Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Κρίκετ: Όταν ο αθλητισμός ενώνει μετανάστες πρόσφυγες και Έλληνες

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

To άθλημα στην Ελλάδα, γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν επί κερκυραϊκού εδάφους, αλλά δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, αφού ήταν στη «σκιά» άλλων αθλημάτων. Σήμερα σταδιακά κερδίζει νέους φίλους.

Λόγω του γηπεδικού προβλήματος, οι αγώνες συνήθως διεξάγονται όταν τα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν φιλοξενούν άλλες διοργανώσεις. Έτσι στις 2 Ιανουαρίου 2017 στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αγωνιστική δραστηριότητα και να φωτογραφίσουμε την αποτελούμενη από Πακιστανούς ομάδα P.C.C. Athens.


Το κρίκετ είναι αρκετά διαδεδομένο σε μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη χώρας μας, ακριβώς επειδή είναι αρκετά δημοφιλές στις χώρες προέλευσής τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Έτσι οι ομάδες κρίκετ σε μεγάλο βαθμό στελεχώνονται από το μεταναστευτικό στοιχείο.

Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση που ο αθλητισμός εκτός από ψυχαγωγία και υγεία, συμβάλλει και στη σύσφιξη των σχέσεων των κοινοτήτων μεταναστών, κρατώντας τους δεσμούς και τη συνοχή τους.

Στη χώρα μας το άθλημα εκπροσωπείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ.) η οποία με ειδικό νομοθετικό βούλευμα έχει έδρα την Κέρκυρα και ιδρύθηκε το 1996.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Το κρίκετ είναι ένα ήρεμο ομαδικό άθλημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη σχεδόν τέλεια λειτουργικότητα, έκδηλη αρχοντιά στην εμφάνιση και στην εκτέλεση, φιλήσυχη εξέλιξη καθώς και από πραγματικό υψηλό αθλητικό πνεύμα. Είναι άθλημα χωρίς ακρότητες που κυριαρχείται από πειθάρχηση στις απαιτήσεις του αυστηρού κανονισμού του, μέσα σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα παικτών και θεατών.

Το κρίκετ εμφανίζεται ιστορικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Οι έφηβοι Κερκυραίοι, ακόμη και οι ενήλικες της εποχής εκείνης, δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του ενώ οι Άγγλοι από την πλευρά τους προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν. Από τη στιγμή αυτή και μετά χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια στους κερκυραίους για να μάθουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν δύο τοπικές ομάδες για να παίζουν με τους Βρετανούς».

Κείμενο και φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:

Kρίκετ και κοινωνική αλληλεγγύη – Η ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης στο ert.gr

Kίνηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από την ομάδα κρίκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης