Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

"Σέντρα" στο παρελθόν...



 ...αναδημοσίευση από το www.ertopen.com...


 Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της ιστορίας των αθλητικών συλλόγων της Νέας Ιωνίας, μέχρι τη μεταπολίτευση, που έγινε από το Δήμο στα πλαίσια της ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης "Ιωνικές Ημέρες Πολιτισμού".

Αρκετός κόσμος παρακολούθησε την ομιλία που συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών του προέδρου του κέντρου μικρασιατικού πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Λ. Χριστοδούλου.
Μέσα από την πορεία των σωματέιων, μπρούσε να δει κανείς τις συνθήκες κάθε εποχής, οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και πολιτικές (για παράδειγμα η δικτατορία διέλυσε ορισμένα σωματεία και πέταξε στα σκουπίδια τα υλικά και τα αρχεία τους).

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η καταγραφή υλικών έδειχνε ότι δεν υπήρχαν κάλτσες αφού τις είχαν στείλει στο μέτωπο για τους φαντάρους.

Οι  ανταγωνισμοί και οι αντιπαλότητες μεταξύ συνοικιών και ο αγώνας για διάκριση.

Επίσης η θέση και οι αξίες του αθλητισμού ανά εποχή, όταν για παράδειγμα ένας αθλητής για να πάρει μεταγραφή έπρεπε να έχει πληρωμένες τις συνδρομές του στο σωματείο του.
Ακόμα και οι συνεχείς προσπάθειες για να εξασφαλστεί το στοιχειώδες αθλητικό υλικό με αιματηρές θυσίες.

Η εκδήλωση έγινε στο ΚΕΠ και το κρίμα είναι ότι λόγω της απογευματινής της ώρας δεν έγινε εφικτό να την παρακολουθήσουν οι νεαροί αθλητές των συλλόγων της πόλης, αφού ήταν ώρες προπονήσεων, ώστε να συνδεθούν με την παράδοση και τους προκατόχους τους.