Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

EΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων & Σάμου: Νέα σχολική χρονιά – εκπαιδευτικά κενά




Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς που ξεκινά με πολλά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα σχολεία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο πνεύμα των επιταγών του 3ου μνημονίου, δεν έκανε ούτε ένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών
διαμορφώνει συνθήκες διάλυσης του δημόσιου σχολείου και παραπέρα σύνθλιψης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
Και επειδή η πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς, όσοι ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουν τα παραμύθια της κυρίαρχης προπαγάνδας «περί των πολλών δημοσίων υπαλλήλων», εάν δεν το κάνουν συνειδητά, οφείλουν να γνωρίζουν ότι «εργάζονται» για την κατεδάφιση της δημόσιας παιδείας, όπως και της υγείας αλλά και κάθε άλλου δημόσιου αγαθού. Γιατί το δημόσιο σχολείο καταρρέει και βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει, έστω όπως υπήρχε μέχρι σήμερα, είναι να υπάρξουν μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Αλλά το Υπουργείο δεν είναι σε θέση να προχωρήσει τώρα ούτε στο διορισμό αναπληρωτών. Μέχρι και τη μέρα του αγιασμού θα γίνονται ακόμα αιτήσεις, οπότε και κονδύλια να έχουν εξασφαλιστεί, οι διορισμοί θα καθυστερήσουν.

Είναι εύκολο από κάποιο γραφείο να γίνονται προσθέσεις και αφαιρέσεις και να ανακοινώνονται αριθμοί, μόνο που αυτοί δεν έχουν σχέση με τη σχολική πραγματικότητα. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αθροίζεται το υπόλοιπο των ωρών που ενδεχομένως θα έχει ένας εκπαιδευτικός στη Σάμο με το έλλειμμα που παρουσιάζεται στους Φούρνους και να «καλύπτονται» έτσι τα κενά στα χαρτιά. Ακολουθώντας αυτήν ακριβώς την πολιτική η ΔΙΔΕ Σάμου επιχειρεί να καλύψει κενά μοιράζοντας εκπαιδευτικούς σε σχολεία που μπορεί να απέχουν δεκάδες χιλιομέτρων μεταξύ τους σε ένα δύσβατο ορεινό οδικό δίκτυο. Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι η κάλυψη κενών με αυτό τον τρόπο ακόμη κι αν ακόμα «βγαίνει» σε ένα λογιστικό φύλλο, δεν λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα αφού εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς, καθιστά πολλές φορές αδύνατη την συγκρότηση προγραμμάτων και καταλήγει να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους μαθητές που διδάσκονται από αλεξιπτωτιστές εκπαιδευτικούς. Αυτό κάνει και η ΔΙΔΕ Σάμου, βγάζοντας πίνακες που εμφανίζουν κενά λιγότερα από τα πραγματικά, εξαφανίζοντας κενά που έχουν δηλωθεί από τα σχολεία.


          Νομίζουμε ότι η λειτουργία του δημόσιου σχολείου δεν είναι υπόθεση μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών, των γονιών, της κοινωνίας ολόκληρης. Γι αυτό και θεωρούμε απαραίτητο τoν συντονισμό όλων των παραπάνω για τη στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που την ταλανίζουν.

Ζητάμε άμεσα :

·         Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
·         Καταγραφή και δημοσιοποίηση από τη ΔΙΔΕ Σάμου όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία, ώστε να γίνει δυνατή η άμεση κάλυψή τους.
·         Τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε μικρό αριθμό σχολείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πραγματικά στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΕΛΜΕ  Ικαρίας – Φούρνων
ΕΛΜΕ Σάμου