Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΣΠΙ στις δημοτικές εκλογές - Το πλαίσιό της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΑΣΠΙ


Την Κυριακή 22/12/2013 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της δημοτικής κίνησης «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας» (ΑΣΠΙ) στον Αγ. Δημήτριο Ραχών, με την συμμετοχή συμπολιτών μελών και φίλων της και από τις τρείς δημοτικές ενότητες του νησιού. Το θέμα της συνάντησης ήταν η συμμετοχή της ΑΣΠΙ στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η Ομάδα Εργασίας εισηγήθηκε ένα σχέδιο κειμένου με τίτλο « Η ΑΣΠΙ στην σημερινή συγκυρία».Μετά από μία γόνιμη  συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων διαμορφώθηκε και υπερψηφίστηκε το τελικό κείμενο με το οποίο η ΑΣΠΙ  προσδιορίζει το πολιτικό της πλαίσιο και τοποθετείται στην σημερινή συγκυρία.

Με αυτό « η ΑΣΠΙ δηλώνει ξεκάθαρα παρούσα στην αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών και δηλώνει παρούσα ως Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας».




από εκδήλωση της ΑΣΠΙ για τις ανεμμογεννήτριες
Η ΑΣΠΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ


Τρία χρόνια περίπου πέρασαν από την ιδρυτική διακήρυξη της ΑΣΠΙ το Μάη του 2010 και από την πρώτη συμμετοχή της στις Δημοτικές εκλογές. Τρία χρόνια αγώνα για όσα θεωρούμε αναγκαία και θυσιάζονται μέρα με τη μέρα σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

Τρία χρόνια συνέπειας σε όσα λέμε και πράττουμε.

Τρία χρόνια αξιοπρέπειας ενάντια στον παραγοντισμό και στον καιροσκοπισμό.

Τρία χρόνια πιστοί στο στόχο μας για μια καλύτερη ζωή σε έναν καλύτερο τόπο.

Η πρόθεσή μας τότε ήταν να εκφράσουμε και να ενώσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τη λογική των κομματικών ψηφοδελτίων και των χρισμάτων, και να τις συσπειρώσουμε στη βάση ενός προοδευτικού πλαισίου θέσεων, αξιών και δράσης . Καλούσαμε όλους όσους έχουν τη διάθεση να αφήσουν στην άκρη το ατομικό ή στενά κομματικό συμφέρον, έτοιμοι να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων, και να εργαστούν γι’ αυτό, να συμπορευτούν μαζί μας.

Κατακρίναμε το σχέδιο «Καλλικράτης» βλέποντας ότι οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μαρασμό και στην μετατροπή των αιρετών και των δημοτικών υπηρεσιών σε υπαλλήλους γραφειοκράτες - διεκπεραιωτές. Αυτό λέγαμε ότι δημιουργεί την ανάγκη παρεμβάσεων που θα ενισχύουν τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή και την παραγωγή πολιτικής σαν μέσο πίεσης προς την κεντρική εξουσία.

προβολή του DEBTOCRACY
Οι προθέσεις και οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει. Απεναντίας τα νέα δεδομένα των τριών χρόνων που πέρασαν μας δικαιώνουν, και επιτάσσουν να ακολουθήσουμε  πιο δυναμική και κινηματική πρακτική. Αυτή η εμπειρία μας υπαγορεύει να δηλώσουμε ότι η επαναφορά της διοικητικής διαίρεσης του νησιού στην προ του «Καλλικράτη» κατάσταση είναι στους στόχους μας.

Η συστηματική καταπάτηση του συντάγματος από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, η ασύδοτη κατάργηση ατομικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η σοκαριστική φτωχοποίηση και  δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, με τον παράλληλο εκφασισμό ενός τμήματος της, μας επιβάλλουν να δηλώσουμε με τον πιο καθαρό τρόπο την αντιμνημονιακή, αντιφασιστική και αντιρατσιστική μας θέση.

 Όταν κάνουμε σήμερα κάλεσμα συμμετοχής πρέπει να είναι σαφές ότι σ’  αυτό δε χωράνε όσοι στηρίζουν με όποιον τρόπο τη διατήρηση αυτής της κατάστασης.
Όμως για τις δημοτικές εκλογές δεν είναι αρκετό αυτό το γενικό πολιτικό στίγμα.


Εξάλλου πολλές αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν αντιμνημονιακές.

Πέρα από την αντιμνημονιακή, αντιφασιστική πολιτική θέση, η πρόσκληση μας προς τους συμπολίτες μας για συμπόρευση πρέπει να περιλαμβάνει και τις θέσεις μας σχετικά με τα τοπικά ζητήματα. 

