Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Σε αναβρασμό ο χώρος της Υγείας – διαμαρτυρίες εργαζομένων

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων να είναι συνεχείς. Σταχυολογήσαμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές.

Πρόσφατα έγιναν κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.
Στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο) το πρόβλημα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων είναι χρόνιο, αφού τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, η τοποθέτηση πανό διαμαρτυρίας είναι η συνήθης πρακτική με την οποία οι εργαζόμενοι δημοσιοποιούν το πρόβλημα, όπως συμβαίνει και αυτές τις ημέρες.
evagelismosΣτον Ευαγγελισμό χειρίστρια ακτινολογικού τοποθετήθηκε από τον Διοικητή του νοσοκομείου στον ιερό ναό, την ίδια ώρα που λόγω της υποστελέχωσης του ακτινολογικού οφείλονται  στους εργαζόμενους πάνω από 500 ρεπό και δεν τους έχει χορηγηθεί η κανονική άδεια του 2015.


Σε νέο ταξίδι προς την Αθήνα και κινητοποίηση για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, προσανατολίζονται φορείς του νησιού της Ικαρίας, μεταξύ αυτών και ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου και για το λόγο αυτό υπάρχει σύσκεψη οργανώσεων της αθηναϊκής παροικίας στις 7/12 για την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11/12.

Τραγικές συνθήκες περιγράφει το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο: «Ο προϋπολογισμός του 2015 για το ΑΤΤΙΚΟ έχει υποδιπλασιαστεί (61.877.567 από 108.977.013 το 2012), ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία. Πως λοιπόν λειτουργεί το νοσοκομείο; Μα φυσικά με την εξόντωση του προσωπικού (στέρηση αδειών, ρεπό, συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα), τη μισθολογική εξαθλίωση, την περικοπή εφημεριών και υπερωριών, τις απλήρωτες βάρδιες, το πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας (πχ υπηρεσιακά συμβούλια).

Και όχι μόνο. Προσθέστε τον εκτός λειτουργίας μαγνητικό τομογράφο, την ακτινοσκόπηση, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ (11), τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών με 2 μόνο Νεογνολόγους και 8 νοσηλεύτριες, τις μισές χειρουργικές αίθουσες να είναι κλειστές, τις ελλείψεις υλικών, τη δυσλειτουργία των εργαστηρίων.

Η έλλειψη προσωπικού γίνεται πλέον τραγική: Πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις (στην πράξη πάνω από 500 με τις άδειες κύησης, τα προβλήματα υγείας κλπ). Επιπλέον το 2015 φύγανε 61 υπάλληλοι με σύνταξη και ήρθαν 28 (και αυτοί με “κινητικότητα” από τα κλεισμένα νοσοκομεία). Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας. Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και δεν λείπουν περιπτώσεις εργασιακού κανιβαλισμού (πχ το ίδιο άτομο να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα)».

Στην Πάτρα
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι: «συμπαρατάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων του Σωματείου Εργαζομένων «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» Γενικού Περιφερειακού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Αγ. Ανδρέας» και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους:
    Χρηματοδότηση των μονάδων Υγείας.
    Δωρεάν – καθολική πρόσβαση στην Υγεία-Πρόνοια.
    Άμεσα στελέχωση του Γενικού Περιφερειακού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Αγ. Ανδρέας» και λειτουργική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
    Άμεσα στελέχωση των Κέντρων Υγείας και επαναφορά τους στα Νοσοκομεία προέλευσης.
    Εξόφληση όλων των οφειλόμενων Νυκτερινών – Αργιών στα Κ.Υ και όλες τις σχετικές περικοπές που έχουν γίνει στους Εργαζόμενους των Νοσοκομείων.
    Προσλήψεις ΑΜΕΣΑ Μόνιμου Προσωπικού και Ιατρών.
     Ένταξη επιτέλους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
    Ανάκτηση των Απωλειών.
     Κατάργηση των Μνημονίων που προβλέπουν τη συρρίκνωση – κατάργηση Νοσοκομειακών και Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων.
    Αποτροπή της ψήφισης των εφαρμοστικών Νόμων του 3ου Μνημονίου.
    Διατήρηση του εφημεριακού καθεστώτος των 15-15 ημερών, με αλλαγή των ημερών εφημέρευσης και άμεσα την κάλυψή μας με το αναγκαίο και απαραίτητο Ιατρικό δυναμικό».


...αναδημοσίευση από ert.gr...