Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ: Στην αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ Νάσου Μπράτσου ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΚΙΝΗΜΑΤΑ Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ  Έτος έκδοσης: 2015  Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.  ISBN 978-960-9511-26-1  Αριθμός σελίδων: 135 

H αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία έχει ξεκινήσει, ενώ η αθλητική επικαιρότητα στη χώρα μας, ειδικά την τελευταία περίοδο, είναι γεμάτη από ειδήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις γραμμές των αγωνιστικών χώρων και συνδέεται με επιχειρηματικές και πολιτικές δραστηριότητες. Και το Μουντιάλ, όπως κάθε μεγάλη διοργάνωση, δεν θα υστερήσει ως προς τον αντίκτυπό του σε άλλα πεδία εκτός του αθλητισμού.

Το βιβλίο «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα», του Νάσου Μπράτσου, από τότε που εκδόθηκε έχει πραγματοποιήσεις ευάριθμες ανατυπώσεις και πάνω από 20 βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκυρία το κάνει – και πάλι – εξαιρετικά επίκαιρο.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης ο ιστορικός του εργατικού κινήματος Δημήτρης Λιβιεράτος:


«Ο Νάσος Μπράτσος παρουσιάζει στις σελίδες του μια σπουδαία εποχή για τον Αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Τότε που ήταν ερασιτεχνικός, στηριζόμενος στην ατομική και ομαδική προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα των ανθρώπων. Τότε που δεν υπήρχε ακόμα επαγγελματισμός, βελτιωμένα φάρμακα, εμπόριο σωμάτων και προσπαθειών. Μπορεί σήμερα να μη μας φαίνονται μεγάλα τα ρεκόρ, αλλά στηρίζονταν πραγματικά στη μυϊκή και στην ηθική δύναμη του αθλητή. Την αγάπη του για το άθλημα που υπηρετούσε. 

Ο Νάσος Μπράτσος διατηρεί μια σπουδαία πρωτογενή, λαϊκή ιστορία. Σώζει μνήμες και παραδείγματα. Η προσπάθειά του είναι στην πρωτοπορία της αναγέννησης της κοινωνίας μας. Δεν είναι η ιστορία των μεγάλων, των «διάσημων». Είναι η ιστορία από τα κάτω που δημιουργεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία να την υπενθυμίζουμε, να την κοινοποιούμε σε αυτούς, κυρίως στους νέους, που δεν τη γνωρίζουν. Συγχρόνως, παράδειγμα σημερινής δράσης. Για τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο πολύς, ο μεγάλος, ο σπουδαίος λαός. Πάντα δημιουργικός και πάντα κυνηγημένος, όπως αναφέρει σε σημαντικά παραδείγματα ο Νάσος Μπράτσος. 


Η ιστορία δεν σταματά. Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι, η νεολαία αυτής της κοινωνίας συνεχίζουν αυτή τη δημιουργική δράση. 


Η κοινωνική ιστορία συνεχίζεται κάθε μέρα. Ακόμη και με αθλητικές φανέλες. Και σήμερα υπάρχουν πραγματικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τότε, αλλά δεν τους δίνουν μεγάλη δημοσιότητα. Ακόμα και τα μεγάλα μέσα πληροφόρησης αγνοούν αυτές τις τοπικές αγωνιστικές εκδηλώσεις. Αλλά σε αυτές βρίσκεται η επαναφορά του αθλητισμού στην πραγματική του αντίληψη.
Ο Νάσος Μπράτσος δίνει μια σπουδαία ώθηση με αυτό το βιβλίο του. Καλό κουράγιο για τη συνέχεια!». 


Οι σημαντικότερες υποενότητες του είναι:  Αθλητικά σωματεία και διοργανώσεις σε περιόδους κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων  1. Ο εργατικός αθλητισμός στο Μεσοπόλεμο  2. Εργατικές Ολυμπιάδες και Σπαρτακιάδες  3. Αθλητισμός και Αντίσταση στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής  4. Διώξεις αθλητών και συλλόγων: εμφύλιος, εξορίες, δικτατορία 67-74  5. Η αθλητική αλληλεγγύη κατά τη μνημονιακή περίοδο   

notiosanemos.editions@yahoo.gr     Τηλ. 210-4412989, Κιν. 6936806927
Το βιβλίο διακινείται κεντρικά από το ΠΑΡ' ΗΜΙΝ (Τζανακάκης), www.parimin.gr, Χαριλάου Τρικούπη 11, Αθήνα 106 78, τηλ. 210 38 02 542, info@parimin.gr και ευρίσκεται σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία