Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Στην "απ΄ έξω" τα αθλητικά σωματεία Ικαρίας & Φούρνων

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


Στις 11-3-2015 στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα για τον αθλητισμό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το 2015. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για όλη την περιφέρεια ήταν 80.000  euro ,ποσό πάρα πολύ χαμηλό. Έγινε βέβαια μια πολύ δίκαια μοιρασιά ,από 20.000 euro στα τέσσερα νησιά της περιφέρειας, την Λέσβο ,την Χίο, την Σάμο και την Λήμνο. Έχουν εξαιρεθεί η Ικαρία και οι Φούρνοι. Και υπάρχει το μεγάλο ερώτημα : ξέχασαν ότι και η Ικαρία και οι Φούρνοι ανήκουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ? ή μήπως δεν ανήκουν ? ή κάποιοι δεν θέλουν να ανήκουν ? Μπορεί χρήματα να μην έδωσαν τουλάχιστον θα έχουν το φιλότιμο θα μας απαντήσουν το γιατί αγνοήθηκαν τα δύο αυτά νησιά ?

Επίσης θα θέλαμε να ενημερώσουμε την Περιφέρεια αν δεν το γνωρίζει ότι και στην Ικαρία και στους Φούρνους υπάρχει αθλητισμός. Και μπορεί να μην έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια καμία επιχορήγηση από την Περιφέρεια και την Ομοσπονδίες , υπάρχουν όμως στα νησιά μας 7 Αθλητικοί Σύλλογοι με τμήματα  ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϋ, στίβου, ταεκβοντό και σκάκι .

Είναι τυχαίο το ότι από τα 4 γήπεδα ποδοσφαίρου της επαρχίας μόνο το ένα έχει άδεια και βέβαια χωρίς χόρτο στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι τυχαίο ότι την περσινή χρονιά δεν διοργανώθηκε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο νομό λόγω έλλειψης γηπέδων και εφέτος γίνεται χωριστά σε Σάμο και Ικαρία γιατί δεν υπάρχει η συγκοινωνία μεταξύ των νησιών που να εξυπηρετεί την μετακίνηση των ομάδων .

Απουσιάζει από τις εκδηλώσεις ακόμα και το διεθνές τουρνουά σκακιού  ΙΚΑΡΟΣ που διεξάγεται κάθε χρόνο ,εδώ και 37 χρόνια συνεχώς, στην Ικαρία και που ίσως να είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός  στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου .

Αυτές οι νοοτροπίες και πολιτικές των πελατειακών σχέσεων και της εξυπηρέτησης των υμετέρων έχουν φέρει την χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα . Και που δυστυχώς εξακολουθούν και υπάρχουν .

Τουλάχιστον θα έχουμε μια απάντηση η όπως συνήθως θα υπάρχει η σιωπή με την ελπίδα ότι με τον χρόνο θα ξεχαστεί όπως γίνεται πάντα .

Αυτοί όμως που έχουν υποστεί την αδικία δεν ξεχνούν ……



Παναγιώτης  Τσαρνάς

Πρόεδρος του Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ



2)Α.Γ.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ


Ράχες Ικαρίας 09-03-2015

ΙΚΑΡΙΑ
ΠΡΟΣ
Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Γραφείο Περιφερειάρχη.

Κοιν.
1. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
2. Γραφείο Περ. Συμβούλου Ικαρίας.

Κύριοι,
Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία των μελών του συμβουλίου, των γονιών και των αθλητών του συλλόγου μας.
Για μία ακόμη φορά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «μοίρασαν» χρήματα και κατάρτισαν αθλητικό πρόγραμμα, χωρίς να συμπεριλάβουν τα νησιά της Επαρχίας Ικαρίας. Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε έλλειψαν οι ψεύτικες υποσχέσεις, θέλουμε να καταγγείλουμε στην κοινή γνώμη των νησιών μας ότι μάλλον πρόκειται για εσκεμμένες κινήσεις. Δεν εξηγείται αλλοιώς η απαράδεκτη συμπεριφορά της Περιφέρειας, επιλεκτικά απέναντι στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους των νησιών του Αιγαίου.
Μετά την σκανδαλώδη απόφαση για χρηματοδότηση έργων ανακατασκευής του εθνικού σταδίου Μυτιλήνης με ένα τεράστιο ποσό, με μοναδικό σκοπό για την φιλοξενία αγώνων επαγγελματικής Ανώνυμης Εταιρίας (ΠΑΕ ΚΑΛΛΟΝΗ), χωρίς να δώσουν εδώ και πολλές δεκαετίες, έστω ! (ένα) ευρώ για τις υποδομές στα γήπεδα στα νησιά μας, τώρα ανακοίνωσαν αθλητικό πρόγραμμα, με πολλές δραστηριότητες από ιστιοπλοϊκούς αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, μέχρι διεθνείς αγώνες Χάντμπολ.
Φυσικά η ανακοίνωση εκδόθηκε χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη μας για το θέμα.
Άλλωστε αυτό συμβαίνει πάντα.
Από όλον αυτόν τον προγραμματισμό ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ προκλητικά διοργανώσεις ή χρηματοδοτήσεις αθλητικών έργων στα νησιά μας Ικαρία και Φούρνους.
Πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι εσκεμμένη και απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ανάλογη στάση του προηγούμενου Υπουργού Βαρβιτσιώτη, στο αίτημά για δρομολόγηση (του επιδοτούμενου) πλοίου τα Σαββατοκύριακα με σκοπό την εξυπηρέτηση των συλλόγων μας για τις αθλητικές υποχρεώσεις τους.
Σήμερα ΔΕΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ενιαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον Νομό Σάμου (ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα) γιατί 1. Δεν υπάρχει μέσο να μεταφέρει τις ομάδες στα νησιά. 2. Τα 3 από τα 4 γήπεδα ποδοσφαίρου της Επαρχίας μας, είναι ακατάλληλα (γιατί απαιτούνται κάποιες εργασίες) και στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας, και φυσικά 3, Οι σύλλογοί μας δεν διαθέτουν πόρους να συντηρήσουν τα τμήματα που λειτουργούν μόνο με το μεράκι και την συμπαράσταση των γονιών των παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό.

Για το Δ.Σ. του συλλόγου

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ν. Μανώλης Α. Πολίτης



3)Διαμαρτυρία Ε.Π.Σ. Σάμου

ΣΑΜΟΣ : 9/3/1
ΠΡΟΣ :
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σάμου κ. Νικ. Κατρακάζο
ΘΕΜΑ:
Διαμαρτυρία Ε.Π.Σ. Σάμου
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,


