Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Το ταξίδι συνεχίζεται για τους "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"


 ....ανοίξτε το θέμα για να διαβάσετε το δελτίο Τύπου και για να δείτε φωτογραφικό υλικό...



Άλλο έναν κρίκο στην επιτυχημένη αλυσίδα εκδηλώσεων πρόσθεσαν οι «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αυτή τη φορά την Τετάρτη 28/3/2018 στη Νέα Ιωνία, στην τέταρτη στη σειρά εκδήλωση, μετά την κεντρική βιβλιοπαρουσίαση και τις εκδηλώσεις σε Πέραμα και Λιβαδειά. Την εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Ιωνικού Συνδέσμου, συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Κωνσταντακάκη.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Βασίλης Μπρακατσούλας,που αναφέρθηκε στις διαχρονικές αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές και ιδίως στις αιτίες που οδήγησαν στον ξεριζωμό πολλών ανθρώπων κατά την Κατοχή. Αναφέρθηκε γλαφυρά στη συμμετοχή του ως αετόπουλο και στη συνέχεια ως ΕΠΟΝίτης στον αγώνα κατά των κατακτητών και, με αφορμή ερώτηση από το ακροατήριο, επέκρινε αυστηρά τους αναθεωρητές της Ιστορίας και όσους αμφισβητούν τη σημασία και τα επιτεύγματα της Εθνικής Αντίστασης. Τόνισε, τέλος, την πρωτοτυπία του βιβλίου, που θίγει ένα θέμα σχετικά άγνωστο μέχρι σήμερα.


Ακολούθησε η παρέμβαση του συγγραφέα Νάσου Μπράτσου, που παρουσίασε συνοπτικά τα περιεχόμενα του βιβλίου. Όπως αναφέρθηκε, το προσφυγικό ρεύμα των Αιγαιοπελαγιτών δεν ήταν το μόνο ρεύμα Ελλήνων προσφύγων της περιόδου και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση του Γιώργου Μπίζου που έφυγε από την Πελοπόννησο για να βρεθεί τελικά στη Ν. Αφρική και να γίνει φίλος και δικηγόρος του Νέλσονα Μαντέλα. Η καταγραφή των μαρτυριών των Αιγαιοπελαγιτών έγινε με επίκεντρο την κοινή καταγωγή του συγγραφέα, των στελεχών του εκδοτικού οίκου και όσων οικογενειών στήριξαν με τη συμμετοχή τους την έρευνα, μέλη των οποίων έδωσαν το παρόν.

Στη συνέχεια ο Χριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας πολέμου και πρόεδρος της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το ταξίδι που έκανε και τελικά τη διαμονή του στην Αίγυπτο και τόνισε ότι το βιβλίο σκοπεύει στην αφύπνιση μέσω της ενημέρωσης. Θυμήθηκε ότι στα σπίτια που επισκέπτονταν στην Αίγυπτο, τον αντιμετώπιζαν ως το «προσφυγάκι».


Συγκλόνισε η αναφορά του (στη συνέχεια της συζήτησης) στο ανεπούλωτο τραύμα, τον «ψυχικό βιασμό» που έχουν υποστεί οι πρόσφυγες και όλοι όσοι επέζησαν της βαρβαρότητας του Γ’ Ράιχ.



Ακολούθησε ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στις διώξεις και την εξολόθρευση εκατομμυρίων ανθρώπων από το Γ΄ Ράιχ από το 1934 έως το 1945, την λεηλασία και καταστροφή της Ελλάδας στη διάρκεια της Κατοχής. Τόνισε, δε, τη σημασία της Αντίστασης και της Θυσίας του ελληνικού λαού στη συντριβή του  ναζιστικού – φασιστικού Άξονα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι, πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων την περίοδο της Κατοχής, επί χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 75% των παιδιών είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του χρόνιου υποσιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο δράμα των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καμένα από το Γ΄ Ράιχ χωριά τους προκειμένου να επιζήσουν. Τέλος, παρουσίασε συνοπτικά το ζήτημα της διεκδίκησης των απαράγραπτων και ισχυρά τεκμηριωμένων ελληνικών αξιώσεων από τη Γερμανία και τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης αλλά και προάσπισης της δημοκρατίας από τους όψιμους ζηλωτές του ναζισμού.

Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις, όπου ο Ιγνάντιος Αξιώτης, καταγόμενος από την Αιολία και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δήλωσε ότι είχε δει στη Λέσβο ανθρώπους να τρώνε χελώνες και σκαντζόχοιρους και πώς οι Γερμανοί έπαιρναν το λάδι από τη Λέσβο και το έστελναν στη Γερμανία.


Ακολούθως έγιναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ενώ το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης.


Πριν την έναρξη της εκδήλωσης μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ιωνίας, μοίρασαν ανακοίνωση για τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις μετά τις παρελάσεις σε Καλλιθέα και Γαλάτσι, που καλούσαν στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις του Σαββάτου 31/3. Διανεμήθηκε επίσης το έντυπο "Μνήμη και Χρέος" που το εκδίδει το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Από το ποσοστό του συγγραφέα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα ενισχυθεί το αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο Νέας Ιωνίας – Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης είχαμε και συνέχεια, καθώς τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες, δήλωσαν στο συγγραφέα, ότι οι πρόσφυγες γονείς τους (από διαφορετικά νησιά ο καθένας) γνωρίστηκαν στα στρατόπεδα των προσφύγων στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας νέο υλικό για μία αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου.
 
























 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υ.Γ. μετά οι «Γαλάτες» Ικαριώτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση και κάποιες καλές προσθήκες, συνέχισαν στις ταβέρνες της περιοχής.



Υ.Γ.2 η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από την Ικαριακή Ραδιοφωνία και θα είναι διαθέσιμη σε λίγες μέρες.

Y.Γ.3 ευχαριστούμε για τη συμβολή σας με την αγορά βιβλίων, που μεταφράστηκε σε ενίσχυση του αυτοδιαχειριζόμενου
κοινωνικού ιατρείου – φαρμακείου Νέας Ιωνίας – Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας