Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

«Η τιμωρία του Μουσταφά» - Όλοι εμείς αφέντη


ISBN: 978-960-9511-09-4


Το μυθιστόρημα του Νικόλαου Καρίμαλη, βασίζεται στην πραγματική ιστορία της δολοφονίας ενός Τούρκου δυνάστη, που στην ιστορία της Ικαρίας, έμεινε με τη φράση «ούλοι εμείς εφέντη», όταν στην απόπειρα να ανακαλυφθούν οι δράστες, οι συγκεντρωθέντες απάντησαν με αυτόν τον τρόπο στον Τούρκο αξιωματούχο, αναλαμβάνοντας τη συλλογική ευθύνη.
Υπενθυμίζουμε ότι το «ούλοι εμείς εφέντη» και η συλλογικότητα που αποπνέει, έχουν γίνει και ταινία για μια άλλη πραγματική ιστορία, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και την παρουσία ομάδας ανταρτών στο νησί.

Επανερχόμαστε στις ανακρίσεις του Τούρκου αξιωματούχου και αυτός, είτε γιατί αιφνιδιάστηκε, είτε γιατί υπολόγισε τις αρνητικές συνέπειες μιας σφαγής στο νησί (μείωση χαρατσιού και παραγωγικής δυνατότητας για χρόνια), είτε και για τα δύο, αποχώρησε άπραγος και κυρίως αποχώρησε αναίμακτα για τον τοπικό πληθυσμό. Kάντε τώρα και μια σύγκριση με τον τρόπο που επιβάλλει τα χαράτσια και διαλύει τον κοινωνικό ιστό η τρόικα και το ΔΝΤ και από τη σύγκριση βγαίνει πιο έξυπνος ο Οθωμανός ναύαρχος.

Στο μυθιστόρημα γίνεται περιγραφή, στο πώς κατάφερε ο Τούρκος δυνάστης, ο Μουσταφάς, να διοριστεί στην Ικαρία και ποιά ήταν η συμπεριφορά του προς τον τοπικό πληθυσμό. Γυναικάς σε βαθμό προσβλητικό για τους Ικαριώτες, που έκρυβαν τα κορίτσια του για να μην τα πάρει στο χαρέμι, με έντονη διάθεση να αυξήσει το χαράτσι, αλλά και απερίγραπτα προσβλητικός, αφού ήθελε αντί για έφιππες μεταφορές, να τον κουβαλάνε πάνω σε φορείο, «δούλοι» Ικαριώτες, για να εξευτελίσει και να μειώσει το φρόνημα του τοπικού πληθυσμού.
Τελικά αυτό ήταν που του στοίχισε τη ζωή, αφού τον άδειασαν σε ένα γκρεμό, οι τέσσερις μεταφορείς του.
Γλαφυρές είναι οι περιγραφές της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού και οι διάλογοί τους, ενώ όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: 1731. Εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο πονηρός Μουσταφάς, ένας ξεπεσμένος αρχοντοχωριάτης, κατορθώνει χάρη στην εξυπνάδα του, να διοριστεί αφέντης στο νησί της Ικαρίας. Η απληστία, ο εγωισμός και η κακία του, γρήγορα τον φέρνουν σε σύγκρουση με τους κατοίκους του νησιού. Όμως, το ένα μετά το άλλο, τα σχέδιά του να εξευτελίσει και να τρομοκρατήσει τους περήφανους Καριώτες ναυαγούν, καθώς εκείνοι αποδεικνύονται εξυπνότεροι…


Ο Νικόλαος Καρίμαλης θα προσφέρει τα έσοδα από το βιβλίο στον Σύλλογο Περαμαριτών Ικαρίας, με σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του. Το βιβλίο (392 σελίδες) εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος», το εξώφυλλο σχεδίασε ο Μενέλαος Μανώλης και επιμέλεια κειμένου - διορθώσεις, έκανε η Δρ. Ευανθία Διακουμάκου.