Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8-ΩΡΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

φωτο αρχείου, Phonemarketing
...ανακοίνωση από την Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ευβοίας...

Στη Βουλή κατατίθεται την Τρίτη 23 Ιούλη νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα. Το νέο μέτρο της κυβέρνησης προβλέπει τη δυνατότητα να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου, με απλή απόφαση του Δήμαρχου ή αντιπεριφερειάρχη κάθε περιοχής, ενώ θεσπίζει το άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων για 7 (!) Κυριακές το χρόνο (από 1 που ίσχυε μέχρι σήμερα στις γιορτές των Χριστουγέννων). Το μέτρο είναι πρός όφελος των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και του πολυεθνικού κεφαλαίου, που θέλει να αυξήσει τα κέρδη του και να κάνει λάστιχο τα ωράρια (και τις αποδοχές) των εργαζομένων.
Ας δούμε, όμως, την πραγματική ροή των γεγονότων. Η επιβολή των μνημονίων από το Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε. και κεφάλαιο έχει σα στόχο να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων προκειμένου να σώσει τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Για αυτό περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, διαλύεται η δημόσια υγεία και παιδεία. Και οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από ιδιωτικοποιήσεις κάθε δημόσιου αγαθού, κατάργηση του 8ωρου, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζομένους.
Η δικαιολογία ότι έτσι θα βοηθήσουν τον κόσμο που θέλει να ψωνίσει, θα τονώσουν την αγοραστική κίνηση, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι απλά χονδροειδή ψέματα: καμία πρόσληψη δεν έγινε όταν τα supermarket επέκτειναν το ωράριο του Σαββάτου από τις 6 στις 8 το απόγευμα. Αντίθετα αυτό που ακολούθησε ήταν μεγαλύτερη εντατικοποίηση και χειρότερες εργασιακές σχέσεις! Η ανάπτυξη που οραματίζονται δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή εργασιακών συνθηκών μεσαίωνα. Η αγορά δεν τονώνεται με ξεχείλωμα του ωραρίου των καταστημάτων. Αυτό που μας λείπει δεν είναι ο χρόνος για να πάμε για ψώνια αλλά τα λεφτά που δε φτάνουν πλέον να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες επιβίωσης. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι επισφαλώς απασχολούμενοι, οι άνεργοι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τέτοιες δραστηριότητες. Μόνο από τον αγώνα και την πάλη μας μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινους μισθούς, σταθερή δουλειά- δουλειά για όλους.
Οι εργαζόμενοι-απολυμένοι της ΕΡΤ, οι εργαζόμενου του “Κατσέλη”, οι απολυμένοι και άνεργοι όλων των κλειστών επιχειρήσεων, που μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς εργασία και εισόδημα, δεν έχουν ζήτημα χρόνου- ζήτημα μισθού θα έχουν. Δείχνουν όμως και το δρόμο της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε ώστε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, ελευθεροεπαγγελματίες που στενάζουν, αγρότες: όλοι στους δρόμους και στις πλατείες σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Οι αγώνες όλου του τελευταίου διαστήματος να γίνουν πανεργατικός- παλλαϊκός ξεσηκωμός για να πέσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση, να φύγει η Τρόικα και οι δανειστές.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗΣ Α.ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ
Στο ίδιο πνεύμα με τις παραπάνω προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, έλαβε χώρα η προκλητική και τρομοκρατική απόλυση της προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας από ξενοδοχείο της Ερέτριας «Avantis suites Hotel», ιδιοκτησίας του κ. Κάλφα Γεώργιου, Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας.
Η απόλυση ήρθε σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης της συνδικαλίστριας στο χώρο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως εφαρμογή των όρων της κλαδικής ΣΣΕ ενάντια στην κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση, σταθερά ωράρια εργασίας, εβδομαδιαίο πρόγραμμα, διαλείμματα κ.ά. Η πράξη μεθοδεύτηκε από την αρχή του Ιούλη, οπότε και εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της συνδικαλίστριας για το πρόγραμμα δουλειάς και τις πληρωμές, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να αποφεύγει να την βάζει για δουλειά ή να την ειδοποιεί τελευταία στιγμή. Αποκορύφωμα ήταν το Σαββατοκύριακο 13-14/7 όπου δούλεψε 26 ώρες με αποτέλεσμα η ίδια να λιποθυμήσει. Την επομένη της απεργίας (17/7) της ανακοινώθηκε η απόλυσή της.
 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Την άμεση απόσυρση της απόλυσης.
Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού του προσωπικού. Όχι στην καταστολή και στην εργοδοτική τρομοκρατία! Πραγματική δημοκρατία για το λαό.
Απαγόρευση των απολύσεων και του ελαστικού ωραρίου εργασίας. Προσλήψεις- δουλειά για όλους
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Καμία ιδιωτικοποίηση, δημόσια αγαθά για όλους.
Να καταργηθούν τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι και η δανειακή σύμβαση. Ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Μη αναγνώριση, διαγραφή του χρέους.
Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
Έξω από το ΕΥΡΩ και την ΕΕ.