Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Φωτογραφίες και νομοθεσία σε ερασιτεχνικές αθλητικές διοργανώσεις



Επανερχόμαστε για τελευταία φορά στο θέμα των φωτογραφιών (μη εμπορικής χρήσης ΠΑΝΤΑ από το Blog) και κάνουμε γνωστά τα εξής. Πρόσφατα, αν και στις ανακοινώσεις της ΕΠΣΑ δεν περιλαμβάνεται οδηγία, όπως συνέβαινε παλιά και φυσικά το τηρούσαμε, μας έγινε η σύσταση να μην τραβάμε φωτογραφίες. Έτσι θα συνεχίσουμε μόνο για τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ και όχι για διοργανώσεις που δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. 

Όμως ζητήσαμε και μία γνώμη και την καταγράφουμε. Ανήκει στο Μάριο Λώλο, πρόεδρο της ένωσης φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) φίλο και συναγωνιστή στους συνδικαλιστικούς αγώνες των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Μάριο, ο πρόσφατος νόμος Κοντονή (επισυνάπτουμε με μπλε το εδάφιο) αναφέρεται στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ και τις προϋποθέσεις εισόδου τους ΕΝΤΟΣ του αγωνιστικού χώρου και φυσικά στην επαγγελματική χρήση του προϊόντος τους (πώληση σε πρακτορεία ειδήσεων, εφημερίδες, περιοδικά, δημοσίευση σε ιστοσελίδες ή Blogs που έχουν διαφήμιση, κλπ).

Ο νόμος δεν αναφέρεται σε όσους είναι ΕΚΤΟΣ του αγωνιστικού χώρου και δεν φωτογραφίζουν για επαγγελματική χρήση, όπου σύμφωνα με το Μάριο εκεί είναι ελεύθερη η φωτογράφηση για ιδιωτική χρήση. 

Δεν θα οχυρωθούμε πίσω από την ερμηνεία του φίλου και καλού συνάδελφου και προφανώς και γνώστη των θεσμικών του επαγγελματικού του αντικειμένου, αλλά θα σταματήσουμε τη δημοσίευση φωτο από διοργανώσεις της ΕΠΣΑ γιατί βαριόμαστε θανάσιμα να τραβολογιόμαστε για το ποιος έχει δίκιο για μία μη επαγγελματική δράση. Δεν θα χάσει δα και η Βενετιά βελόνι.

Αφήνουμε στην άκρη ότι πολλά blogs μη επαγγελματικά και fb διαφόρων το πράττουν και δεν έχουν θέμα

Μακάρι τη νέα χρονιά να γίνουν οι απαραίτητες συσκέψεις και να προσδιοριστούν και να ανακοινωθούν τα όρια και οι όροι επαγγελματισμού – ερασιτεχνισμού στο θέμα αυτό. Πού είναι η δουλειά και πού είναι η διευκόλυνση της προβολής του προϊόντος  από τους φίλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Μέχρι τότε θα περνάμε φωτο από διοργανώσεις (όπως αυτή της ΕΠΣ Αχαΐας που ακολουθεί), που τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν.

Άρθρο 18

Άδεια εισόδου των φωτορεπόρτερ στους αγωνιστικούς χώρους κατά την τέλεση αγώνων

Στα πρόσωπα που, κατά την παρ.  3 του άρθρου 54 του Ν. 2725/1999, δικαιούνται ελεύθερης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή αγώνων, περιλαμβάνονται και οι φωτορεπόρτερ μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και τυχόν άλλων αναγνωρισμένων επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων φωτορεπόρτερ, των οποίων τα ειδικά δελτία αναγνωρίσεως που εκδίδουν οι ανωτέρω ενώσεις και θεωρούνται από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θεωρούνται προς τούτο και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.