Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 28/4, 3ΜΜ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ




ΒΙΝΤΕΟ  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RvkJ8F5kg1Q
STOP ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
NΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΩΡΑ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ


Τριάντα μετανάστες εργάτες δέχτηκαν πυροβολισμούς από μπράβους της εταιρίας παραγωγής φράουλας Βαγγελάτος ΑΕ, όταν διεκδίκησαν τα μεροκάματα που τους χρωστούσε. Πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα που μας έφερε στο νου τις μέρες των συνθηκών δουλειάς του αμερικάνικου Νότου, εκεί που οι συμμορίες της Κου Κλούξ Κλάν προσπάθησαν να διατηρήσουν την εκμετάλλευση των μαύρων εργατών με την ωμή ρατσιστική βία. Η Εργατική Πρωτομαγιά μας θυμίζει την πρώτη μεγάλη εργατική έκρηξη ενάντια σε συνθήκες εκμετάλλευσης, όπως στην Μανωλάδα. Και τότε τα αφεντικά είχαν τους ένοπλους που ματοκύλισαν τους εργάτες.

Η εργοδοσία προχώρησε σε ένα άγριο ρατσιστικό πογκρόμ, εκμεταλλευόμενη την ίδια τη πολιτική της κυβέρνησης που αντί για νομιμοποίηση των σκληρά εργαζόμενων μεταναστών προχώρησε σε ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα, τον Ξένιο Δια του Δένδια και άνοιξε στρατόπεδα συγκέντρωσης, υιοθετώντας τη ατζέντα μίσους και ξενοφοβίας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Επιτέθηκε στο δικαίωμα για ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών.  Απέναντι σε αυτά οργανώθηκαν αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το παράνομο καθεστώς για τους μετανάστες είναι χρυσωρυχείο για τους εργοδότες και εργαλείο τρόμου για να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Είναι μοντέλο εργασίας για όλους στις εποχές του Μνημόνιου. Η διαμονή τους σε άθλιες παράγκες, όπως αυτές που υπάρχουν στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και στο Κάιρο, το μεροκάματο των 15-20 ευρώ με παρακράτηση ακόμη και για ψώνια, η μη ασφάλιση τους κάνουν την Μανωλάδα ζώνη της πιο άγριας εκμετάλλευσης.

Η Αστυνομία έκανε πλάτες στην εργοδοσία συστηματικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργάτες δέχτηκαν τους τραμπουκισμούς των ενόπλων της εργοδοσίας. Τον περασμένο Αύγουστο, Αιγύπτιος εργάτης σύρθηκε με αυτοκίνητο στο κεντρικό δρόμο της Μανωλάδας από τους ίδιους δολοφόνους μπράβους. Τέσσερις μέρες πριν το περιστατικό είχαμε ξανά κρούσμα με πυροβολισμούς που το κουκούλωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ο αγώνας  των εργατών στη Μανωλάδα ενάντια στη απλήρωτη εργασία είναι μέρος του αγώνα σήμερα εκατοντάδων χιλιάδων εργατών, ενάντια στους εργοδότες που σπάνε τις συλλογικές συμβάσεις και αρνούνται να καταβάλουν μεροκάματα με τις πλάτες της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικα. Είναι μέρος του αγώνα ενάντια στις πολιτικές των Μνημονίων, των απολύσεων, των περικοπών στη παιδεία, την υγεία και την πρόνοια.

Η ενότητα των εργατών είναι ώρα να καταχτηθεί αγκαλιάζοντας εκείνο το κομμάτι των εργατών που βρίσκεται κάτω από τις πιο άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης αλλά μπήκε μπροστά στον αγώνα για δικαιώματα και ελευθερίες από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τώρα είναι η ώρα να νομιμοποιηθούν, να αποχτήσουν χαρτιά . Να γραφτούν μαζικά στα συνδικάτα και να χτιστεί άμεσα των σωματείο εργαζόμενων στις μονάδες παραγωγής φράουλας

Απαιτούμε να  τιμωρηθούν οι φονιάδες οπλοφόροι της εταιρίας Βαγγελάτος ΑΕ και να αποζημιωθούν τα θύματα του ρατσιστικού εγκλήματος. Να μην απελαθεί κανένας μετανάστης.
Είναι ώρα να διεκδικήσουμε την άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών, την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την ασφάλιση τους, την εγκατάσταση τους σε ανθρώπινους χώρους διαβίωσης και όχι σε παράγκες.

Στη Μανωλάδα θα μεταβεί από την Αθήνα αντιπροσωπεία συνδικαλιστών.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