Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Λουκέτο στις Κυπριακές Αερογραμμές

 ...αναδημοσίευση από την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος"...
Πηγή: philenews
Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής
 Πηγή: philenews
Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής


 Στο Προεδρικό αύριο οι εργαζόμενοι των Κ.Α. - Ένταση στο ΥΠΟΙΚ (εικόνες)


Λευκωσία: Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας και αύριο Τρίτη, με εκδήλωσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα. Το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώθηκε ένταση όταν μάδα εργαζομένων επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο κτήριο. Ωστόσο η ισχυρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε τους απέτρεψε, κλείνοντας τις πόρτες.

Από την ένταση τρεις κοπέλες λιποθύμησαν, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι ο κινηματογραφιστής του ANT1, Μιχάλης Καπετάνιος, και κλήθηκε στο ΥΠΟΙΚ ασθενοφόρο. Οι συντεχνίες εξέφρασαν την συμπάθεια τους προς τον κινηματογραφιστή.

Η αντιπροσωπεία των συντεχνιών των Κ.Α., που επρόκειτο να επιδώσει ψήφισμα στον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, δεν κατάφερε τελικά να εισέλθει στο κτήριο του Υπουργείου.

Την ώρα που γινόταν η ανάγνωση του ψηφίσματος, οι συγκεντρωθέντες ζητούσαν αντί να επιδοθεί από αντιπροσωπεία το ψήφισμα να εξέλθει του κτηρίου ο υπουργός Οικονομικών και να το παραλάβει.

Στη συνέχεια, οι διαμαρτυρόμενοι απέκοψαν το δρόμο έξω από το κτήριο, αναφέροντας ότι θα συνέχιζαν να κρατούν κλειστό το δρόμο μέχρι να παραλάμβανε ο υπουργός Οικονομικών το ψήφισμα. Τελικά λειτουργός του Υπουργείου παρέλαβε το ψήφισμα και το παρέδωσε στον Χάρη Γεωργιάδη.

Οι διαμαρτυρόμενοι, μετά από αυτή την εξέλιξη, ανανέωσαν το ραντεβού των κινητοποιήσεών του για αύριο Τρίτη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι συντεχνίες απαιτούν από την κυβέρνηση τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσωπικού και τη άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Ζητούν ακόμα όπως σε περίπτωση σύστασης νέας εταιρείας δοθεί προτεραιότητα στην εργοδότηση των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο ΄Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ, Βαγγέλης Μαππουρίδης επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια και λανθασμένες επιλογές, τονίζοντας ότι υπήρχε περιθώριο έστω και την υστάτη να διασωθεί η εταιρεία.

Μίλησε ακόμα για έτοιμες λύσεις πριν από το κλείσιμο της εταιρείας, λέγοντας ότι η προσπάθεια εξυπηρέτησης των επιβατών στόχευε στον κατευνασμό των αντιδράσεων.

Είπε ότι εκτίμηση των συντεχνιών είναι ότι η κυβέρνηση θα δώσει πέραν των 33 εκατ. ευρώ για ανεργιακό και πλεονάζον, ποσό που όπως είπε, μπορούσε να αξιοποιηθεί για διάσωση της εταιρείας.



Πηγή: philenews
Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής











Λευκωσία: Τη βαθύτατη λύπη του για το κλείσιμο τοων Κυπριακών Αερογγραμμών, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση εξάντλησαν κάθε προσπάθεια, προκειμένου ο κρατικός αερομεταφορέας να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «υπήρξαν διαχρονικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, η συσσώρευση των οποίων καθιστούσε σαφές πως η εταιρεία δεν θα είχε καμία προοπτική να καταστεί βιώσιμη χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση».

Εκφράζοντας ταυτόχρoνα τη θλίψη και τη συμπάθεια του προς τους εκατοντάδες εργαζομένους της εταιρείας που μένουν άνεργοι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών, για διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών».

Ολόκληρη η δήλωση του ΠτΔ

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για την αναπόφευκτη και δυσάρεστη εξέλιξη που αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

» Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως τόσο εγώ προσωπικά όσο και η κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτή, στηρίξαμε το Διοικητικό Συμβούλιο σε κάθε κίνηση εξυγίανσης και κατεβλήθη από κοινού προσπάθεια, με συνεργασία εξειδικευμένων Νομικών Οίκων του εξωτερικού, για την εκ των υστέρων έγκριση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς, όπως απορρέει και από την απόφαση της Επιτροπής, υπήρξαν διαχρονικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, η συσσώρευση των οποίων καθιστούσε σαφές πως η εταιρεία δεν θα είχε καμία προοπτική να καταστεί βιώσιμη χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση.

» Επιπλέον, η Επιτροπή έκρινε ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ  που δόθηκαν στην εταιρεία χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με την ίδια την Επιτροπή και απαίτησε την άμεση ανάκτηση τους και επιστροφή τους στο Κράτος, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, δεν ήτο εφικτό να υλοποιηθεί.

» Αυτό που προέχει είναι η επικέντρωση μας στα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών και η πλήρης διασφάλιση τους. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το ταμείο προνοίας, ενώ η κυβέρνηση θα καλύψει το υφιστάμενο και σημαντικό έλλειμμα του ταμείου προνοίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

» Επιπλέον, η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών, για διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι πλείστοι όσοι των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές αποκατασταθούν.

» Για άλλη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη, αλλά και τη συμπάθεια μου σε όσους πληρώνουν τις συνέπειες διαχρονικών λαθών των όσων είχαν εμπλοκή στα δρώμενα της εταιρείας».

Πηγή: philenews




Λευκωσία: Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου το Σώμα να χαράξει τη διαδικασία διερεύνησης της προοπτικής λειτουργίας ενός νέου τοπικού αερομεταφορέα με το λογότυπο και το εμπορικό σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών, θα καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει την προοπτική λειτουργίας νέας εταιρείας με τα σήματα των Κυπριακών Αερογραμμών και με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ως σημαντική.

«Πρόθεση είναι να ενημερωθεί το Υπουργικό, το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις ή να καθοδηγήσει τη διαδικασία διακρίβωσης της σημαντικής, κατά την άποψή μας, προοπτικής να λειτουργήσει μια νέα εταιρεία τοπική που να φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης.

Στόχος είναι, πρόσθεσε, «να επιβεβαιώσουμε πως μας ενδιαφέρει η προοπτική και το Σώμα να χαράξει κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία διερεύνησης αυτής της προοπτικής».

Μετά την απόφαση του Υπουργικού θα τρέξει και η διαδικασία του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων για το διορισμό του συμβούλου, ο οποίος θα διεξαγάγει τη διαδικασία για τη χρήση του λογοτύπου και του ονόματος των ΚΑ μέσω της δημιουργία νέας εταιρείας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