Με μεγάλη έκπληξη , με μεγάλη καθυστέρηση και με αδόκιμο τρόπο , πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του Προγράμματος Δράσης του Αθλητικού Τομέα της Περιφέρειας για το 2015 .
Κατ’ αρχάς , είναι αυτονόητο ότι είμαστε θετικοί και επιβραβεύουμε κάθε τέτοια προσπάθεια που σκοπό έχει να τονώσει τον αθλητισμό. Πιστεύουμε όμως, ότι δικαιούται μεγαλύτερη προσοχή, σοβαρότερη αντιμετώπιση, μέριμνα και μεγαλύτερες πιστώσεις, ειδικά για τα ακριτικά νησιά μας. Επίσης αναγνωρίζουμε και το ότι τέτοιες ενέργειες δεν είδαμε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, η οποία βέβαια κρίθηκε για την ανεπάρκεια της, απ’ τους κατοίκους των νησιών μας με το γνωστό εκλογικό αποτέλεσμα.
Όμως η προχειρότητα σύνταξης της πρότασης, και η κατά την δική μας εκτίμηση, άδικη κατανομή των ποσών , μας αναγκάζει να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
α) Με ποιά κριτήρια μπήκε , και με ισόποση κατανομή , το νησί της Λήμνου και παραλήφθηκαν τα νησιά των Φούρνων και της Ικαρίας ; Είναι γνωστό το πόσο υστερούν τα δύο αυτά νησιά μας , σε ότι έχει σχέση ΚΑΙ με τον Αθλητισμό . Είναι γνωστό στην κ. Περιφερειάρχη , το μέγεθος της απομόνωσης των εκεί κατοίκων – αθλητών . Είναι γνωστό ότι εν έτη 2015 , είναι αδύνατη η μετακίνηση ομάδων της Ικαρίας προς τους Φούρνους και ομάδων της Σάμου προς την Ικαρία και τους Φούρνους . Και δεν βλέπουμε , παρά τις υποσχέσεις , καμία προσπάθεια για την λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος . Και αντί να γίνει κάτι , ώστε να τονωθεί , έστω λίγο , η ψυχολογία των εκεί αθλητών και παραγόντων , βλέπουμε την Λήμνο…… Επειδή το ψάξαμε λίγο , η απάντηση στο παραπάνω ερώτημά μας , ελπίζουμε να μην είναι η διοργάνωση ενός διεθνούς τουρνουά χειροσφαίρισης στην Λήμνο , γιατί μετρήσαμε όχι μια, αλλά επτά δράσεις .
β) Για ποιό λόγο έγινε τόσο πρόχειρα , ο σχεδιασμός της πρότασης για την Σάμο ; Δεν μας ρώτησε κανείς και για τίποτα . Ταπεινή μας γνώμη , είναι ότι θα έπρεπε να μαζευτούν όλοι οι αθλητικοί φορείς , να συζητήσουμε , να αξιολογήσετε και να ιεραρχήσετε την αναγνωρισημότητα και τις ανάγκες του κάθε φορέα , και μετά να αποφασίσετε στο πού και πώς θα διατεθεί το χρηματικό ποσό . Αντί αυτού αντιμετωπίσαμε πραγματικά έκπληκτοι μια προχειρότητα , άνευ προηγουμένου . Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του προγράμματος , κυριολεκτικά στο πόδι και στον δρόμο , και χωρίς χρονικό περιθώριο ώστε να σκεφτούμε σοβαρά και υπεύθυνα , για να κάνουμε μια αξιόλογη πρόταση . Το απόγευμα της ίδιας μέρας , είδαμε την ανακοίνωση της Περιφέρειας . Ρίχνοντας μια ματιά στις δράσεις των υπολοίπων νησιών , διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις και δικαιότερη κατανομή .
Με όλα αυτά , ακυρώνεται η σοβαρή, έστω και μικρή, κατά τα άλλα προσπάθεια .
Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε, ότι η γειτονική Περιφ. Νότιου Αιγαίου, διαθέτει αρκετά μεγαλύτερες πιστώσεις για τον Αθλητισμό. Επίσης, θεωρούμε, ότι η διάθεση ενός μικρού ποσού σε πολλούς αποδεκτές, είναι τακτική ξεπερασμένης μικροπολιτικής, που δεν προσφέρει στην ουσία τίποτα. Προτείνουμε, να γίνεται κάθε χρόνο ένα Αθλητικό έργο στα νησιά που υστερούν σε υποδομές, έναντι των άλλων. Μόνο έτσι, θα πιάσουν τόπο, τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη ,
Είστε γνώστης των προβλημάτων της Ε.Π.Σ. Σάμου . Έως τώρα ήσασταν αρωγός στις προσπάθειές μας και εμείς στις δικιές σας. Θέλουμε να πιστεύουμε , ότι με ειλικρινή διάθεση θα συνεχίσετε να το κάνετε . Απαραίτητη και αμφίπλευρη προϋπόθεση , είναι η σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων και ο αλληλοσεβασμός .

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΚΑΛΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΛΩΡΟΥΣ