Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

26/9 δικάζονται οι απολυμένοι εργαζόμενοι του γηροκομείου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΥΓΕΙΑ
Ανακοίνωση
22/9/2016

Τη Δευτέρα 26/9 δικάζονται μετά από αναβολή της τελευταίας δίκης, οι απολυμένοι από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων (ΙΜ ΣΑΦ) εργαζόμενοι του γηροκομείου.
Θυμίζουμε ότι το Γηροκομείο εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργεί χωρίς επίσημο φορέα διαχείρησης.

Από τον Γενάρη του 2012 που απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, με τους ηλικιωμένους να εγκαταλείπονται μόνοι τους, οι απολυμένοι και πλήθος συμπολιτών μέσα από μαζικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να μην τους αφήσουν εκτεθειμένους σε κίνδυνο αλλά να συνεχίσουν να τους φροντίζουν, απαιτώντας παράλληλα με συνεχείς αγώνες από τότε μέχρι και σήμερα, από τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς δημόσιους φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να υλοποιήσουν το δικαίωμα των ηλικιωμένων για δημόσια και δωρεάν πρόνοια.

Από τότε μέχρι και σήμερα δεκάδες συλλογικοί φορείς και χιλιάδες Ικαριώτες όπου κι αν ζουν, συμβάλουν με κάθε τρόπο στη συνέχιση της λειτουργίας του μοναδικού προνοιακού ιδρύματος στο νησί, στηρίζουν τα παιδιά που είναι εκεί και τους φροντίζουν.

Αυτή η στάση των απολυμένων εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας είναι που ενοχλεί όλους όσους θέλουν – για δικά του συμφέροντα ο καθένας - το γηροκομείο κλειστό. Αυτή η αλληλεγγύη προς τους ηλικιωμένους  που εκφράστηκε με κάθε τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι που ποινικοποιείται πίσω από το αβάσιμο κατηγορητήριο ότι τάχα οι απολυμένοι εργαζόμενοι θέτουν σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους όντας ανειδίκευτοι, παρόλο που δικαστικά έχει αναγνωριστεί η 15ετής νοσηλευτική τους εμπειρία.

Είμαστε ξεκάθαροι:
Τους ηλικιωμένους θέτουν σε κίνδυνο αυτοί που έκλεισαν το γηροκομείο, δηλαδή η Ι.Μ. ΣΑΦ, όχι οι απολυμένοι και ο κόσμος που συμπαραστέκεται!
Στο πρόσωπο των απολυμένων δικάζονται όλοι οι φορείς και κάτοικοι που συμπαραστάθηκαν με κάθε μέσο στο να μείνει το γηροκομείο ανοιχτό.

Από τη στιγμή που υπάρχει εγκεκριμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση 25ετή σύμβαση παραχώρησης του γηροκομείου από την ΙΜ στον Δήμο Ικαρίας, που το αρμόδιο υπουργείο εγκρίνει την ένταξή του στο ΝΠΔΔ του Δήμου Ικαρίας «Ιωάννης Τσαρνάς» και όπου έχουν γίνει έργα ανακαίνισης/συντήρησης του κτιρίου αυξάνοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων ηλικιωμένων, δεν κατανοούμε τις όποιες κωλυσιεργίες υπάρχουν στο να αναλάβει τη λειτουργία του ο Δήμος. Κάθε καθυστέρηση, σκόπιμη ή όχι, υπονομεύει το μέλλον του μοναδικού προνοιακού ιδρύματος του νησιού.

Η δύναμη που κράτησε εδώ και 5 χρόνια το γηροκομείο ανοιχτό δεν προήλθε από τη δράση κανενός επίσημου φορέα αλλά από την συνεχή προσπάθεια και τον αδιάκοπο αγώνα απολυμένων, φορέων και κατοίκων που παρά τις απειλές, τις καταθέσεις και τις δίκες συνεχίζουν να παλεύουν για ένα ανοιχτό γηροκομείο.
Για αυτό λοιπόν, όλοι τη Δευτέρα 26/9, από τις 8:30 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια στον Άγιο Κήρυκο, στο κτίριο του Διοικητηρίου. Καλούμε τους κατοίκους, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να συμπαρασταθούν  ενεργά έξω από τα δικαστήρια.
ΟΛΟΙ  ΚΑΙ  ΟΛΕΣ  ΕΚΕΙ !