Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανακοινώσεις από τη συνέντευξη τύπου για τις 19 Γενάρη, Αθήνα-πόλη αντιφασιστική


 Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν οι:
 Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ-δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Ραμπάμπ Χασάν, Αιγυπτιακή Κοινότητα, Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός.
Επίσης έκαναν παρεμβάσεις ο Κώστα Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης, η Λορέτα Μακόλευ, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο Δημήτρης από τη Συρία, ο Αζιζ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Μπαγκλαντεσιανών, ο Μανώλης Mc Yinka από  τους «Τέχνη Εν Κινήσει». Παρούσα ήταν η ηθοποιός και κοινοτική σύμβουλος 1ου Διαμερίσματος Αθήνας Λαρίσσα Βέργου,  Ρόζα Προδρόμου, ηθοποιός, ο Νικόδημος Κίνουα, ΑΣΑΝΤΕ, ο Τζό Βαλένθια, KASAPI HELLAS,ο Ντόναλτ πρόεδρος Κοινότητας Νιγηρίας.

Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή  της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, δημοτικού συμβούλου Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

            Η 19η Γενάρη είναι η κορύφωση ενός  κύματος για την απομόνωση των συμμοριών των νεοναζί τα Χρυσής Αυγής. Ο πανελλαδικός ξεσηκωμός για να μην επιβάλουν το τρόμο στους δρόμους  τα Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής  ξεδιπλώθηκε από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

            Ενώ, ένα πλατύ φάσμα κόσμου κινητοποιείται για τις 19 Γενάρη, η ΝΔ και η Δεξιά κάνουν πλάτες στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

            Ο Δένδιας εμφανίζει «ανομία» το ότι νέα παιδιά μπαίνουν σε άδεια κτίρια ενώ κάνει τα στραβά μάτια στο ότι τα ΜΑΤ είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την Χρυσή Αυγή. Στην Νίκαια τους κάνανε  πλάτες σε ρατσιστική συγκέντρωση ενώ κτυπάγανε τις νοσοκόμες που βγήκαν να διαδηλώσουν κατά του φασισμού και της διάλυσης της δημόσιας Υγείας.

            Από το Πεδίο του Άρεως μέχρι τη Χεύδεν τα ΜΑΤ έχουν καταλάβει όλη τη περιοχή σε 24ωρη βάση. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους φασίστες μαχαιροβγάλτες κάτω από τα μάτια αυτής της μεγάλης αστυνομικής δύναμης να δολοφονήσουν ένα Αφγανό πρόσφυγα στην οδό Μουστοξύδη.

Αντίστοιχη κάλυψη στην Χρυσή Αυγή έδωσε και ο Καμένος όπου στην βουλή φτάσανε να συνυπογράψουνε κοινή πρόταση για την λίστα Λαγκάρντ!

            Να πλημυρίσουμε την Ομόνοια και το Σύνταγμα στις 19 Γενάρη, να ανοίξουμε το δρόμο για να σταματήσουμε τις δολοφονικές επιθέσεις των νεοναζί, να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις  του Δένδια. Στον αγώνα για να καταργήσουμε τα μνημόνια της φτώχειας της ανεργίας και της εξαθλίωσης , για να σώσουμε τη παιδεία και την υγεία πάμε χέρι-χέρι για να κλείσουμε το δρόμο στους νεοναζί. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αποτυχία τους ¨.»

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τα εξής:

19 Γενάρη, Αθήνα-πόλη αντιφασιστική

Συλλαλητήριο, Ομόνοια 2μμ, Συναυλία Σύνταγμα 4μμ.

Έξω οι νεοναζί. Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.

Στο Κάλεσμα “19 Γενάρη, Αθήνα-πόλη αντιφασιστική” ανταποκρίνονται χιλιάδες κόσμου από τη Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τα Γιάννενα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Ετοιμάζονται να κατέβουν το Σάββατο 19 Γενάρη με πούλμαν, τρένα και καράβια από παντού και να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Αθήνας, στην Ομόνοια στις 2μ και στο Σύνταγμα στις 4μμ.

Το τρίπτυχο «έξω οι νεοναζί-όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» είναι αυτό που συμπυκνώνει την κοινή κραυγή χιλιάδων κόσμου κατά των πολιτικών των κυβερνήσεων που ανοίγουν το δρόμο στις επιθέσεις των νεοναζί και στη μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας που σκορπάνε τη φτώχεια, την ανεργία και την απόγνωση. Στην Ελλάδα και την Αθήνα που έζησαν την φρίκη της ναζιστικής κατοχής, των μαζικών εκτελέσεων στα μπλόκα στις μαρτυρικές πόλεις, δεν χωράει ο φασισμός και ο νεοναζισμός.

Οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ κατά των μεταναστών, η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους νεοναζί, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης , η FRONTEX και οι φράχτες θανάτου στον Έβρο, η απόφαση της ΝΔ να καρατομήσει το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, οι υστερικές κραυγές του Δένδια κατά της αριστεράς και των κινημάτων μας ενώνουν και μας οργίζουν. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπου θα υπάρχει σεβασμός στο καθένα ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος του, τη θρησκεία, του, την εθνικότητα του, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο ρατσισμός και ο φασισμός πρέπει να ηττηθούν τώρα!