Θέσεις που απαντάνε στο ερώτημα ποιο μέλλον ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε για το νησί, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και για ποιον. Αυτές οι θέσεις απαιτούν πολλές φορές ρήξη με όσα κρατούν την Ικαρία στάσιμη, απαιτούν ρήξη με νοσηρές νοοτροπίες και συμφέροντα, και είναι με σαφήνεια διατυπωμένες στις προγραμματικές μας θέσεις.

Ως δημοτική αυτοδιοικητική κίνηση πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική Αυτονομία μας, που σημαίνει για μας αυτοκαθορισμός μέσα από τη διαρκή ανάλυση των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών του τόπου και της χώρας μας, και πέρα από κομματικούς υπολογισμούς σκοπιμοτήτων που υπονομεύουν την αυτονομία αυτή. Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε οι παράπλευρες απώλειες στις εσωτερικές  διαμάχες κάποιων κομμάτων , ούτε να χειραγωγηθούμε από αυτά. Είμαστε ένα κίνημα Πολιτών  και τέτοιο θέλουμε να παραμείνουμε, διεκδικώντας έναν ενεργό και δυναμικό ρόλο στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

2010 παρουσίαση πλαισίου σε Ικαριώτες της Αθήνας
Κατά συνέπεια η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας δηλώνει ότι δεν εντάσσεται και δεν υπηρετεί κανένα κομματικό φορέα. Αντίθετα  με τη στάση της , τις δηλώσεις της, αλλά κυρίως με τη δράση της είναι οργανικά ενταγμένη στην καριώτικη κοινωνία που αγωνιά και μάχεται.

Μάχεται και δρα κατά του φαραωνικού έργου της  εγκατάστασης των 110 ανεμογεννητριών του ομίλου Μυτιληναίου, και υποστηρίζει την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού μας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κοινωνικό έλεγχο.

Μάχεται και δρα ενάντια στην υπερβόσκηση και στην ερημοποίηση του τόπου μας.

Μάχεται και δρα μαζί με την Επιτροπή στήριξης της λειτουργίας του Γηροκομείου.

Μάχεται και δρα μαζί με την Επιτροπή αγώνα για την υγεία στην Ικαρία.

Μάχεται και δρα μαζί με τους συμπολίτες μας ενάντια στο κλείσιμο της ΔΟΥ και του ΙΚΑ, ενάντια στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, για την πλήρη λειτουργία όλων των σχολείων και τη δωρεάν, χωρίς περιορισμούς μεταφορά των μαθητών, για τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στην «πηγή», για την ορθολογική διαχείριση της κτηνοτροφίας, για την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, καθώς και τοπικών γραφείων του Επιμελητηρίου και του ΟΑΕΕ.

Μάχεται και δρα ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στα αίτια της, και γενικά απέναντι σε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, που αφορά την Καριώτικη κοινωνία. Παρακολουθεί όμως και την αγωνία άλλων συμπολιτών μας, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δε διστάσαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.


«Μια επιτυχημένη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η περίπτωση της Ανάβρας»
Συγκεντρώνουμε ρουχισμό και τον στέλνουμε έξω από τη Ικαρία σε συνανθρώπους μας που τον χρειάζονται απεγνωσμένα, άστεγους, μετανάστες. Βοηθάμε όπως μπορούμε στην περίθαλψη και στη φροντίδα των απελπισμένων και ταλαιπωρημένων μεταναστών, που όλο και πιο συχνά εμφανίζονται  σε ακτές του νησιού μας.

Πρώτο μας μέλημα λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης, δημιουργίας και αλληλεγγύης στη λογική της αυτοοργάνωσης και του συντονισμού.

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας δηλώνει ξεκάθαρα και τη θέση της απέναντι στη δημοτική αρχή, η οποία ανήκει στη λογική της συστημικής γραφειοκρατικής διαχείρισης. Αποτελεί φυσική συνέχεια των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, επιτελώντας το ρόλο εντολοδόχου και υλοποιητή. Διαχειρίζεται την τοπική εξουσία σαν να ήταν διορισμένη από το κράτος, και όχι εκλεγμένη από την τοπική κοινωνία.

Δε θέλει ούτε κατά διάνοια να δυσαρεστήσει ή να προκαλέσει τους εκπροσώπους της ετερόκλητης κομματικής σύμπραξης που έφτιαξε. Εφαρμόζει πειθήνια τις επιταγές της συγκυβέρνησης, που δυναστεύει τη ζωή μας και ξεπουλάει το μέλλον των παιδιών μας.

Για τη δημοτική αρχή είναι σχεδόν  αδιανόητη, αλλά και αδύνατη, λόγω σύμπραξής της με τα κόμματα της εξουσίας, η δυναμική αντίδραση, η έντονη διαμαρτυρία, πόσο μάλλον η αγωνιστική διεκδίκηση για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του νησιού μας.

Στα τρία χρόνια παρουσίας της η αποτίμηση είναι υποβάθμιση του Νοσοκομείου, κλείσιμο της Εφορίας, κλείσιμο ΙΚΑ, εργαζόμενοι με πενιχρό μισθό, «δανεικοί» από μεσάζοντες - εργοδότες ΜΚΟ, τέλμα και παλινωδίες στο θέμα των απορριμμάτων, του Σφαγείου κλπ, μα πάνω από όλα απουσία από κάθε αγώνα. Θεωρούσε μάλιστα επιζήμιες τις όποιες αντιδράσεις και  κινητοποιήσεις του κόσμου, καθώς θα «δυσκόλευαν τις προσωπικές επαφές και διασυνδέσεις»!! 

CATASTROIKA εκδήλωση με Λ. Βατικιώτη
Οι δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους της Τρόικα για ενέργεια, σκουπίδια, ιαματικά, καθώς και οι περιβόητες γνωριμίες και  συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, εν αγνοία όλων μας, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν καμία  από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις.

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας δηλώνει ξεκάθαρα και τη θέση της απέναντι στη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, τη ΛΑ.Σ. Δε συμφωνούμε με τη δύσκαμπτη, γενικευμένη και ετεροκαθοριζόμενη αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, η οποία υπαγορεύεται κεντρικά από το κόμμα, και δε διαμορφώνεται τοπικά με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του νησιού μας. Εξάλλου νωπές είναι οι μνήμες μας από τον δογματικό και μονοδιάστατο τρόπο που άσκησαν την εξουσία ως δημοτική αρχή, λειτουργώντας πολλές φορές σαν καρικατούρα της κεντρικής εξουσίας την οποία κατά τα άλλα κατέκριναν.

Οι δημοτικές εκλογές είναι βαθιά πολιτικές, αλλά κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να είναι κομματικές. Πολιτική για μας είναι ο τρόπος που ζεις ατομικά και δρας συλλογικά. Πολιτική για μας κυρίως είναι ο τρόπος που παίρνεις τις αποφάσεις.

Και από τη στιγμή που οι δημοτικές παρατάξεις γίνονται παραρτήματα των κεντρικών κομματικών σχηματισμών, η αυτοδιοίκηση υπονομεύεται και χάνει το νόημά της.

 Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας  γνωρίζει καλά σε ποιο αρνητικό περιβάλλον έχει να παλέψει, μέσα από τη δραματικά συρρικνούμενη χρηματοδότηση των Δήμων και τη σταδιακή απογύμνωσή τους από έμψυχο δυναμικό.

Βλέπει καθαρά ποιοι είναι οι σύμμαχοί της μέσα στην κοινωνία και ποιος  ο τρόπος να διεκδικήσει πράγματα για την Ικαρία. Σύμμαχοί της είναι όλοι οι Καριώτες που αγωνίζονται, συχνά οργανωμένοι σε διάφορες επιτροπές, κινήσεις , συλλογικότητες αξιώνοντας μια αξιοπρεπή ζωή. Σε αυτούς κάνουμε ένα ειλικρινές κάλεσμα συμμετοχής στις ανοικτές συλλογικές διαδικασίες μας, ώστε μαζί να αποφασίσουμε την πορεία μας.

από κινητοποίηση στον καταπέλτη του Νήσος Μύκονος
Ο τρόπος είναι η συνέργια, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, ο εθελοντισμός, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η λήψη των αποφάσεων μέσα από ανοικτές συνελεύσεις. Καλούμε όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους συμπολίτες μας, όσους δεν ανέχονται υποδείξεις για το τι είναι καλό για αυτούς, αλλά επιθυμούν οι ίδιοι να διαμορφώνουν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους, να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια μας, να ενώσουν τη δύναμή τους μαζί με τη δική μας και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη ζωή που ονειρευόμαστε και πιστεύουμε ότι μας αξίζει.

Το κάλεσμα συμμετοχής το απευθύνουμε στους συμπολίτες μας που δε βολεύονται με τα έτοιμα , που αγωνιούν, που αγωνίζονται που κινητοποιούνται, που αντιλαμβάνονται την ισότιμη συμμετοχή του κάθε ατόμου στα κοινά ως πεμπτουσία της κοινωνικής αλλαγής. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για τον τόπο μας με κριτήριο τη βελτίωση της ζωής όλων και όχι με βάση το τι θα ωφελήσει τους «ομοιδεάτες» μας ή ακόμα χειρότερα το τι θα βλάψει τους «αντιπάλους» μας.

 Μια δημοτική αρχή πρέπει να  εμπνέει και να  στηρίζει όλα τα παραπάνω, για να μπορεί στη συνέχεια να εμπνέεται και να στηρίζεται από αυτά.

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας δηλώνει ξεκάθαρα παρούσα στην αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών και δηλώνει παρούσα ως Αυτόνομη  Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας.

                                                                                                        Ικαρία,
                                                                                                 Δεκέμβρης 2013