Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

90 χρόνια «Πασάδες του Αιγίου» – Γενέθλια για τον Παναιγιάλειο

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Τα 90 χρόνια ζωής θα συμπληρώσει στις 25 Φεβρουαρίου ο Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος.
Στις εποχές μας μάλλον είναι πιό γνωστός με το προσωνύμιο «Μαύρη Θύελλα», από αυτό του τίλου της ανάρτησης, αλλά ιστορικοί λόγοι μας επιβάλλουν να το αναφέρουμε και αυτό.


670x400-pgs-banner 

Από το μακρινό 1927 μία παρέα με τον Ζήσιμο Λίβα, παλαιστή και ελαιοχρωματιστή στο επάγγελμα, η ίδρυση του συλλόγου, σφράγισε την αθλητική ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Ομάδα με πολλούς και πιστούς φίλους ο Παναιγιάλειος, κατάφερε βασιζόμενος στην αγάπη τους να επιβιώσει και στις δύσκολες στιγμές του, σε όποια κατηγορία και αν έπαιζε. Άλλωστε τον ακολουθούσαν και στα εκτός έδρας και έδιναν την ευκαιρία σε άλλους φιλάθλους να διαπιστώσουν τη σχέση αυτή από κοντά.
Καθοριστικές ήταν οι δεκαετίες του 1950 – 1960 με την ομάδα να γίνεται πανελληνίως γνωστή με θητείες στην Α΄ Εθνική.

1927b-web 
Οι καλές συνθήκες και οι καλές αμοιβές των παικτών της ομάδας του δίνουν το προσωνύμιο «Πασάδες του Αιγίου». Μεταξύ των παικτών που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλλα ήταν οι Λάκης Σοφιανός, Μπάμπης Φυλακτός, Μιχάλης Κρητικόπουλος, Τ. Λουκανίδης, Νίκος Αλέφαντος, κλπ.
Ο πιό «πιστός» από άποψη παραμονής στην ομάδα είναι ο Κων/νος Καραγιαννάκης με 17ετή θητεία.
Από τις ιστορικές στιγμές θα πρέπει να αναφέρουμε το μπαράζ ανόδου με την Αχαϊκή στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου οι Αιγιώτες κέρδισαν με 2-0, στις 10 Ιουνίου 1995 και ανέβηκαν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Ο σκόρερ του πρώτου τέρματος στην παράταση εκείνου του αγώνα, ο Δημήτρης Σπανός, είναι ο σημερινός προπονητής της ομάδας στη Football League, που συμμετέχει αυτή την περίοδο.

Επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Πηγές στοιχείων, φωτο και ύμνου: Παναιγιάλειος