Στη συναυλία στο Σύνταγμα συμμετέχουν:  Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, Τέχνη Εν Κινήσει (MC Γίνκα), Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρw, Sound Esc, Radio Sol, Γιάννης Σιδηράς, Seli Kanou. Νατάσα παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Περικλής Λουρίδας

Το «ξεκίνημα» των εκδηλώσεων θα γίνει στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ με το έργο για παιδιά του Βασίλη Κουκαλάνι, «Μια Γιορτή στου Νουριάν.». Θα ακολουθήσει πορεία των παιδιών από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα μαζί με όλους.

Ενώνουν τη κραυγή τους κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού εργαζόμενοι και νεολαία, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων, συνδικάτα, Δημοτικά Συμβούλια, τοπικές κινήσεις, κινήσεις δικαιωμάτων , οργανώσεις της αριστεράς, λαϊκές συνελεύσεις, αντιφασιστικές αντιρατσιστικές κινήσεις από όλη την Ελλάδα. Μαζί μας θα βρεθεί μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Βρετανία από την κίνηση United Against Fascism. Επίσης η κίνηση Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κινημάτων κατά του Ρατσισμού από τη Γαλλία.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αθήνας, Γαλατσίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Ζωγράφου, Πετρούπολης, Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου και Ρεθύμνου.στις οποίες μάλιστα καταγράφεται κατηγορηματικά η αντίθεση στην κατάργηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια ενώ διατυπώνουν το αίτημα:

«Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών με τη άμεση καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος ώστε οι γειτονιές να γίνουν γέφυρες αλληλεγγύης και φιλίας, καλύτερης ζωής για όλους και όχι να χωρίζονται με φράχτες μισαλλοδοξίας και να δηλητηριάζονται από το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.».  Eπίσης στη κινητοποίηση καλούν ο Παύλος Πολλάκης, Δήμαρχος Σφακίων,ο Τάσος Βάμβουκας, δημοτικός σύμβουλος Χανίων κα η Στέλλα Αλφιέρη, δημοτικός σύμβουλος Καντάνου-Σελινου.

Την  Διακήρυξη καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, κλπ, έχουν ήδη υπογράψει 230 άτομα. Κείμενο υποστήριξης για τη 19 Γενάρη μάς έστειλε  από την Αμερική ο διακεκριμένος Εβραίος ζωγράφος και επιζήσας του Ολοκαυτώματος Σάμουελ Μπακ. Στο κάλεσμα αλληλεγγύης έχει ανταποκριθεί πλήθος γραφιστών που έχουν στείλει έργα τους για στήριξη της μέρας αντιφασιστικής δράσης (Michael Thompson – Freestylee, Bart Griffioen, Fabio Bergamaschi, Indyvisuals, κλπ). Ο Βαγγέλης Παυλίδης σκιτσογράφος μας έστειλε επίσης μια σειρά σκίτσων του.

Στα σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές και ΕΛΜΕ διακινούν ένα αντιφασιστικό κόμικ του Τάσου Μαραγκού που καλεί στην κινητοποίηση.

Ευχαριστούμε και νοιώθουμε υπερήφανοι για την διεθνή αλληλεγγύη. Διεθνής είναι η απήχηση του καλέσματος με κινητοποιήσεις αλληλεγγύης την ίδια μέρα κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού σε μια σειρά από χώρες και πόλεις: Βρετανία στο Λονδίνο, Σκωτία στο Εδιμβούργο, Ιρλανδία στο Δουβλίνο, Β.Ιρλανδία στο Εϋρε, Ισπανία στη Βαρκελώνη, Γαλλία στο Παρίσι και τη Λυών, Βέλγιο στις Βρυξέλλες, Δανία στη Κοπεγχάγη, Φινλανδία στο Τάμπερε, ΗΠΑ στη Ν.Υόρκη και το Σικάγο.

Το αρχικό κάλεσμα είχαν απευθύνει οι παρακάτω:

KINΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ (ΚΕΕΡΦΑ), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ, ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΒΙΛΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ, ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, AΦΓΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΡΙΩΝ, ASANTE, ΣΥΝ∆ΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ∆ΗΜΟΤΙΚΟΙ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, Ο Κώστας Αρβανίτης, δηµοσιογράφος.

Καλούν επίσης: οι Κοινότητες της Τανζανίας, του Κονγκό, της Ουκρανίας, της Σενεγάλης, της Σιέρα Λεόνε,η Ένωση Αφρικανών Γυναικών.

Έχουν λάβει αποφάσεις συμμετοχής πλήθος σωματείων και συνδικάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η Β’, Γ’ και ΣΤ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Β’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων INTRACOM, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, οι Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΑΠΘ, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Σάββα κα.

 Αποφάσεις για συμμετοχή στις 19Γ έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι (Αθήνας) στο ΣΕΜΦΕ, το Χημικό, το Μαθηματικό, Οικονομικό Νομικής,  την Καλών Tεχνών, που – όπως και η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ – αποφάσισαν και την συμμετοχή και συνδρομή τους στην εβδομάδα αντιφασιστικής δράσης των καλλιτεχνών από τις 12 έως τις 19 Γενάρη. Σημαντική ήταν και η απόφαση της Πανπολυτεχνειακής κοινής συνέλευσης εκπαιδευτικών, διοικητικών και φοιτητών.

Τη στήριξή τους έχουν εκφράσει η ORIGINAL Γιαννιτσών και το FC St. PAULI Athens Club.

Επικοινωνία με: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, 6932828964