Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ψηφίσματα αλληλεγγύης από την ΠΟΣΠΕΡΤ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συμπαράσταση στους 800 εργαζόμενους στα Sprider Stores

Οι Αφοι Χατζηιωάννου ανακοίνωσαν την 1η Οκτώβρη το κλείσιμο της επιχείρησης Sprider Stores με το επιχείρημα ότι δεν τη χρηματοδοτούν πλέον οι τράπεζες. Έτσι αποφάσισαν να πετάξουν στο δρόμο οκτακόσιους εργαζόμενους, στους οποίους χρωστάνε μισθούς και αποζημιώσεις.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά έξω από τα καταστήματα, περιφρουρώντας το εμπόρευμα για να μη το πάρουν τα αφεντικά, αφήνοντας  τους 800 εργαζόμενους τελικά απλήρωτους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην εταιρία, μιας που τα προηγούμενα χρόνια είχε διαπρέψει στις αντεργατικές μεθοδεύσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει απολύσει πάνω από 1200 εργαζόμενους, συρρικνώνοντας το προσωπικό από 2000 εργαζόμενους σε μόλις 800, κλείνοντας δεκάδες καταστήματα. Πριν από ένα χρόνο είχε κάνει η εργοδοσία την προσπάθεια να επιβάλλει μισθούς των 470 ευρώ, και εισέπραξε την απεργιακή αντίδραση των εργαζόμενων.

Σήμερα προσπαθούν να ξεφορτωθούν τους εναπομείναντες εργαζόμενους, τις αποζημιώσεις  και τα δικαιώματα τους, έχοντας «βάλει στη άκρη» δεκάδες εκατομμύρια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί όσο και να μιλάει η εργοδοσία για «δυσκολίες χρηματοδότησης από τις τράπεζες» και «οικονομική κρίση», κανένας δεν ξεχνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη κάθε χρόνο, που παρουσίαζε η επιχείρηση για πολλά χρόνια και τα 110 καταστήματα της εταιρίας σε όλα τα Βαλκάνια.

Οι μνημονιακές  κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τους νόμους που ψήφισαν και την πολιτική που εφαρμόζουν δίνουν το πράσινο φως σε κάθε εργοδότη για να μπορεί να πετάει στο δρόμο εκατοντάδες εργάτες, κλέβοντας τους μισθούς και τις αποζημιώσεις. Αυτή η πολιτική λύνει τα χέρια στα αφεντικά.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στα Sprider Stores, και στον αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν τους μισθούς, τις αποζημιώσεις τους, τη ζωή τους. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την θέληση μας να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Απαιτούμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, την ΓΣΕΕ να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για να συντονιστούν σε ένα κοινό αγώνα  τους χιλιάδες εργαζόμενους που απολύονται και κλείνουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται.
Απαιτούμε πρωτοβουλία των συνδικάτων για να επιβάλλουμε να απαγορευτούν οι απολύσεις αυτήν τη περίοδο της κρίσης, και να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των εργοδοτών που προχωράνε σε μαζικές απολύσεις και κλεισίματα επιχειρήσεων.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στους εργαζόμενους της ΙΝΜΑΙΝΤ (ΙΝΤΡΑΚΟΜ)


Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΙΝΜΑΙΝΤ του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, για να μην περάσουν οι απολύσεις και οι νέες μειώσεις μισθών που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της ΙΝΜΑΙΝΤ, για τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, και τον εκφοβισμό των εργαζόμενων που εφάρμοσε, στην προσπάθεια της να σπάσει την μεγάλη συμμετοχή στην 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Οκτώβρη, και την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να αντισταθούν στην εργοδοτική επίθεση.

Κορύφωση  των εργοδοτικών πιέσεων ήταν η προσφυγή στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Η απόφαση του Πρωτοδικείου κήρυξε παράνομη την απεργία, θεωρώντας ότι επειδή η ΙΝΜΑΙΝΤ προσφέρει υπηρεσίες σε κοινωφελή ιδρύματα (π.χ. νοσοκομεία), θα πρέπει να ισχύσει η πρόβλεψη για προειδοποίηση απεργίας όπως σε ΔΕΚΟ, δηλ. να μεσολαβούν 4 ολόκληρες μέρες πριν την έναρξη της απεργίας. Αυτό παρά το γεγονός ότι στην ΙΝΜΑΙΝΤ μικρό μέρος του προσωπικού απασχολείται σε νοσοκομεία, ενώ κι εκεί οι υπογεγραμμένες συμβάσεις καλύπτουν όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις.

