Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Προβλήματα στο χώρο της Υγείας σε Ικαρία & Φούρνους, ανακοινώσεις και επιστολές εργαζομένων



Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ   Ε Ρ Γ Α Ζ Ο Μ Ε Ν Ω Ν  Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο Υ   Ι Κ Α Ρ Ι Α Σ


ΙΚΑΡΙΑ, 25/02/2016
                                                                                                                                                                                      Αρ. πρωτ. 13                                                                                                                                                                             

           προς: 1) Διοίκηση ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, 2) Επιστημονικό Συμβούλιο 3) γιατρούς των εμπλεκόμενων 
                           χειρουργικών τμημάτων και ειδικοτήτων
           Κοιν:  1) Διοίκηση ΓΝ ΣΑΜΟΥ, 2) Διοικητή 2ης ΥΠΕ, 3) Υπουργό Υγείας 4) ΠΟΕΔΗΝ / ΟΕΝΓΕ                                                                                                                                                  
                                                                                                                               
            Θέμα: Για το αίτημα παραχώρησης του πύργου ενδοσκοπικών επεμβάσεων στο ΓΝ ΣΑΜΟΥ

            Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αίτημα «προσωρινής» παραχώρησης του πύργου ενδοσκοπικών επεμβάσεων (ορθοπεδικών, λαπαροσκοπικών, διαγνωστικών κλπ) του ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ στο ΓΝ ΣΑΜΟΥ.
            Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προειδοποιούμε ότι, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, θα υπάρχει άμεση και δυναμική παρέμβασή μας, καλώντας και τους κατοίκους και φορείς του νησιού να συμμετέχουν.
            Δεν θα επιτρέψουμε, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να συνεχιστεί η πορεία διάλυσης και απαξίωσης του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα με την επί μήνες συνειδητή έλλειψη αναισθησιολόγου, έλλειψη που συνδέεται άμεσα και με τα βρώμικα επιχειρήματα («αφού έτσι κι αλλιώς δεν το χρησιμοποιείτε») που «δικαιολογούν» την παραχώρηση του μηχανήματος.

            Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πλιάτσικο στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου που κυριολεκτικά φτύσαμε αίμα για να αποκτηθεί και να δημιουργήσει τις βάσεις για ουσιαστική και επαρκή λειτουργία του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας και κάλυψη των αναγκών των κατοίκων. Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με «δανεικά κι αγύριστα» ή εξοπλισμό που δεν έφτασε ποτέ στο νησί μας, ούτε να γίνουν πράξη τώρα οι προοπτικές «απορρόφησης» που’φερνε η συγχώνευση με το Νοσοκομείο Σάμου, που με σκληρές και συνεχείς κινητοποιήσεις ανατρέψαμε το 2013.
            Απ’ το σπίτι του ο καθένας –ιδιαίτερα όποιοι απέχουν από κάθε διεκδίκηση- ας δώσει ότι θέλει κι όπου θέλει. Απ’ το Νοσοκομείο των Καριωτών και των Φουρνιωτών όχι!
            Ειδικά την στιγμή, που μετά από καιρό, ο χειρουργικός τομέας πάει πάλι να ξεκινήσει σιγά σιγά να δουλεύει με την 10ήμερη έστω παρουσία αναισθησιολόγου –που προφορικά δεχόμαστε υποσχέσεις ότι θα έχει συνέχεια με άλλες 10ήμερες μετακινήσεις- δεν θα επιτρέψουμε άλλη μια «μαχαιριά» που θα επιτείνει την απαξίωση του Νοσοκομείου.
            Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει δημόσιες σχέσεις και «καλοπιάσματα» σε βάρος της υπόστασης του Νοσοκομείου και της επιτόπιας εξυπηρέτησης των αναγκών του κόσμου.
            Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, φανερά ή σιωπηρά, να καλλιεργεί τέτοιες καταστάσεις και για να βρίσκει επιχειρήματα όποιος δεν θέλει να κάνει την δουλειά του και να διώχνεται ο κόσμος προς την Αθήνα, την Σάμο και τον ιδιωτικό τομέα που με ιδιαίτερη όρεξη κάνει «απόβαση» στο νησί μας.
            Στηρίζουμε και επικροτούμε την άρνηση των ορθοπεδικών και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να συναινέσουν στην παραχώρηση του μηχανήματος.
            Προειδοποιούμε κάθε αρμόδιο, εντός κι εκτός εισαγωγικών, να αναλάβει τις ευθύνες του. Απαιτούμε από την Διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο και τους γιατρούς των εμπλεκόμενων χειρουργικών ειδικότήτων να πάρουν ξεκάθαρη θέση.   
            Καλούμε τους συλλογικούς φορείς του τόπου, την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία και τους κατοίκους σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις για να κοπούν όλες αυτές οι «ορέξεις» στην γέννησή τους.
            Όπως και στο παρελθόν δηλώνουμε πρόθυμοι για κοινούς αγώνες με τους φορείς και τους κατοίκους της Σάμου για καλύτερη στελέχωση, εξοπλισμό και χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας του νομού μα καθόλου πρόθυμοι για μοίρασμα της «μιζέριας» και μεταξύ μας «κανιβαλισμό».
            Όποιος θέλει ας έρθει να το πάρει το μηχάνημα. Αλλά θα το πάρει μόνο με όλους εμάς επάνω του. Και αν σκέφτεται να το πάρει κρυφά και «νύχτα» να ξέρει ότι θα πάμε να το φέρουμε πίσω όπως έγινε με την απόβαση-κατάληψη στην Διοίκηση του ΓΝ Σάμου τον Απρίλη του 2013.

