Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Η Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας (Λ.Ο.Π.Π) – Ο Ερυμάνθιος Κάφρος στο ert.gr


 ...αναδημοσίευση από ert.gr...

Aναπτύσσεται συνεχώς και όλοι και περισσότεροι/ες «ανακαλύπτουν» τις ομορφιές της. Η ορεινή ποδηλασία υπόσχεται πολλές συγκινήσεις σε όσους την επιλέξουν όχι μόνο σαν άθλημα, αλλά και σαν τρόπο ζωής. Για όλα αυτά μίλησε στο ert.gr ο Άρης Πέττας, Πρόεδρος της Λέσχης Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας (Λ.Ο.Π.Π) – Ο Ερυμάνθιος Κάφρος.


podil1-Πότε ιδρύθηκε η Λέσχη και ποιες ανάγκες ήρθε να καλύψει;

-Η Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας (Λ.Ο.Π.Π)- Ο Ερυμάνθιος Κάφρος πήρε την επίσημη μορφή της τον Μάρτιο του 2015, τα ιδρυτικά μέλη της όμως γνωρίζονται αρκετά χρόνια πριν μέσα από τις βόλτες στα βουνά της Αχαΐας και όχι μόνο. Η απόφαση για την δημιουργία ενός συλλόγου πάρθηκε μετά την κοινή επιθυμία όλων μας για καλύτερη ομαδική δράση σχετικά με την διάδοση του αθλήματος του MTB .
Στόχοι της ΛΟΠΠ είναι η διεξαγωγή αγώνων MTB, η διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών ορεινής ποδηλασίας, η δημιουργία χώρων άθλησης και προπόνησης για την ορεινή ποδηλασία, η οργάνωση εκδρομών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την γνωριμία νέων τόπων και η αειφόρος ανάπτυξη του περιβάλλοντος της Αχαΐας σαν ένα μέρος για την εξάσκηση του αθλήματος του MTB.

podil2Τι προσφέρει η ορεινή ποδηλασία σε όσους ασχολούνται με αυτήν;

-Η ποδηλασία βουνού για μας είναι ανάγκη και πρέπει να την καλύψουμε. Προσφέρει, πέρα από τη φυσική κατάσταση, επαφή με τη φύση και την παρέα σου στο βουνό. Σε δυσκολεύει ευχάριστα μέχρι να φτάσεις στην κορυφή αλλά σου χαρίζει αδρεναλίνη και διασκέδαση στην κατάβαση. Συχνά ποδηλατείς σε μέρη φανταστικά και βλέπεις τοπία που δε σου δίνεται εύκολα η δυνατότητα να δεις. Αξίζει κάποιος να το δοκιμάσει και το αποτέλεσμα θα τον αποζημιώσει.

-Υπάρχουν «προαπαιτούμενα» για να ξεκινήσει κανείς την επαφή του με το άθλημα με ασφάλεια; (δηλαδή συγκεκριμένη κατάσταση υγείας, βάρους, ελέγχου καρδιαγγειακών προβλημάτων, κλπ).

-Όχι, από όσο γνωρίζω ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει. Η ποδηλασία γενικά είναι μια αερόβια άσκηση, δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, δυναμώνει τους μύες και σε βοηθά να κάψεις το περιττό λίπος. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σωστά ρυθμισμένο στον εκάστοτε αναβάτη ποδήλατο και την αντίστοιχη σωστή στάση πάνω σε αυτό για να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς.

podil3-Τι εξοπλισμός απαιτείται και με ποιο ύψος δαπανών;

-Κάνοντας ποδήλατο στο βουνό ερχόμαστε σε επαφή με το ΒΟΥΝΟ. Με λίγα λόγια ποδηλατούμε δίπλα, αλλά και πάνω σε πέτρες, ρίζες, κλαδιά και γενικά με στοιχεία της φύσης που σε μία πτώση θα σε τραυματίσουν. Άρα πέρα από ένα καλοδιατηρημένο ποδήλατο βουνού (mountain bike), είναι απαραίτητο να φοράμε κράνος, γάντια, επιγονατίδες. Αυτό είναι ένα αρκετά καλό πακέτο για κάποιον να ξεκινήσει και μπορεί να το πετύχει με κόστος λίγο πάνω από 500 ευρώ. Βέβαια όσο αυξάνεται η τεχνική σου αυξάνονται και οι ανάγκες, οπότε μπορείς άνετα να φτάσεις σε τιμές δεκαπλάσιες από αυτή που προανέφερα.

