Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 72 χρόνια από τις γερμανικές θηριωδίες στα Σελλά Αχαΐας

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Με αίμα ποτίστηκε το χώμα του χωριού της ορεινής Αχαΐας, όταν την Πρωτοχρονιά του 1944, περικυκλώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν αντάρτες που η παρουσία τους είχε γίνει γνωστή με προδοσία.


Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες στα Σελλά την 1η Ιανουαρίου 1944, κατά την επιδρομή των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 9.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πατρέων, μαζί με την τοπική κοινότητα Σελλών.

Την Πρωτοχρονιά του 1944 οι ναζί κατακτητές είχαν περικυκλώσει το χωριό, όταν διαπίστωσαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Καπετάν Κεραυνό (Ανδρέα Μελετίου Αϊβαλιώτη), η οποία επιχειρούσε στα πλαίσια γενικότερης κίνησης παραπλάνησης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προετοιμάζονταν απόβαση των συμμάχων στην Ηλεία, ενώ ο στόχος ήταν, όπως και έγινε, η απόβαση στη Σικελία.

Ήταν περίπου δύο εβδομάδες μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, που και εκεί, όπως και στα γύρω χωριά, οι θηριωδίες των Γερμανών είχαν σαν στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη πρόσφορου εδάφους και φιλικού περιβάλλοντος για τις συμμαχικές δυνάμεις, εάν αυτές πραγματοποιούσαν την απόβαση.

Δολοφονήθηκαν τρεις κάτοικοι του χωριού και επτά αντάρτες, πυρπολήθηκαν σπίτια, έγινε εγκλεισμός γυναικόπαιδων στο εσωτερικό της εκκλησίας, ενώ 43 άνδρες αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πάτρα και μετά από μερικές μέρες αφέθησαν ελεύθεροι.


Οι εκτελεσθέντες ήταν: Γεώργιος Δ. Γιαχός από τα Σελλά, Ιωάννης Μ. Κωστόπουλος από τα Σελλά, Νικόλαος Χαρ. Χριστοδουλόπουλος από τα Σελλά, Θεοφάνης Κ. Γκοτσόπουλος από τον Μεγάλο Ποντιά, Σωτήρης Λεων. Σωτηρίου από τη Ζάχολη Κορινθίας, Βαγγέλης Β. Πανόπουλος από τον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας, Ηλίας Δ. Γκολφινόπουλος από τη Ζάχολη Κορινθίας, Σπύρος Γ. Μαλεβής από το Λουτράκι Κορινθίας, Βασίλης Ροδόπουλος από τη Ζαχλωρού και Κωνσταντίνος Ν. Μπαστουνάς, από το Αίγιο.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
9:30 π.μ. Προσέλευση
9:45 π.μ. Τέλεση Μνημόσυνου
Ομιλία -10 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση -Καταθέσεις Στεφάνων.

Η διάσωση της ιστορικής μνήμης, ειδικά για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, όπου πολυάριθμοι τόποι μαρτυρίου, υπενθυμίζουν τις πιο σκληρές στιγμές της ιστορίας της χώρας, αποτελεί ανάγκη για όσους δεν θέλουν η λήθη να μετατραπεί στο άλλοθι για επαναλήψεις τέτοιων φαινομένων.

Πηγή φωτο: Δήμος Πατρέων

Στην ίδια ιστορική ενότητα:
To Oλοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους ναζί (13/12/1943) – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
Το Μπλόκο των Προσφυγικών της Πάτρας 72 χρόνια μετά & ο Κώστας Βουρδέρης
71 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς – 17 Αυγούστου 1944
Τίμησαν τους νεκρούς στη «Μάχη της Ηλεκτρικής» – εμπόδισαν τους ναζί να ανατινάξουν το εργοστάσιο

Kείμενο: Νάσος Μπράτσος