Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ενημερωτική παρέμβαση εν όψει της ψήφισης του νέου φορονομοσχεδίου (Παρασκευή 11/1, 6 μ.μ.)



Συγκέντρωση-παρέμβαση:
Παρασκευή 11 Γενάρη, 6 μ.μ., Πλατεία Συντάγματος
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΗΣΤΡΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Εν μέσω της γενικευμένης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο και κράτος ενάντια στην ίδια την κοινωνία, εν μέσω οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων με όρους αστικής διαχείρισης προς το συμφέρον των εχόντων, την Παρασκευή 11/1 φέρεται προς ψήφιση το πολυδιαφημιζόμενο φορονομοσχέδιο. Η ψήφισή του επισπεύδεται, καθώς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση από την τρόικα της δόσης του Ιανουαρίου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προορίζεται για την περαιτέρω χρηματοδότηση των τραπεζών και ένα μικρό μέρος της για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους.

Συνοπτικά, το φοροληστρικό νομοσχέδιο προβλέπει :
α) Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, καθιερώνοντας έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.
β) Φορολόγηση με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και με 26% από το πρώτο ευρώ για τους «ελεύθερους επαγγελματίες».
γ) Κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών, όπως το πρόσθετο αφορολόγητο για τα τέκνα, για τα πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία 67%, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς, θύματα πολέμου κ.λπ., και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τα μισθώματα κύριας κατοικίας, για τους τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας και για τα φροντιστήρια των τέκνων.
δ) Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος στα 650 ευρώ.
ε) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15%.
στ) Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.
ζ) Διατήρηση πλήθους φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις.
η) Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και
θ) Νέες διατάξεις που εξασφαλίζουν καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τις τράπεζες.

ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ

Συνεχίζουμε να υπαγόμαστε στους «ελεύθερους επαγγελματίες» και να φορολογούμαστε ως τέτοιοι, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία διάκριση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς προβλέπεται:

Κατάργηση του αφορολόγητου και φορολόγηση με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται έκπτωση φόρου. Ειδικά όσοι «ελεύθεροι επαγγελματίες» κάνουν έναρξη εργασιών για τα πρώτα τρία έτη άσκησης του επαγγέλματος θα έχουν έκπτωση 50% στο φορολογικό συντελεστή (θα φορολογούνται δηλαδή με συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος).

• Όσοι έχουμε έγγραφη σύμβαση με όχι πάνω από τρεις εργοδότες ή, εφόσον αυτοί είναι περισσότεροι, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων μας προέρχεται μόνο από έναν εξ αυτών, θα φορολογούμαστε όπως οι μισθωτοί, δηλαδή με μειωμένο συντελεστή 22% αντί 26%, θα ισχύει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ και θα πληρώνουμε μειωμένο τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ αντί για 650. Πώς ενώ θα φορολογούμαστε ως μισθωτοί, θα υποχρεούμαστε παράλληλα και σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος… αυτό είναι ένα από τα πολλά παράλογα του νομοσχεδίου. Με την ανωτέρω ρύθμιση νομιμοποιείται και αναγνωρίζεται από το κράτος το καθεστώς κάτω από το οποίο εξαναγκαζόμαστε από τα αφεντικά να εργαζόμαστε εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι: αναφερόμαστε στη γνωστή πρακτική τους να μη μας προσλαμβάνουν αλλά να μας υποχρεώνουν να κόβουμε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό, τα αφεντικά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πληρώνουν δώρα και επιδόματα γάμου, αδείας, λοχείας και μητρότητας, καθώς επίσης και από την υποχρέωση να καταβάλλουν αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Τώρα πλέον, αντί να εφαρμοστεί ότι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία, το κράτος λαμβάνει απροκάλυπτα θέση υπέρ των αφεντικών, καλύπτοντας τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την εκμετάλλευση, με αντάλλαγμα τη «φοροελάφρυνση». Το μήνυμα του φοροληστρικού νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι είναι σαφές: «αποδέξου ότι δεν είσαι εργαζόμενος για να φορολογείσαι τουλάχιστον σαν εργαζόμενος».

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις και γνωρίζουμε ότι και αυτό το φοροληστρικό νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρα εισπρακτικό χαρακτήρα και ταξικό προσανατολισμό: στόχος του είναι η περαιτέρω είσπραξη εσόδων από εμάς που παράγουμε τον πλούτο, με ταυτόχρονη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, ώστε να παρουσιάζεται τελικά ως μονόδρομος η πειθάρχησή μας ακόμα και στις πιο παράλογες προσταγές των αφεντικών, ενώ στον αντίποδα πριμοδοτείται και επιβραβεύεται το καθεστώς φοροδιαφυγής τους.

Η προσπάθεια ιδεολογικοποίησης της συγκεκριμένης φορολογικής αρπαχτής γίνεται συντονισμένα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Καθημερινά ακούμε για την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και την «εθνική ανάγκη» να αποκτήσει φορολογική συνείδηση η κοινωνία. Σιγή ιχθύος βέβαια τηρείται σχετικά με τους εφοπλιστές, καναλάρχες, μεγαλοεργολάβους, μεγαλοβιομήχανους και τραπεζίτες που φέρονται να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα ακόμα και από τους εργαζόμενούς τους, ενώ πολλοί φιγουράρουν στις περιβόητες «λίστες», για τις οποίες όμως αλληλοκαλύπτονται με το πολιτικό τους προσωπικό.

Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα, το φοροληστρικό νομοσχέδιο έρχεται να σκουπίσει ό,τι απέμεινε. Το κράτος παρεμβαίνει γι’ άλλη μία φορά ως θεσμικός εγγυητής του κεφαλαίου, ευαγγελιζόμενο την «ανάπτυξη». Η ανάπτυξή τους όμως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες της κοινωνίας και της δοκιμαζόμενης εργατικής τάξης. «Ανάπτυξη» ονομάζουν τις στρατιές ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων που έχουν οδηγηθεί στην ανέχεια από ένα οικονομικό σύστημα που τους θεωρεί «απόβλητους», «ανάπτυξη» χαρακτηρίζουν τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους και τους χιλιάδες απολυμένους. «Ανάπτυξη» γι’ αυτούς είναι να δουλεύεις με όρους γαλέρας, να καλείσαι να πληρώνεις τις εισφορές σου και όλες τις αυξανόμενες υποχρεώσεις σου, ενώ τα αφεντικά σου φοροαπαλλάσσονται και επιδοτούνται. «Ανάπτυξη» γι’ αυτούς είναι να χαρακτηρίζεσαι «τυχερός» που εργάζεσαι χωρίς δικαιώματα και να σωπαίνεις μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία υπό τη σκιά της επαπειλούμενης ανεργίας. Η ανάπτυξή τους είναι συνώνυμη με τη δική μας εξαθλίωση και την άνευ όρων παράδοσή μας στα αφεντικά.

Η επίθεση αυτή οξύνεται διαρκώς και η αστική «δημοκρατία» παρέχει απλόχερα σε κράτος και κεφάλαιο όλα τα εργαλεία που μπορούν να αντικαταστήσουν «νόμιμα» την επικοινωνιακή παρλάτα της πλειοψηφικής ψήφισης των μνημονιακών φοροληστρικών και αντεργατικών πολυνομοσχεδίων. Όντας υποψιασμένοι, εκτιμούμε ότι η ψήφιση βαρύγδουπων Μνημονίων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ έχει μάλλον τελειώσει… και απομένει η εκτέλεσή τους με συνοπτικές και «βουβές» διαδικασίες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, «εξαιρετικού και κατεπείγοντος» χαρακτήρα. Η αστική ολιγαρχία έχει επιτύχει το σκοπό της, ψηφίζοντας Μνημόνια τα οποία προτίθεται να εφαρμόσει «ήσυχα» για να… μην το πάρουμε χαμπάρι οι εργαζόμενοι, μην τυχόν και… πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Όσο όμως η επίθεσή τους οξύνεται, μπορούμε να τους υποσχεθούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε ούτε στιγμή σε «ησυχία».

Ενάντια στην εξατομίκευση και τη μιζέρια, ας βρεθούμε στους δρόμους των δικών μας αγώνων.

Με αλληλεγγύη, να εντείνουμε τις αντιστάσεις μας και να οργανώσουμε από τα κάτω τη δική μας αντεπίθεση

Δεν είμαστε ούτε επιχειρηματίες ούτε εργοδότες
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