Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Επίσκεψη Αλεχάντρο Κάστρο στην Ελλάδα - Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου για τα 56 χρόνια της κουβανικής επανάστασης


Την Ελλάδα επισκέπτεται με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά, του βιβλίου του "Το τίμημα της ισχύος – η αυτοκρατορία του τρόμου", ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν. 
Ο κ. Castro είναι μηχανικός με Master στις Διεθνείς Σχέσεις. Ερευνητής θεμάτων σχετικών με την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα –το κύριο θέμα της διδακτορικής του διατριβής– παρακολούθησε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και δημοσίευσε εργασίες πάνω στα θέματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, πολιτικής επιστήμης, παγκόσμιας οικονομίας και οικονομικών, διπλωματίας και ιστορίας, διαχείρισης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, καινοτομίας στη συλλογή πληροφοριών και παραγωγή αναλύσεων σε διάφορα γνωστικά πεδία καθώς και εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Κάστρο θα παρευρεθεί στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που διοργανώνει  η  NEW STAR σε συνεργασία με την Πρεσβεία Της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, στο Studio New Star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 πλ. Αμερικής) από 08//01/2015 έως 14/01/2015. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας (ICAIC).

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 9 Ιανουαρίουστις 7μμ στο Studio New Star art cinema ο κ. Castro θα πάρει μέρος στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενώ θα προβληθεί η ταινία kangamba με θέμα τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα στην οποία συμμετείχε εθελοντικά και ο ίδιος.

Η ανάπτυξη που γνώρισε ο κουβανικός κινηματογράφος μετά την κουβανική επανάσταση οδήγησε στην παραγωγή σημαντικών ταινιών ποιότητας και αύξησε κατακόρυφα το κοινό του, κάνοντάς τον πιο προσιτό.

O κουβανικός κινηματογράφος μέσω του ICAIC, κατάφερε να ενσωματώσει την Κουβανική και Λατινοαμερικάνικη διανόηση δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων.

Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς.

Το περιοδικό Cine Cubano υπολογίζει ότι μόνο την πρώτη χρόνια λειτουργίας του ICAIC, 2 εκατομμύρια θεατές, χωρικοί, ανθρακωρύχοι, και απομονωμένες κοινότητες στα βουνά, είδαν ταινίες, 95% εκ των οποίων για πρώτη φορά στη ζωή τους.

"Μια ταινία δεν μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, αλλά πρέπει να την δημιουργούμε σαν να μπορούσε να το κάνει.". δήλωσε ο Julio García-Espinosa( σκηνοθέτης-ιδρυτικό μέλος του ICAIC).

Εκτός από την παρουσία του Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Αλκυονίς New star art cinema (Ioυλιανού 42-46 πλ. Βικτωρίας στο φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Castro, θα γίνει τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 7μμ στο Αλκυονίς New star art cinema και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 7μμ στην αίθουσα Σάκης Καράγιωργας ΙΙ, θα δώσει διάλεξη σε φοιτητές, με την παρουσία των καθηγητών Προκόπη Παπαστράτη, Μιχάλη Λυμπεράτου στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

Επίσης κατά το διάστημα της παραμονής του στη χώρα μας, ο κ. Castro θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Μίκη Θεοδωράκη, θα επισκεφτεί ιστορικούς χώρους και Μουσεία, μεταξύ αυτών το Μουσείο Θερμοπυλών, το Χάνι της Γραβιάς, τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου, το Μουσείο της Ακρόπολης, το πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, το μουσείο Μακρονησιωτών εξορίστων, που συμβολίζουν την αντίσταση σε διαφορετικές εποχές.

Επισκέψεις θα γίνουν και σε Ηράκλειο, Άργος Ναύπλιο Λαμία, Επίδαυρο.