Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων για τις κινητοποιήσεις στη Σάμο



Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση της 20/10 στη ΔΔΕ Σάμου.
Σημαντικά βήματα στον αγώνα για την υπεράσπιση των σχολείων μας!

Αδιαλλαξία και απάθεια  αντίκρισαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Ικαρίας στη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη ΔΔΕ Σάμου την 20η /10/15. Τα αιτήματα που διατυπώνει η εκπαιδευτική κοινότητα και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου των Ραχών αντιμετωπίστηκαν, για μια ακόμη φορά, με αδιαφορία, κυνισμό και προσκόλληση στο γράμμα του νόμου.

Περισσότεροι από σαράντα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (που με συμπληρωματική στάση από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ προχώρησαν στη κήρυξη απεργίας την ημέρα της κινητοποίησης), βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο πλοίο. Την Τρίτη το πρωί αφού προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΔΕ Σάμου, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί μαζί και με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Σάμου, προχώρησαν από κοινού σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Προϊσταμένου.
Εκεί η πολυμελής αντιπροσωπία συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο της ΔΔΕ Σάμου και του εξέθεσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κενό ΠΕ04 στο σχολείο των Ραχών καθώς και από τον τρόπο που επιχειρεί η διοίκηση να το «λύσει» διαθέτοντας και μετακινώντας τρεις συναδέλφους από άλλα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου. Η λύση αυτή τονίστηκε πως είναι μη πραγματοποιήσιμη αφού οι συνάδελφοι δε διαθέτουν όχημα για τις μετακινήσεις τους, στο νησί δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία που να μπορεί να τους υποστηρίξει, για να διατεθούν πρέπει να αλλάξουν οι αναθέσεις μαθημάτων που ήδη έχουν από τους συλλόγους τους και να ανατεθούν μαθήματα Φυσικής και Γεωγραφίας στους Μαθηματικούς των σχολείων τους, ενώ ακόμη και έτσι δεν θα καλύπτονταν πλήρως το κενό. Επιπροσθέτως τέθηκε συνολικά το θέμα των κενών στα σχολεία των νησιών μας με ειδική αναφορά στην τεχνική εκπαίδευση και στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Φούρνων.
Η θέση του Προϊσταμένου κατέληγε στην απόλυτη άρνηση του να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για τη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο των Ραχών. Δήλωσε επανειλημμένα πως έχει τηρήσει το νόμο και τις εντολές που λαμβάνει από τους πολιτικούς και διοικητικούς του προϊσταμένους, πως είναι νομικά καλυμμένος και δεν ασχολείται περαιτέρω με την προβληματική κατάσταση που διαμορφώνει η εντολή του τόσο στο σχολείο των Ραχών, όσο  και στη λειτουργία των υπολοίπων σχολείων. Η στάση του αυτή θεωρήθηκε απαξιωτική και προκλητική από τους μαθητές και τους γονείς που ταξίδεψαν στη Σάμο και πυροδότησε αρκετές φορές την ένταση. Στις συνεχείς τοποθετήσεις και στα επιχειρήματα γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών ανταπαντούσε πως μόνο του μέλημα είναι η τήρηση των νόμων.
Για τα κενά στα υπόλοιπα σχολεία, κι ενώ επέμενε πως όλα έχουν δηλωθεί όπως πρέπει, δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις όταν προέκυψε από τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεση μας από τη διεύθυνση διορισμών προσωπικού του υπουργείου, πως εμφανίζονται να έχουν δηλωθεί μόνο δύο μηχανολόγοι αντί για τρεις στο ΕΠΑΛ και τίποτε άλλο, ενώ αρνιόταν την ύπαρξη κενού φιλολόγου στο σχολείο των Φούρνων μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και το κενό πιστοποιήθηκε. Τέλος, αποδέχθηκε με δυσθυμία το αίτημα για δήλωση κενού μουσικής στα σχολεία της Ικαρίας και δήλωσε πως δικαιολογείται μόνο ένας για όλο το νησί, κι αυτός μειωμένου ωραρίου!
Παράλληλα υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κο Καλάργαλη, όπου και περιγράφηκε το πρόβλημα και επαναδιατυπώθηκε με ένταση το αίτημα της διάθεσης αναπληρωτή για την πλήρωση του κενού στο σχολείο των Ραχών. Η επικοινωνία μας έκλεισε με την (προφορική) δέσμευση του να δηλώσει ο ίδιος το κενό στο υπουργείο και να πιέσει για την πλήρωση του. Ήδη από την συνέλευση που έγινε στο πλοίο της επιστροφής για την Ικαρία διατυπώθηκε η βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να συνεχιστούν και να ενταθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ενώ ορίστηκε νέα κοινή συνάντηση για την Πέμπτη 22/10. Την επόμενη της κινητοποίησης Τετάρτη 21/10, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και με νέα επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, συνεχίσαμε συντονισμένα να ασκούμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν την Πέμπτη το μεσημέρι να έχουμε επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ότι το ζητήθηκε τελικά αναπληρωτής για την κάλυψη του κενού.
            Στις 22/10 το απόγευμα σε μια ιδιαίτερα μαζική συνέλευση (4η κατά σειρά) του συλλόγου γονέων, μαθητών και της Ε.Λ.Μ.Ε. και σε κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα ενός επίμονου και αποφασιστικού αγώνα, απολογίστηκε η κινητοποίηση στη Σάμο και αξιολογήθηκαν τα νέα δεδομένα. Αποφασίστηκε η συνέχιση της πίεσης μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, την ανάληψη δηλαδή υπηρεσίας από τον αναπληρωτή στο σχολείο στα πλαίσια ενός χρονοδιαγράμματος, καθώς και ένας νέος κύκλος συσκέψεων με όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του νησιού για από κοινού σχεδιασμό και ανάληψη δράσεων. Επιβεβαιώθηκε έτσι η βούληση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και μέσο τις κινητοποιήσεις, μέχρι την ικανοποίηση των όλων των αιτημάτων μας. Μέσα από μια πλούσια και ουσιαστική συζήτηση, αποτυπώθηκαν κρίσιμα συμπεράσματα για την συγκυρία και για την αξία της συμπόρευσης όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και η πεποίθηση ότι δεν θα επιτρέψουμε στους εμπνευστές, τους τοπικούς φορείς και πάσης φύσεως απολογητές αυτής της ανάλγητης πολιτικής να βάλουν λουκέτο στο σχολείο των Ραχών, όπως και σε κανένα άλλο σχολείο.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΡΑΧΩΝ
15 ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΡΑΧΩΝ
ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ

 ΡΑΧΕΣ 22/10/2015