Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Άνοιγμα» στα βιβλία από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Tην πόρτα του και την αγκαλιά του στους κατοίκους του Κεραμεικού αλλά και των υπόλοιπων γειτονιών της Αθήνας άνοιξε η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» με αφορμή δύο βιβλία και ένα αφιέρωμα-συζήτηση για τη συλλογική μνήμη.


Στην βιβλιοπαρουσίαση, που άνοιξε τον κύκλο των θεματικών συναντήσεων στο Σπίτι του «Άλλου Ανθρώπου», πήραν μέρος εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας αλλά και η θεατρική ομάδα της συλλογικότητας σε μία συγκινητική performance που δίδαξε η Έλενα Αγγελοπούλου, βασισμένη στο βιβλίο το «Απουσιολόγιο του Χρόνου».

18492249_1376667792368242_462811637_n 

Το αφιέρωμα στη συλλογική μνήμη με αφορμή τα βιβλία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη «Οι δικοί μας ξένοι», μία δίγλωσση έκδοση για τον προσφυγικό πόνο μετά το Σύμφωνο της Ανταλλαγής, και «Το Απουσιολόγιο του Χρόνου» άνοιξαν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, «ψυχή» του «Άλλου Ανθρώπου», και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Για τα βιβλία της θεματικής βραδιάς μίλησαν η φιλόλογος Λένα Αναγνωστοπούλου, μία δραστήρια εκπαιδευτικός που υπηρετεί χρόνια σε σχολεία του προσφυγικού Κερατσινίου, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σίσσυ Αρβανιτίδου, ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Tόνι Briedel Χατζηδημητρίου και ο εκπαιδευτικός, θεολόγος και συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νάσος Μπράτσος. Αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασαν οι Νικολέττα Λιακοσταύρου, Νάνσυ Μητροπούλου και Έλενα Αγγελοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στον Θωμά Σίδερη το μετάλλιο του Αυστριακού Οργανισμού Άλμπερτ Σβάιτσερ, με έδρα τη Βιέννη, για την κοινωνική προσφορά του και τη συνεισφορά του του στην ιστορική έρευνα.