podil4-Πώς έχουν αντιμετωπίσει οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, τους συμμετέχοντες στις δράσεις της Λέσχης;

-Βλέποντας ότι μέσα από τις δράσεις μας σαν σύλλογος αλλά κι από τις εξορμήσεις μας με τα ποδήλατα, είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε το βουνό μα και το σεβόμαστε, οι τοπικές κοινωνίες μας έχουν δεχτεί μπορώ να πω με μεγάλη χαρά. Έχουμε ανθρώπους σε μέρη που επισκεπτόμαστε οι οποίοι μας δίνουν πληροφορίες για το μέρος (πως να πάμε, που να φάμε, που να μείνουμε..), μας κερνάνε, μας φιλοξενούν και πολλά άλλα. Κάποιοι μας έχουν δημοσιεύσει και στον τοπικό τους τύπο, γενικά νιώθουμε καλοδεχούμενοι.

podil5-Από την επαφή σας με τη φύση, τι παρατηρήσεις έχετε να κάνετε σε θέματα που θα χρειάζονταν παρεμβάσεις (οδικό δίκτυο, προστασία περιβάλλοντος, κλπ).

-Λυπηρή ερώτηση αυτή!Το οδικό δίκτυο στην χώρα μας γενικά χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις, όπως ο καθένας μας γνωρίζει. Υπάρχουν σημεία σε ορεινά χωριά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής δυστυχώς. Σαν λαός είμαστε και στην προστασία όπως και στο σεβασμό προς το περιβάλλον πίσω, συναντάμε αρκετά συχνά σκουπίδια στο δάσος, παράνομους υλοτόμους, βοσκούς που κάνουν χωράφι τους τα πάντα.. Το θετικό στην υπόθεση είναι πως συναντάς κι ανθρώπους που έχουν γυρίσει στο χωριό από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το αγαπάνε κι ίσως καταφέρουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

podil6-Ποια είναι η εικόνα της ορεινής ποδηλασίας στη χώρα, υπάρχουν άλλοι σύλλογοι, υπάρχει συνεργασία μαζί τους, μπορείτε να εκτιμήσετε πόσος κόσμος ασχολείται στη χώρα, υπάρχουν διοργανώσεις και ποιες είναι αυτές;

-Σε κάτι που βοήθησε η κρίση στην Ελλάδα είναι πως αρκετός κόσμος έφυγε από τα μεγάλα αστικά κέντρα και γύρισε στην επαρχία. Βάσει αυτού αυξήθηκε αρκετά κι ο εναλλακτικός τουρισμός, που κομμάτι αυτού είναι κι η ποδηλασία βουνού. Σίγουρα έχει ανέβει το mountain bike κατά πολύ κάτι που σημαίνει πως γεννήθηκαν και σύλλογοι ορεινής ποδηλασίας. Βεβαίως η Λ.Ο.Π.Π. συνεργάζεται με άλλους συλλόγους για την προώθηση του αθλήματος, είμαστε από την αρχή μέλη της Ε.Ε.Ο.Π. (Ελληνική Ένωση Ορεινής Ποδηλασίας) που εδρεύει στην Αθήνα και προσπαθούμε να παίρνουμε μέρος και σε διοργανώσεις που κάνουν γειτονικοί φιλικοί συλλόγοι. Μέλη της Λέσχης έχουμε παρακολουθήσει μαθήματα οδηγού βουνού, πρώτων βοηθειών, σεμινάρια διάνοιξης και καθαρισμού μονοπατιών, χαρτογραφούμε διαδρομές και συνέχεια προσπαθούμε να εξελισσόμαστε. Υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, πολλοί αγώνες cross country, downhill και κάποιοι αγώνες enduro. Εκτός από αυτά υπάρχουν και κάποιες ανεπίσημες δράσεις που δείχνει πως κόσμος στηρίζει όλο και περισσότερο το σπορ.
podil7-Ποια είναι η εικόνα της ορεινής ποδηλασίας στο εξωτερικό. Υπάρχουν διεθνείς φορείς που την εκπροσωπούν και διεθνείς διοργανώσεις και αν ναι ποιες είναι.