Η εργοδοσία αντί να δικαιώσει τα αιτήματα των εργαζομένων θεώρησε ότι μπορεί να τους αλυσοδέσει με την τρομοκρατία, αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου και να τρομοκρατήσει τους απεργούς. Δεν μας ξενίζει η απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της εργοδοσίας, που έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα παρόμοιων αποφάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες δικαιώνουν την εργοδοτική πλευρά, αλλά και δεν πρόκειται να σταματήσει τους εργαζόμενους στην προσπάθεια να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας και την ίδια μας τη ζωή..

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΙΝΜΑΙΝΤ στον αγώνα που δίνουν τόσο ενάντια στην αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας όσο και ενάντια στις δικαστικές παρεμβάσεις. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ηθικά,  πολιτικά, οικονομικά,  τον αγώνα που δίνουν μέχρι την τελική νίκη τους.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην απεργία διαρκείας
του διοικητικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Στηρίζουμε την απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που συνεχίζουν για έκτη βδομάδα τον αγώνα, ενάντια στις απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων και το ρήμαγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση με  συκοφαντίες, ψέματα, εκβιασμούς και απειλές για εισαγγελείς, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει τον αγώνα, αλλά δεν το έχει καταφέρει. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να τελειώσει με τις απολύσεις  των διοικητικών υπαλλήλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να ανοίξει το δρόμο ώστε να χαρίσει ολόκληρα κομμάτια της λειτουργίας των ιδρυμάτων στους ιδιώτες φίλους της.

Με την οργάνωση της απεργιακής περιφρούρησης, με συγκρότηση απεργιακού ταμείου, συνεχίζουν και κερδίζουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλης της κοινωνίας. Σε μια σειρά από ιδρύματα οι Σύγκλητοι αποφάσισαν να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων και η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλογών στέκεται στο πλευρό τους.

Οι συνάδελφοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι με απεργίες διαρκείας, μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματικά και νικηφόρα τους αγώνες μας ενάντια στην βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλη την κοινωνία που είναι στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξη μας στον αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις και η διάλυση της δημόσια δωρεάν παιδείας.



ΘΕΜΑ: Ψήφισμα συμπαράστασης προς σωματεία εργαζομένων Wind και Vodafone

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων σε Wind και Vodafone και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στα πολύ-διαφημιζόμενα σχέδια των 2 επιχειρήσεων για το νέο deal συνεργασίας του κοινού δικτύου.

Η προώθηση αυτή της «επένδυσης» από μια κυβέρνηση που κάθε μέρα επιτίθεται απροκάλυπτα σε κάθε δικαίωμα που έχει κατακτήσει ο κόσμος της εργασίας δεν πείθει ούτε τους πιο «καλόπιστους», το αντίθετο μάλιστα.

 Σχεδόν όλοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται, πολύ περισσότερο εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι – οι εργαζόμενοι με το ένστικτο και την εμπειρία μας, ότι τέτοιες αλλαγές οδηγούν κατά κανόνα (περισσότερο ή λιγότερο φανερά) σε ένα δρόμο που θα βελτιώσει τη θέση και την κερδοφορία των επιχειρήσεων εις βάρος εργασιακών δικαιωμάτων και μακροπρόθεσμα θυσιάζοντας θέσεις εργασίας.

Τόσα χρόνια ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, και στη χώρα μας, δεν σταμάτησε να απολαμβάνει εξαιρετικά κέρδη από μία συνεχώς αυξανόμενη πίτα, πατώντας πάνω στις πλάτες μέτρια πληρωμένων εργαζόμενων και ικανοποιώντας τις επιχειρηματικές ασυγκράτητες ορέξεις των μετόχων.

Το τελευταίο διάστημα το πρόσχημα της κρίσης, για την οποία μόνο οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται, παρέχει νέα εργαλεία εκμετάλλευσης : οι εταιρίες μιλώντας στη χειρότερη περίπτωση απλά για μειωμένη κερδοφορία ή δυσκολία ρευστότητας, συμπιέζουν διαρκώς το κόστος εργασίας άμεσα ή έμμεσα, με απευθείας δικές τους περικοπές ή μέσω των νόμων που ψηφίζουν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, κόβοντας μισθούς και απολύοντας και με επίθεση σε οποιοδήποτε προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους – και όλα τα παραπάνω βαφτίζοντάς τα προκλητικά «ανάπτυξη»!

Τίποτα πια από αυτή την επιθετική τακτική δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό και να μένει αναπάντητο από τους εργαζόμενους.

Ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι για το συμφέρον μας θα αποκρούουμε, θα απαντάμε, θα διεκδικούμε.

Συνάδελφοι, το αίτημά σας να συνεχίσετε την εξειδικευμένη δουλειά σας με την εμπειρία που αποκτήσατε με κόπο όλα αυτά τα χρόνια, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές συλλογικές κατακτήσεις ετών είναι αυτονόητα δίκαιο και πρέπει να δικαιωθεί στην πράξη!
Σας στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας.