Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

H δημόσια Υγεία στην «Άγονη Γραμμή»

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Πολύς θόρυβος έγινε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την παρέμβαση ιδιώτη καναλάρχη σε εκπομπή του σταθμού του, με σκοπό να ασκήσει κριτική στους παρουσιαστές, για το σχολιασμό που έκαναν στην παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο νησί των Φούρνων και της δωρεάς συγκεκριμένου προγράμματος νοσοκομειακής κάλυψης από ιδιωτικό όμιλο Υγείας.





Επειδή εκείνες τις ημέρες, έως την παραμονή της εκδήλωσης στους Φούρνους, όπου ο ιδιώτης ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης, βρισκόμουν ως αδειούχος στην περιοχή και συγκεκριμένα στη γειτονική Ικαρία, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω συστηματικά τα δελτία ειδήσεων από τηλεοπτικά κανάλια της νησιωτικής Ελλάδας και άρα σήμερα να έχω τη δυνατότητα να σχολιάσω το γεγονός.

Aρχικά να τονίσουμε ότι στους τοπικούς πολιτικούς κύκλους κυριαρχούσε η αντίληψη ότι η επίσκεψη και η δωρεά στους Φούρνους, ίσως να υπέκρυπτε «πολιτική ανταπόδοση», καθώς ο Δήμος Φούρνων ήταν ο μόνος στο νομό (οι άλλου δύο είναι οι δήμοι Σάμου και Ικαρίας) που η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές του 2015 πήρε την πρώτη θέση και με υποψήφιο βουλευτή, κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος του ιδιωτικού ομίλου υγείας που έκανε τη δωρεά. Αλλά ας αφήσουμε τις αναφορές στην πολιτική ως πεδίο κομματικών δραστηριοτήτων, που είναι και πιό ρευστό μέγεθος και ας πάμε στα υπόλοιπα.

0afcb7d3811d4559ac6b87b309b31dda_XL

Πρώτον, αφήνω στην άκρη το θέμα της παρέμβασης στην εκπομπή το οποίο το σχολίασαν, εκτιμώ επαρκώς, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ.
Δεύτερον αφήνω στην άκρη το θέμα της δωρεάς, ο κάθε ιδιώτης όποτε θέλει, αν θέλει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος, μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει και για όποιο σκοπό θέλει.
Το ζήτημα της απουσίας του κράτους που αφήνει τέτοια κενά προς εκμετάλλευση είναι η ουσία, γιατί πληρώνουμε σαν φορολογούμενοι και έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε τα στοιχειώδη, όπως Υγεία, Παιδεία, συγκοινωνία (για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα στην περιοχή ας μην μιλήσουμε καλύτερα, τα έχουμε άλλωστε ξαναγράψει ΕΔΩ).




OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το ενδιαφέρον είναι ότι εκείνες τις μέρες στους Φούρνους γινόταν «το έλα να δεις» με την αντιπαράθεση και τα προβλήματα μεταξύ δύο ιατρών που στελέχωναν το Κέντρο Υγείας Φούρνων, ενώ λίγα ναυτικά μίλια πιο πέρα, στη Λέρο, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ήταν σε περίοδο κινητοποιήσεων (δείτε ΕΔΩ) για προβλήματα υποστελέχωσης. Προφανώς και στη γειτονική Ικαρία, δεν λείπουν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας (μια ματιά ΕΔΩ θα βοηθούσε).
Πόσα από αυτά τα θέματα που δεν είναι χτεσινά, αλλά προβλήματα χρόνων, «έπαιξαν» σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, ειδικά όταν ήταν σε εξέλιξη;

ΚΑΝΕΝΑ. Στην καλύτερη περίπτωση καλύφθηκαν από τοπικά ΜΜΕ (ιδιωτικά και τις τοπικές ΕΡΑ) που δίνουν έναν καθημερινό τιτάνιο αγώνα για να δώσουν φωνή στις τοπικές κοινωνίες και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

P6070045

Βλέπετε στη Λέρο και στην Ικαρία, αλλά και στο Κ.Υ. Φούρνων, ΔΕΝ είχε πάει κλιμάκιο πολιτικών, επιχειρηματιών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα τα φώτα της δημοσιότητας να μην πέσουν πάνω στις συγκεκριμένες καταστάσεις, αφού δεν ήταν παρόντες οι «επώνυμοι».

Και αυτό είναι μάλλον πιο σοβαρό και ανησυχητικό πρόβλημα και από τις όποιες παρεμβάσεις στις εκπομπές και από το πώς τις σχολιάζουν οι ανακοινώσεις των σωματείων των ΜΜΕ, γιατί η παρατεταμένη σιωπή είναι «έγκλημα» διαρκείας και γίνεται σε βάρος των απλών καθημερινών ανθρώπων του μόχθου, που κρατούν ζωντανά τα νησιά μας.


Κείμενο: Nάσος Μπράτσος