Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ειδήσεις για το προσφυγικό ζήτημα


Πηγή - αναδημοσίευση ΕΡΤ Αιγαίου - οι συνάδελφοι δίνουν καθημερινά τη δικιά τους μάχη για την ενημέρωση των πολιτών και ειδικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό έχουν ψύχραιμη φωνή.


Συγκινητικό σκίτσο - Ο μικρός Αϊλάν στην αγκαλιά του παπά - Στρατή

Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς  

Συγκίνηση προκαλεί το σκίτσο που απεικονίζει τον Παπά Στρατή, να έχει αγκαλιά τον 3χρονο νεκρό αγοράκι Αϊλάν Κουντλίν από την Συρία, του οποίου το άψυχο σώμα ξεβράστηκε σε ακτή της Τουρκίας, με τις φωτογραφίες να συγκλονίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη.


Ο σκιτσογράφος Γιάννης Αντωνόπουλος, έβαλε στην αγκαλιά του παπά – Στρατή τον μικρό Αιλάν και πίσω του δυστυχώς χιλιάδες άλλα μικρά προφυγόπουλα που έγιναν άγγελοι και χάθηκαν τόσο νωρίς και τόσο άδικα. Η αγκαλιά του παπά Στρατή δεν θα μείνει δυστυχώς άδεια αλλά και οι αθώες ψυχές θα έχουν κάποιον που μόνο αυτός ξέρει πως να τις γαληνεύει.

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε σήμερα τον παπά Στρατή στο τελευταίο του ταξίδι. Δεκάδες κόσμου παραβρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του ιερέα των προσφύγων και των φτωχών.

Συγκλονιστική πραγματικά η στιγμή, όταν ο γιός του, Μιχάλης Δήμου αντί επικήδειου διάβασε κείμενο που είχε γράψει ο παπά Στρατής τρεις εβδομάδες πριν πεθάνει με το οποίο ζητούσε ειρήνη και αγάπη για όλο τον κόσμο.



Καταγγελία προέδρου ΑΔΕΔΥ Χίου για οικονομική εκμετάλλευση προσφύγων
Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης  



Αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης γίνονται οι πρόσφυγες που καθημερινά φθάνουν και στο νησί της Χίου από «σύγχρονους μαυραγορίτες», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Αμπαζής.

 Αναφέρθηκε σε μεμονωμένους επαγγελματίες που πωλούν πολλαπλάσια από τις συνηθισμένες τιμές προϊόντα όπως το νερό, κονσέρβες, αναψυκτικά και άλλα είδη. Ενώ υπάρχουν και αυτοί που χρεώνουν με την τιμή των 2 ευρώ τη φόρτιση ενός κινητού!

Επικριτικός στάθηκε και στη στάση των ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από το Μυρσινίδι στο λιμάνι. Αντί του ποσού των 1,6 ΕΥΡΩ που είναι το εισιτήριο της διαδρομής ζητούν 3 ευρώ (ή 5 δολάρια), θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πληρωθούν και τα δρομολόγια μεταφοράς των προσφύγων και παράνομων μεταναστών από το Λιμεναρχείο στο Μυρσινίδι.

Μόνο που αυτή τη διαδρομή οφείλει να την πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, αφού οι άνθρωποι αυτοί θεωρητικά είναι κρατούμενοι Επίσης αναφέρθηκαν και μεμονωμένα περιστατικά όπου οδηγοί δεν πήραν πρόσφυγες επειδή δεν είχαν να πληρώσουν εισιτήριο. Όπως σημείωσε ο κ. Αμπαζής υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ των προσφύγων που μπορεί να μην έχουν να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό.



Προφυλακίστηκαν οι διακινητές που συνελήφθησαν στην Ικαρία …επί το έργο 

Σύνταξη: Χάρης Ζαβουδάκης   
Την φυλάκιση των δύο Γεωργιανών διακινητών που συνελήφθησαν την Τετάρτη τα ξημερώματα στην περιοχή "ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ" στην Ικαρία αποφάσισαν ομόφωνα ανακριτής και εισαγγελέας μετά την απολογία τους. Την Παρασκευή το μεσημέρι απολογείται και ο τρίτος Τούρκος συνεργός ενώπιον των δικαστικών αρχών. Οι δύο Γεωργιανοί 25 και 35 ετών καθώς και ο 30χρονος Τούρκος σύμφωνα με πληροφορίες είναι μέλη κυκλώματος που δρούσε στα απέναντι τουρκικά παράλια μεταφέροντας αλλοδαπούς μετανάστες.

 Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις αλλοδαποί διακινητές συνελήφθησαν στην Ικαρία από στελέχη του Λιμενικού Σώματος μετά από συντονισμένες έρευνες περιπολικού σκάφους που εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή "ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ" στην Ικαρία, ιστιοφόρο με τρεις αλλοδαπούς πλήρωμα, να αποβιβάζει με βοηθητικό σκάφος 73 μετανάστες..

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρείς διακινητές είχαν προλάβει να αποβιβάσουν τους 73 μετανάστες όμως οι λιμενικοί αξιοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ιστιοφόρο και εν τέλει να συλλάβουν τους δύο Γεωργιανούς και τον ένα Τούρκο που προσπαθούσαν να διαφύγουν . Τέλος οι 73 μετανάστες αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμένα Άγιου Κηρύκου – Ικαρίας και από εκεί στην Σάμο.


Κοντά στους πρόσφυγες η "Συνύπαρξη"
Σύνταξη: Αναστασία Σπυριδάκη   

Σήμερα το πρωί μέλη της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ» μοίρασαν κρύο νερό και σάντουιτς στους πρόσφυγες που περπατούσαν στον παραλιακό δρόμο του αεροδρομίου κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Η δράση αυτή γίνεται με την υποστήριξη της γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Diakonie του Ζόλιγκεν.

Αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ θα μοιράσει στο ίδιο μέρος νερό σάντουιτς και φρούτα για τα παιδιά. Η αυριανή δράση αφιερώνεται στη μνήμη του δραστήριου – ακτιβιστή, παπα- Στρατή από το Κεράμι, που τόσο πρόωρα έφυγε απ' τη ζωή.