-To MTB στο εξωτερικό είναι ένα πολύ διαδεδομένος τρόπος αναψυχής και άθλησης που συγκινεί πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αρκεί να καταλάβει κανείς ότι ο ετήσιος τζίρος της ποδηλασίας στην Βρετανία ξεπερνά τα 2,9 δις λίρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία και κουλτούρα γύρω από την ποδηλασία εν γένει και ειδικότερα στην ορεινή ποδηλασία. Η διεθνής ομοσπονδία ποδηλασίας είναι η UCI (Union Cycliste Internationale) και στο άθλημα της ορεινής ποδηλασίας διοργανώνει αγώνες όλων των κατηγοριών ( XC, 4X, Marathon, Downhill).Άλλοι φορείς που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ποδηλατικής κουλτούρας είναι η IMBA (International Mountain Bicycling Association) με παρακλάδια την IMBA US, IMBA Australia και IMBA Europe που βάσει των κανονισμών που ορίζει (πχ για την διάνοιξη και καθαρισμό μονοπατιών) κινούμαστε κι εμείς. Μεγάλες διοργανώσεις είναι το Downhill World Cup που είναι Παγκόσμιος αγώνας Κατάβασης και το Enduro World Series, Παγκόσμιος αγώνας Enduro που περιλαμβάνει ανάβαση αλλά και κατάβαση. Επίσης υπάρχουν κι άλλες μεγάλες διοργανώσεις Παγκοσμίως σε πιο τοπικά επίπεδα.

podil8-Υπάρχουν χώροι προπόνησης στα αστικά κέντρα;

-Ο πιο συνηθισμένος χώρος για να προπονηθεί κάποιος είναι το κοντινότερο βουνό. Για εμάς τους Πατρινούς υπάρχει το Παναχαϊκό και τα βουνά της Φωκίδας, καθώς και τα υπόλοιπα βουνά που πηγαίνουμε σαν εκδρομείς. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν κάποια bmx parks και κάποια ιδιωτικά Pumptracks και τους τελευταίους μήνες στην πόλη μας έχουμε και το Patras Pumptrack που κατασκεύασε η Λέσχη μας με τη βοήθεια του Δήμου Πατρέων.

podil9-Πόσο βοηθάει η δημιουργία της πίστας στην πόλη της Πάτρας και ποιοί είναι οι όροι χρήσης της;

-Στην πόλη της Πάτρας έλειπε ένα πάρκο αναψυχής για όλους. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει την υλοποίησή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, δίπλα στο νέο λιμάνι και η πίστα Pumptrack είναι σημαντικό κομμάτι του πάρκου πια. Καθημερινά η πίστα είναι γεμάτη από τους μικρούς μας φίλους κι έτσι κι ο γονιός μπορεί να χαλαρώσει στο πάρκο καθώς το παιδί του κάνει ποδήλατο με ασφάλεια στην πίστα αλλά και το ίδιο το παιδί διασκεδάζει σε κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε ξανακάνει. Να τονίσω ότι η πίστα απευθύνεται και σε “μεγαλύτερα” παιδιά. Οι κανόνες βρίσκονται στην πινακίδα που έχουμε τοποθετήσει στην είσοδο της πίστας και είναι απλοί: χρήση κράνους, μέγιστος αριθμός δύο ατόμων ταυτόχρονα μέσα στην πίστα, αποκλειστική χρήση ποδηλάτου και να μην εισέρχονται πεζοί μέσα στην πίστα για την αποφυγή ατυχημάτων.

podil10-Υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας, αντίστοιχες πίστες;

-Αντίστοιχες πίστες υπάρχουν και σε άλλες πόλεις με τη μόνη διαφορά ότι αυτή είναι η πρώτη δημόσια πίστα Pumptrack στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτή στο κοινό εντελώς δωρεάν. Από μεριά της Λέσχης και των ατόμων που εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση αυτής της κατασκευής θα ήθελα να ζητήσω να τηρούν όλοι τους κανόνες λειτουργίας για αποφυγή ατυχήματος καθώς και την φθορά της πίστας.
11721961_10206543914143852_352038229_n-Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επικοινωνία με τη Λέσχη;

-Μπορείτε να μας βρείτε από το site μας το οποίο είναι: lopp.gr , στο mail της λέσχης: info@lopp.gr . Επίσης μέσα από τη σελίδα μας στο facebook: Λ.Ο.Π.Π (Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας – Ο Ερυμάνθιος Κάφρος) που κανονίζονται βόλτες και λοιπές δράσεις ( https://www.facebook.com/groups/palta13/) και σίγουρα θα μας συναντήσετε σε κάποιο βουνό κοντά στην Πάτρα.

  Φωτο: Λ.Ο.Π.Π

  Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

  Σχετική είδηση: Η πρώτη Δημοτική πίστα Pump Track στην Ελλάδα από το Δήμο Πατρέων