Ω Σ  Ε Δ Ω  Μ Ε  Τ Ο  «Ξ Η Λ Ω Μ Α»  Τ Ο Υ  Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο Υ !

   
 Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΕΓΓΑΣ             ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΒΛΑΧΟΥ



ΠΡΟΣ ΤΗ 2η ΥΠΕ
Απάντηση στην επιστολή ΑΡ ΔΑΑΔ 8355 25/02/2016

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Διοικητή ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Επιστημονικό Συμβούλιο ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΠΟΕΔΗΝ/ ΟΕΝΓΕ


Κύριοι,

Σας επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να μετακινηθούμε στο ΠΠΙ Φούρνων.
Προς απάντηση στην τελευταία επιστολή – διαταγή σας έχουμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Όσον αφορά το αν “πιθανόν” γνωρίζουμε το πρόβλημα των Φούρνων, επαναλαμβάνουμε όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη επιστολή μας προς εσάς πως ΕΜΕΙΣ βρεθήκαμε υπό αντίξοες συνθήκες στο νησί των Φούρνων και ΕΜΕΙΣ είδαμε από πρώτο χέρι την κατάσταση . Τη ζήσαμε μαζί με τους κατοίκους των Φούρνων κατά τη διαμονή μας εκεί, και αντιμετωπίσαμε σαν προσωρινοί κάτοικοι των Φούρνων κι εμείς τη δυσάρεστη κατάσταση ενός απομακρυσμένου νησιού, ζήσαμε την απομόνωση και την ανασφάλεια, αντιμετωπίσαμε τους ίδιους κινδύνους με τους πολίτες του νησιού. Και συμβάλλαμε όσο ήταν δυνατόν στο “μπάλωμα” ενός προβλήματος το οποίο διαιωνίζεται με την ευθύνη άλλων. Ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει δε μπορεί να θεωρηθεί ΕΠΕΙΓΟΝ ώστε να απαιτείτε κατ'αυτόν τον τρόπο τη μετακίνησή μας .

