Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

"Ανταρσία στο Αιγαίο": Κανένας εφησυχασμός για τις ανεμογεννήτριες

 
...αναδημοσίευση από το http;//www.ertopen.com...

Fast track επενδύσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας (πχ κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, τουρισμός) με εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όχι για τις ανάγκες των νησιών αλλά για εξαγωγή ενέργειας, επιχειρείται εδώ και καιρό σε μεγάλη έκταση της νησιωτικής Ελλάδας.
Για το θέμα αυτό ο συνδυασμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου "Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, εξετάζεται από το ΚΑΣ(Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η αίτηση Iberdrola-Ρόκας για τη γιγαντιαία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τοποθετηθεί. Με απόψεις, με κινητοποιήσεις, με ψηφίσματα. Δε δεχόμαστε να εκχωρήσουμε τη γη μας, τα αρχαία μας, τα βουνά μας, τη θάλασσά μας, το μικροκλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα των νησιών μας στις κερδοσκοπικές ορέξεις των «επενδυτών». Δε θα επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή και η ερήμωση για μας και τα παιδιά μας. Απαιτούμε από το ΚΑΣ να μας σεβαστεί.

Είναι φανερό ότι η κοινοπραξία Iberdrola-Ρόκας δεν παραιτείται από τα σχέδιά της, παρά τη φημολογούμενη μη ένταξη της διασύνδεσης των νησιών από τους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ και την επίσης φημολογούμενη μη χρηματοδότησή της από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αντίθετα εξασφαλίζει με επιμέλεια τις αδειοδοτήσεις, οικοδομεί συστηματικά τους όρους που θα επιτρέψουν την καταστροφική επέλασή της στα νησιά του Β. Αιγαίου. Και όταν έρθει η ώρα θα βρει πρόθυμους αρωγούς στην κυβέρνηση, τη ΔΕΗ και την ΕΕ.

Κανένας εφησυχασμός λοιπόν, καμιά επανάπαυση, καμιά εμπιστοσύνη σε νομικούς και θεσμικούς δρόμους. Μόνο η μαζική, μαχητική παρουσία και διεκδίκηση των κατοίκων των νησιών μας μπορεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς για τη δικαίωσή μας. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε σε κυβερνήσεις, αυτοδιοικητικούς άρχοντες και «επενδυτές» το σεβασμό στη ζωή μας".