Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η νέα ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα και η "σιωπή" των ευρωπαϊκών ΜΜΕ



Μια νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αποκλεισμένους στη λωρίδα της Γάζας, μπαίνει στο τελικό της στάδιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πρωτοβουλίας «ένα καράβι για τη Γάζα», την Τρίτη 22 Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τελική φάση του στολίσκου της ελευθερίας.

Θυμίζουμε το λουτρό αίματος του 2010 με την παρέμβαση στο πλοίο Mavi Marmara, Ισραηλινών κομμάντος που οδήγησε στο θάνατο εννέα ειρηνιστών – ακτιβιστών.

Το ενδιαφέρον λοιπόν γι αυτή τη νέα αποστολή είναι μεγάλο για προφανείς λόγους, πέρα από το κορυφαίο ζήτημα της προσέγγισης στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, που είναι η Γάζα, ή τουλάχιστον όπως την κατάντησαν οι Ισραηλινοί με την πολιτική που ακολουθούν.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρος.

Στην αποστολή θα βρεθούν κανάλια και μέσα ΜΜΕ, μόνο από τον αραβικό κόσμο. Ούτε ένα ευρωπαϊκό δεν θα πάρει μέρος και όσοι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πάρουν μέρος στην αποστολή για να την καλύψουν, «έφαγαν πόρτα» από τις διοικήσεις των ΜΜΕ στα οποία εργάζονται.

Εμπάργκο σιωπής λοιπόν από τας Ευρώπας στα εγκλήματα στην περιοχή της Γάζας και μηδενική κάλυψη σε μια δημιουργική και ανθρώπινη κίνηση, όπως η αποστολή βοήθειας.

Στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσουν κάποια πλάνα και κάποια φωτο, ή έστω μια τηλεφωνική ανταπόκριση από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν απεσταλμένο ή από κάποιος freelancers δημοσιογράφους.

Η διπλωματία υπερισχύει της δημοσιογραφίας. Τα συμφέροντα ψαλιδίζουν την καταγραφή της αλήθειας.

Στη λίστα των απόντων και τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ. Όχι δεν συμπίπτει η αποστολή στη Γάζα με «ταχύρυθμα μαθήματα προπαγάνδας» του ΔΝΤ (που θυμίζουμε είχε παραδεχτεί ότι είχε κάνει «λάθη» στην Ελλάδα)  προς πρόθυμους Έλληνες δημοσιογράφους για να λένε καλά το ποίημα στα βραδινά δελτία. Τότε ίσως να υπήρχε η δικαιολογία ότι τα παιδιά «είχαν μάθημα, πού να αφήνουν το σχολειό να τρέχουν στα πέλαγα».

Άλλωστε πού να βλέπουμε θέματα που δημιουργούν στεναχώριες και αγανάκτηση, καλά είναι τα μασαζοκαλσόν, το τελεμάρκετινγκ, τα πάνελ με φωνακλάδες του τίποτα (ως περιεχόμενο) και τα τηλεδιαγγέλματα των μαθητών του ΔΝΤ.

Eξαιρέσεις αποτελούν όσοι κυρίως ατομικά, συμβάλλουν στη δημοσιότητα με προαναγγελία της είδησης για την τελική φάση της αποστολής, αλλά μιλάμε για προσωπικές ευαισθησίες και όχι για την επιλογή επιχειρήσεων ΜΜΕ να καλύψουν το θέμα με αποστολή συνεργείου.

Κάποια στιγμή, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, ο στολίσκος θα εγκλωβιστεί με ηλεκτρονικό κλωβό και θα μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες του.

Συνήθως είναι λίγο πριν από την «ώρα μηδέν» της επέμβασης, για να μειωθεί η περίπτωση να μεταδοθούν οι χοντράδες.

Από βδομάδα λοιπόν προσέχουμε τι βλέπουμε, τι ακούμε και τι διαβάζουμε, αλλά και από πού προέρχεται η πληροφόρηση, για τη νέα ανθρωπιστική αποστολή προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ (πανελλήνια ομοσπονδία ενώσεων συντακτών)