Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ: Όταν η ιστορία του αθλητισμού γραφόταν στο περιθώριο της ιστορίας


Η ομάδα της ελληνικής πάλης στα 1943. Έδινε μέσα στην Κατοχή ποδοσφαιρικούς αγώνες για εισπράξεις υπέρ των φυματικών.


 ...του Θωμά Σίδερη...

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου «Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στον συνεταιριστικό χώρο πολιτισμού «7 ΣΤΡΟΦΕΣ» στο Κερατσίνι (πλατεία Ευγένεια, Νικομηδείας 27-29, 8 μ.μ.).
Ένα βιβλίο που φωτίζει άγνωστες πτυχές του αθλητισμού και συνδέει το ποδόσφαιρο με τους εργατικούς και, γενικότερα, τους κοινωνικούς αγώνες.
Ο Νάσος Μπράτσος ανοίγει με το βιβλίο του έναν μεγάλο φάκελο και μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που μέχρι σήμερα δεν είχαν διερευνηθεί επί της ουσίας. Παρουσιάζει στο κοινό μία πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και χρήσιμη έρευνα για την ιστορία αθλητών και αθλητικών συλλόγων μέσα από το πρίσμα όχι της απλής ιστορικής καταγραφής αλλά της ζώσας ιστορίας, διάχυτης στο κοινωνικό σώμα και, φυσικά, στη συλλογική μνήμη.

Παράλληλα, έχοντας στις αποσκευές του αυτό το θαυμάσιο βιβλίο και οργώνοντας την Ελλάδα κινητοποιώντας κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς, διδάσκει ήθος. Τα έσοδα που του αναλογούν από τα πνευματικά δικαιώματα τα προσφέρει σε δομές αλληλεγγύης, κάνοντας πράξη το πραγματικό νόημα του βιβλίου του.


Όταν οι εξόριστοι της Γυάρου όρθωναν το ηθικό τους παράστημα στον εξευτελισμό και την ταπείνωση που τους προσέφερε ως ανταμοιβή η κρατική εξουσία ή όταν ο Νίκος Γόδας στεκόταν αγέρωχος μπροστά από τους κατακτητές, η ιστορία του αθλητισμού γραφόταν στο περιθώριο της ιστορίας και όχι στις πρώτες γραμμές της. Το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου με ευλάβεια και σεβασμό ξεδιπλώνει άγνωστες της αθλητικής ιστορίας της Ελλάδας, όχι για να συγκινήσει, αλλά για να διδάξει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη με μεγάλη επιτυχία από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος και μπορείτε να το αναζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Θωμάς Σίδερης