Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

«Κλιματικές αλλαγές και η σημασία τού αστικού και περιαστικού πρασίνου»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Τηλ. Επικοινωνίας : 6944914529, 6972284208, 6974477388   
                                 Αθήνα 5-1-2016

        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη Φύση και το αχαλίνωτο κυνήγι των κερδών έχουν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα. Ένα από αυτά είναι η κλιματική αλλαγή που οι συνέπειές της πλήττουν τον πλανήτη μας σχεδόν καθημερινά. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμη πιο αναγκαίος.

Μέρος αυτού του αγώνα είναι οι προσπάθειες για τη διάσωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης μας, που μπορεί βέβαια να μην λύσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, σίγουρα όμως μπορεί να μετριάσουν τις επιδράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στη ζωή των κατοίκων των μεγαλουπόλεων. Ο αγώνας αυτός σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και οι προοπτικές προστασίας και αύξησης του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Αθήνας συρρικνώνονται συνεχώς.


Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, σχεδιάζεται η εμπορευματοποίηση και η καταστροφή των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων. Βλέπουμε παράδειγμα το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων ότι κινδυνεύει να γίνει βορά ιδιωτικών και άλλων συμφερόντων: Ιδιώτες οικειοποιούνται μέρος του Πάρκου για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, κτίριο του Στρατού στο Πάρκο έχει ενοικιασθεί σε σκοπευτικό σύλλογο και χρησιμοποιείται για σκοποβολή, τα γραφεία της ΕΠΟ παραμένουν στο Πάρκο, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για το Badminton δεν εφαρμόζεται όπως και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας 522/6-3-2014, η έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξη (ΣΓΔ) δεν προχώρησε. Περιμένουμε οι φορείς, που μπορούν και πρέπει να πάρουν μέτρα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ( Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Άμυνας, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων), να τοποθετηθούν στα ζητήματα αυτά.
Επιπλέον το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/2011 για την προστασία του Υμηττού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, «ενόχλησε» διάφορα συμφέροντα. Διακατέχοντες και διεκδικητές δασικών και γεωργικών εκτάσεων ξεκίνησαν σωρεία αιτήσεων ακύρωσης του Π.Δ στο ΣΤΕ, με πρόσχημα την «προστασία του περιβάλλοντος». Το ΣΤΕ απηύθυνε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με την από 10-9-2015 απόφασή του και σύμφωνα με οδηγία του, όρισε ότι πριν την έκδοση του Π.Δ έπρεπε να είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.    

Αναμένουμε την οριστική απόφαση του ΣΤΕ και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ προστασίας του Υμηττού, που θεσμοθετεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η επιτροπή μας, η οποία αγωνίζεται για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σάς καλεί για μια ακόμη φορά να συμμετάσχετε σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την:
    Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 5.30μ.μ.- 8μ.μ.
στην αίθουσα της 7ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων Πανόρμου 59 με θέμα :
«Κλιματικές αλλαγές και η σημασία τού αστικού και περιαστικού πρασίνου».


                            Η Γραμματεία της Επιτροπής