Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Δηλώσεις από συν/ξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ , Τετάρτη 24/7, 12μεσ γιατον Αφγανό πρόσφυγα κρατούμενο στο στρατόπεδο Κορίνθου που που χαροπαλεύει στο Σισμανόγλειο

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ


Με τη σημερινή συνέντευξη τύπου, που οργανώνει η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα και η ΚΕΕΡΦΑ, δηλώνουμε την αγανάκτησή μας που ο Μοχαμάντ Χασάν, ένας Αφγανός πρόσφυγας ο οποίος κρατείτο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου από πέρσι το Σεπτέμβρη, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Σισμανόγλειο και χαροπαλεύει. Η ζωή του είναι σε κίνδυνο. Σύμφωνα με καταγγελίες που κάνουν οι συγκρατούμενοί του, πονούσε παρά πολύ καιρό αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν την έκκλησή του για μεταφορά του σε νοσοκομείο. Είχε λοίμωξη που απαιτούσε έγκαιρη θεραπεία.
Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ακόμα και οι προειδοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, πριν ένα μήνα όταν μέλη της επισκέφτηκαν την Αμυγδαλέζα, έπεσαν στο κενό. Το υπουργείο Δημοσιας Τάξης και η ΕΛΑΣ δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο. Πέφτουν νεκροί κρατούμενοι και ο Δένδιας σιωπά. Για μας υπάρχει συνενοχή του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και του Δένδια για τα εγκλήματα που διαπράτονται μέσα στα στρατόπεδα και τα αστυνομικά τμήματα όπως στα Γρεβενά. Ζητάμε να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου κρατούνται άνθρωποι κατατρεγμένοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες που οι ιμπεριαλιστές τις έχουν ρημάξει με τον πόλεμο και το ΔΝΤ με τις οικονομικές του βόμβες. Άνθρωποι που αναζητούν άσυλο και καταφύγιο συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και οδηγούνται στο θάνατο. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την πολιτική εδώ και τώρα.
Για να φτάσει τελικά ο Μοχαμάντ Χασάν στο νοσοκομείο στις 2 Ιούλη έπρεπε να γίνει μια μεγάλη διαμαρτυρία από τους συγκρατούμενούς τους. Δυστυχώς, όμως, απ' ότι φαίνεται ήταν αργά. Και είναι τραγικό ότι στις 8 Ιούλη, ενώ βρίσκεται διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο, του δίνουν έγγραφο με αναστολή της απόφασης για κράτηση και απέλασή του για έξι μήνες. Είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τη διαδρομή ενός πρόσφυγα, θύμα της επιχείρησης σκούπα του Δένδια, που ξεκινάει το Σεπτέμβρη του 2012 με την προσαγωγή του, συνεχίζεται μία βδομάδα μετά με τη σύλληψη και κράτησή του στην Κόρινθο και φτάνει στις 8 Ιούλη 2013 με την αποφυλάκισή του αφού πρώτα, στις 2 Ιούλη, έχει βρεθεί στο νοσοκομείο. Για να βγει δηλαδή κάποιος από το στρατόπεδο, πρέπει ή να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή να φτάσει στο τελικό στάδιο θανάτου από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Καζίμ Ρουίς, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα



Χτες πληροφορηθήκαμε για την αρρώστεια του Μοχαμέντι Χασάν ο οποίος βρισκόταν εδώ και 11 μήνες στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Απ' ότι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί και από την Κόρινθο και από το Σισμανόγλειο, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι σε κώμα. Είχε επανειλημμένα ζητήσει να τον δει γιατρός αλλά οι κανονιοσμοί στο στρατόπεδο δεν του επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο ή να πάει ένας γιατρός εκεί να τον εξετάσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση και ακόμα και τώρα, κανένας δεν μπορεί να το επισκεφτεί. Μπορεί να χάσει τη ζωή του.
Εμείς ως κοινότητα λέμε ότι είναι θλιβερό ένας άνθρωπος, που σηκώνεται από τη μια άκρη της γης λόγω κινδύνου της ζωής του και μπαίνει σε μια δημοκρατική χώρα που έχει αποδεχτεί τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο, να πεθαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ζητάμε την υποστήριξη των οργανώσεων που δρουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουμε την προσοχή του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ και του υπουργού Υγείας. Οι κανονισμοί στα στρατόπεδα δεν συμβαδίζουν στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τις δημοκρατικές χώρες.

Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωπος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας


Πρώτα απ' όλα να ευχηθούμε να ζήσει ο αδερφός μας και να πει ο ίδιος τα γεγονότα, ότι ήταν τόσο καιρό χωρίς φάρμακα, γιατρό και προσοχή. Παράλληλα, να ενημερώσω ότι αρκετές φορές εμείς πήγαμε στα στρατόπεδα μαζί με γιατρούς που ανοιχτά ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα, πολλοί από αυτούς με πολύ σοβαρές ασθένειες που δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο νοσοκομείο. Ακόμα κι όταν κάποιοι φτάνουν στο νοσοκομείο, από πίσω πάντα ένας αστυνομικός πιέζει για γρήγορη επιστροφή στο στρατόπεδο και είναι σε συννενόηση με δικούς τους γιατρούς που τους στέλνουν πίσω. Γι' αυτό υπάρχουν νεκροί. Οποιος μπει μέσα και μιλήσει με τους μετανάστες, θα δει ότι οι άνθρωποι μένουν μισοί σε βάρος λόγω έλλειψης τροφής.
Πρόσφατα, τρία παιδιά έκαναν μήνυση για τα βασανιστήρια από την αστυνομία στο αεροδρόμιο γιατί αρνήθηκαν την απέλασή τους σε χώρες στις οποίες κινδυνεύουν από το στρατό και την αμερικάνικη παρέμβαση. Αυτά τα παιδιά ήρθαν εδω όχι σαν τουρίστες αλλά γιατί δε θέλουν να πεθάνουν. Και εδώ, κάθε μέρα, πεθαίνουν σε στρατόπεδα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί τούς λένε “εδώ θα πεθάνετε”. Κάθε μέρα δεχόμαστε στην ΚΕΕΡΦΑ τέτοιες καταγγελίες από αδέρφια μας. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα κόλαση, να ελευθερωθούν όλοι οι μετανάστες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα βασανιστήρια, να μην κουκουλώνονται οι καταγγελίες των βασανιστηρίων. Στην κυβέρνηση που στηρίζει νεοναζί για να μας διασπάει, λέμε ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και θα συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε όλα τα δικαιώματά μας.