Η δική μας υποχρέωση είναι η περίθαλψη που μπορεί να προσφέρει ένας ανειδίκευτος γιατρός ( εκ του νόμου απαγορεύεται η λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων με απουσία ειδικού γιατρού) , η εξεύρεση λύσεων σε ένα τέτοιο χρόνιο πρόβλημα είναι χρέος της δικής σας Υπηρεσίας. Και από οτι φαίνεται εδώ και καιρό έχετε αποτύχει παταγωδώς να δώσετε λύση.

Η απόφασή σας δεν έχει Υπηρεσιακή Βάση διότι από τον Ιούνιο ο Αγροτικός Ιατρός σας έχει ενημερώσει με πλήθος αναφορών (το ίδιο και ο βουλευτής του νομού) για το τι συμβαίνει στο ΠΠΙ Φούρνων και η δυσκινησία της Υπηρεσίας σας οδήγησε στην τωρινή κατάσταση. Από οτι γνωρίζουμε, στο ΠΠΙ Φούρνων υπάρχει κατειλημμένη θέση στην οποία υπηρετεί αυτή τη στιγμή Γενική Ιατρός. Άρα στην παρούσα φάση το νησί καλύπτεται από Ιατρό και μάλιστα ειδικευμένο, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα στηριζόμενος, όπως ανέφερε, σε δική σας ενημέρωση. Εάν συμβαίνει κάτι διαφορετικό από το τελευταίο παρακαλώ να μας ενημερώσετε ΕΠΙΣΗΜΑ και με έγγραφα που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

Αναφέρετε στην επιστολή μετακίνησής μας το γεγονός ότι ένα νησί 950 κατοίκων επιβάλει την ύπαρξη αγροτικού ιατρού. Αναθέτετε δηλαδή σε έναν εξ ημών, εκ περιτροπής, να καλύψει 3 αγροτικά ιατρεία (τα 2 μάλιστα Πολυδύναμα, για τα οποία προβλέπονται 2 θέσεις ειδικών γιατρών και 4 θέσεις αγροτικών). Η απόφασή σας αυτή είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, πρωτίστως για τους κατοίκους αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Το να αναφέρετε οτι επιθυμείτε να δώσετε έστω και τη “ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ” κάλυψη στους κατοίκους των Φούρνων αποκαλύπτει οτι προσπαθείτε για άλλη μια φορά να αντιμέτωπίσετε με προχειρότητα τις ανάγκες των κατοίκων των Φούρνων. Αλήθεια από πότε η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων μια ακριτικής περιοχής , όπως είναι και οι Φούρνοι αλλά και η Ικαρία γίνεται στοιχειώδης;

Η άποψή σας οτι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του ΓΝ ΚΥ Ικαρίας είναι τουλάχιστον ανακριβής. Θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι σε ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο το νησί της Ικαρίας αλλά και το σύμπλεγμα των Φούρνων και το οποίο υπολειτουργεί και καταφέρνει να τα βγάλει πέρα μέσα από τις φιλότιμες προσπάθειες και τον προσωπικό αγώνα των εργαζομένων του, δεν πρέπει κανείς να στερεί προσωπικό, αντιθέτως να το ενισχύει.
Με αποφάσεις τις τελευταίας στιγμής, και ενώ ήδη έχει γίνει ο προγραμματισμός των εφημερειών, το βάρος της κάλυψης των Φούρνων πέφτει τόσο στις πλάτες του Αγροτικού Ιατρού που εσείς ξεσπιτώνετε με διαταγές, όσο και σε αυτούς που μένουν πίσω στο ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ.

Άλλωστε, τόσο την περίθαλψη όσο και τις συνταγογραφικές ανάγκες των κατοίκων των Φούρνων τις εξυπηρετούμε κατά μεγάλο βαθμό εμείς προσωπικά στην Ικαρία εδώ και καιρό, ακόμα και όταν το νησί θεωρείτο οτι καλυπτόταν από Γενικό Ιατρό, πράγμα που μας προκαλεί πραγματικά εντύπωση. 

Το να συμπεριφέρεται μια Υπηρεσία σε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ με αυτόν τον τρόπο χωρίς διάλογο και με αποφάσεις - διαταγές της τελευταίας στιγμής είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ. Και αυτό οφείλεται στην ολιγωρία σας και στη δυσκινησία σας, αλλά και στον αυταρχισμό με τον οποίο μας αντιμετωπίσατε στο παρελθόν αλλά και τώρα. Δεν ερωτηθήκαμε αν μπορούμε να καλύψουμε τα προβλήματα που χρονίζουν με δική σας ευθύνη.  Δεν μπήκατε στον κόπο να κάνετε διάλογο, παρά αποφασίζετε και διατάζετε. Αυτό φαίνεται καθαρά από τα υπογραμμισμένα σημεία της τελευταίας σας επιστολής. “Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε την ανάκληση της απόφασής μας”. “Να μετακινηθείτε αμέσως”. Αλήθεια ξεχνάτε οτι απευθύνεστε σε εργαζόμενους Ιατρούς;
Οι εποχές του “αποφασίζω και διατάσσω” έχουν παρέλθει προ πολλού. Μακάρι να δείχνατε τον ίδιο ζήλο και τα ίδια αντανακλαστικά και να είχατε δώσει λύσεις στο πρόβλημα όλους αυτούς τους μήνες. ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.

Επίσης δε μπορούμε να κατανοήσουμε την επιμονή σας να διατάζετε την απομάκρυνση προσωπικού από ένα νοσοκομείο μιας απομακρυσμένης περιοχής, όπως είναι το ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ενώ η Περιφέρεια την οποία υπηρετείτε περιλαμβάνει πλήθος υγειονομικών δομών. Εκτός βέβαια αν όλες οι δομές αυτές υπολειτουργούν , πράγμα το οποίο και πάλι θα έπρεπε να προβληματίζει εσάς τους ίδιους γιατί κάτι τέτοιο εμπίπτει και πάλι στις δικές σας αρμοδιότητες κι ευθύνες.

Τέλος, από πότε αλήθεια υπάρχει η έννοια της απλήρωτης εργασίας; Γιατί στην αναφορά μας οτι ακόμα δεν έχουμε αποζημιωθεί για την προηγούμενή μας μετακίνηση, δεν διακρίνουμε κάποια απάντηση στην τελευταία σας επιστολή. Είχαμε την εντύπωση οτι μια Υγειονομική υπηρεσία εκτός από απαιτήσεις έχει και υποχρεώσεις. Σας δηλώνουμε ότι δεν δυνάμεθα να καλύψουμε τα έξοδα για μία δεύτερη μετακίνηση μας (διατροφή, μετακίνηση, προσωπικές ανάγκες) με την προοπτική να αποζημιωθούμε μελλοντικά.

Χαιρόμαστε πάντως που αυτή τη φορά δηλώνετε ότι εκτιμάτε την προσφορά μας ενώ την προηγούμενη φορά είχαμε χαρακτηριστεί αφιλότιμοι.

Σας καλούμε να σεβαστείτε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις ανάγκες μας, να σεβαστείτε τους εργαζομένους στο ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, να σεβαστείτε τους κατοίκους των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων και να δώσετε πραγματικές και βιώσιμες λύσεις.


Οι Αγροτικοί Ιατροί

Χατζηκωνσταντίνου Μελίνα
Γρηγοράκης Λεωνίδας
Κρανιά Ιφιγένεια

Το παρόν συνυπογράφεται από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας (που καλύπτει συνδικαλιστικά και τους Φούρνους), ο οποίος στηρίζει και καλύπτει συνδικαλιστικά τις ενέργειες των συναδέλφων αγροτικών ιατρών και θα αντιδράσει δυναμικά και πέρα και ανεξάρτητα από αυτούς.


Ικαρία, 26/02/2016