Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για εργασιακό Μεσαίωνα στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ 2022

...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Κόλαφος για τον παγκόσμιο αθλητισμό και το εξωραϊσμένο προφίλ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και της FIFA αποτελούν οι σοβαρότατες καταγγελίες από την Διεθνή Αμνηστία για τις άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες κατασκευής των γηπέδων όπου θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται λόγος στην πολυσέλιδη έκθεση προς την FIFA για κακοποίηση εργατών που ήταν εξαναγκασμένοι να εργάζονται και με τη βία, για αφαίρεση διαβατηρίων εργαζόμενων, για μισθούς-ψίχουλα, για άθλια εργοτάξια-στρατόπεδα στην έρημο και άλλες θλιβερές για τον πολιτισμό μας διαπιστώσεις.

Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.
Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που συνέβαλαν στην οικοδόμηση των γηπέδων του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, υπέστησαν συστηματική κακοποίηση και ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται ακόμα και με τη βία. Η καταγγελία προέρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει επιτεθεί στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ποτέ δεν είχε υποβάλει συγκεκριμένες κατηγορίες. Η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ, αντέδρασε αμφισβητώντας ότι η έκθεση δίνει «μια εικόνα που είναι παραπλανητική».
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι εργαζομένοι στο Khalifa International Stadium, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019, ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Οι εταιρείες είπαν ψέματα για τους μισθούς τους, πολλοί εργάστηκαν για μήνες χωρίς καν να πληρωθούν, πολλοί στεγάστηκαν σε άθλιες και ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Επτά από αυτούς εμποδίστηκαν να επιστρέψουν στο Νεπάλ, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, στον απόηχο του σεισμού το 2015.

«Η κακοποίηση των μεταναστών εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου» είπε η γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι. «Για τους παίκτες και για τους φιλάθλους, μια φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ένα μέρος των ονείρων για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μιλήσει μαζί μας, μπορεί να θεωρηθεί ένας εφιάλτης».

Οι καταγγελίες που περιέρχονται σε έκθεση 51 σελίδων, με τίτλο «το άσχημο πρόσωπο του όμορφου παιχνιδιού», επεκτείνονται και στα έργα εξωραϊσμού στο Aspire Zone, γνωστό αθλητικό συγκρότημα στη Ντόχα, όπου φέτος έχουν κάνει προετοιμασία Παρί Σ.Ζ. και Μπάγερν.

Η έρευνα είχε διάρκεια ενός χρόνου, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 και αφορούσε 234 εργαζόμενους που προέρχονται σχεδόν όλοι από Μπαγκλαντές, Ινδία και το Νεπάλ: 228 δήλωσαν ότι είχαν χαμηλότερους μισθούς από ό,τι τους είχαν υποσχεθεί, πολλοί δεν ήταν σε θέση να κάνουν τίποτα άλλο, από το να σιωπήσουν. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, στους περισσότερους είχαν κατασχεθεί τα διαβατήρια και σε 88 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών από το Νεπάλ, είχε απαγορευτεί η έξοδος από το Κατάρ.

FIFA: «Υπάρχουν ακόμα ζητήματα, έχουμε προκλήσεις που πρέπει ν” αντιμετωπίσουμε»

Για να προλάβει το σάλο η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία έσπευσε, με σημερινή της ανακοίνωση, να παραδεχθεί ότι υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση, όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμένουν και εργάζονται οι εργάτες στις χώρες, που κάθε φορά καλούνται να διεξάγουν το Μουντιάλ:

«Υπάρχουν ακόμα ζητήματα, έχουμε προκλήσεις που πρέπει ν” αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία των εργατών» ήταν τα λόγια του επικεφαλής της επιτροπής βιωσιμότητας της FIFA, Φεντερίκο Αντιέτσι, χωρίς όμως να δώσει σαφείς απαντήσεις στις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, αν και δεσμεύθηκε, για μια ακόμη φορά, πως θα ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές και θα επικοινωνήσει με την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2022, για να εξετάσουν το θέμα.

Η FIFA είναι στο επίκεντρο της κριτικής με τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022. Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