Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Για τη σημερινή κινητοποίηση κατά του κλεισίματος των νοσοκομείων στα Πατήσια (7 μ.μ. έξω από το 7ο, Καυταντζόλγου 11)

Από το Βlog των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ικαρίας
  Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο των δύο νοσοκομείων δημιουργεί νέα δεδομένα. Πλέον κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι οι “διοικητικές” συγχωνεύσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα και κλείσιμο νοσοκομείων. Αν και όταν ολοκληρωθεί το κλείσιμο του 1ου και του 7ου θα έρθει και η σειρά άλλων, άλλωστε πολλά είναι αυτά για τα οποία έχουν ακουστεί ότι οδεύουν προς το κλείσιμο σε όλη την Ελλάδα.
  Η τακτική των κυβερνήσεων γνωστή πια. Μετά την διοικητική συγχώνευση αλλάζουν τους οργανισμούς, λένε στους εργαζόμενους ότι υπάρχει ξεχωριστός οργανισμός για το συγχωνευμένο νοσοκομείο έστω και με μειωμένα κρεβάτια, τους καθησυχάζουν(;) αλλά παράλληλα φροντίζουν να του αφαιρούν προσωπικό προς το μεγαλύτερο νοσοκομείο, να το βγάζουν από τις εφημερίες, να δίνουν (κρυφές) εντολές σε άλλες υπηρεσίες (ΕΟΠΠΥ) να μη στέλνουν ασθενείς για παραπάνω εξετάσεις εκεί, συκοφαντώντας παράλληλα τους εργαζόμενους ότι αυτοί δε θέλουν, και γενικά ακολο υθούν μια τακτική απαξίωσης του νοσοκομείου τέτοια ώστε να φαίνεται πλέον ότι είναι βάρος.
Έτσι έγινε στο 7ο.
Καμιά σημασία δεν έχει ότι αυτό το νοσοκομείο μέχρι και πριν ενάμιση χρόνο δούλευε πλήρως, ήταν καλά εξοπλισμένο και ήταν σημείο αναφοράς, για την ώρα της ανάγκης, για χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Αθήνας. Σημασία έχει τι θα τους διατάξει η τρόικα της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της ΕΚΤ και αυτοί πρέπει να εκτελέσουν, στο όνομα του ελληνικού λαού πάντα, και αν χρειαστεί και αυτόν.
Η ανακοίνωση του υπουργείου δημιουργεί όμως νέα δεδομένα και ως προς τη σημασία της σημερινής συγκέντρωσης στα Πατήσια. Είναι η πρώτη διαδήλωση κατά του κλεισίματος νοσοκομείων που θα γίνει με χειροπιαστά πλέον δείγματα και όχι με “προειδοποιήσεις” των …ψιλιασμένων.
Δεν αφορά πια μόνο το 7ο και το Γ.Ν. Πατησίων, το οποίο προς το παρών μόνο φαίνεται να τη γλυτώνει παρά τις αυταπάτες που σπέρνουν για άλλη μια φορά κάποιοι, αλλά αφορά όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία, αφορά όλους τους εργαζόμενους κάτοικους αυτής της πόλης.
Έχει σημασία να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας πρώτης απάντησης κατά των κυβερνητικών αποφάσεων απ’ όλους. Και αυτή η πρώτη απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μαζική. Να στηριχθεί πρωτ’ απ’ όλα, στη πράξη με τη συμμετοχή, από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της υγείας, από την ΠΟΕΔ?Ν, την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ κ.λπ. μέχρι και τα σωματεία και από τ’ άλλα νοσοκομεία της Αθήνας.
Να συμμετάσχουν φορείς, συλλογικότητες, συνελεύσεις και λαϊκές επιτροπές όχι μόνο από τις γύρω περιοχές αλλά ευρύτερα.
Για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμά μας στη υγεία αλλά και οι εργαζόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλειά. Γιατί παρά τα λεγόμενα του Λυκουρέντζου τίποτα δεν τους την εξασφαλίζει και αυτή. Πόσο μάλλον εν όψη “αξιολογήσεων”. Όταν οι εργαζόμενοι του 7ου ρωτάγανε αν με τη μεταφορά τους στο Αγία Όλγα μεταφέρεται η οργανική τους θέση (η εξασφάλιση της δουλειάς ήταν το “δέλεαρ” για να υποκύψουν στις μετακινήσεις, πριν αποφασίσει η διοίκηση να τις επιβάλλει) ώστε να εξασφαλίζεται και η θέση τους η απάντηση που έπαιρναν ήταν μισόλογα του τύπου δεν ξέρουμε θα …δούμε!





2)ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012
Η ηγεσία του υπουργείου υγείας εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις επιταγές της τρόικας, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την πλήρη ισοπέδωση της υγείας. Το κλείσιμο του 1ου και 7ου ΙΚΑ και οι μετακινήσεις εργαζομένων από το «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικό» σηματοδοτούν την αρχή σε μια πορεία που θα οδηγήσει στο κλείσιμο και την υποβάθμιση δεκάδων νοσοκομείων της χώρας.
Ως εργαζόμενοι στο ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεται η σειρά μας. Οφείλουμε το επόμενο διάστημα να σηκώσουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην προάσπιση του νοσοκομείου μας που από 1-1-2013 συγχωνεύεται με αυτό της Σάμου. Θέλουμε και εμείς να αποτελέσουμε κομμάτι του κόσμου που αντιστέκεται πανελλαδικά στην κατεδάφιση του ΕΣΥ.
Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην υγεία, αλλά πρέπει να γίνει κομμάτι όλης της κοινωνίας. Ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν ομόφωνα:
  1. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 26ης Σεπτέμβρη.
  2. Συνέχιση των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογός μας στα χωριά του νησιού μας με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων για τις καταστροφικές αλλαγές που σηματοδοτούν για την υγεία οι πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας καθώς και τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε.
  3. Διακίνηση κειμένου υπογραφών σε όλη την Ικαρία και τους Φούρνους που να δηλώνεται η θέληση της τοπικής κοινωνίας για αυτοτελές-αυτόνομο νοσοκομείο. Oι υπογραφές που θα μαζευτούν θα κατατεθούν με τρόπο που θα αποφασιστεί στο υπουργείο υγείας.  ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΝ ΣΑΜΟΥ.
  4. Διοργάνωση καλέσματος σε συλλόγους-σωματεία-φορείς των νησιών μας για να συντονίσουμε τα βήματά μας σε αγωνιστική-μαζική-ενωτική κατεύθυνση.
  5. Διεκδίκηση του ανθυγιεινού επιδόματος για τους νοσηλευτές που είναι αποσπασμένοι σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Διεκδίκηση άδειας οθόνης για το μη διοικητικό προσωπικό που απασχολείται κατά τη διάρκεια του ωραρίου του με υπολογιστές (π.χ. γιατροί σε συνταγογράφιση).
Με το πέρας της συνέλευσης σχηματίστηκε λίστα με ονόματα συναδέλφων που θα συνδράμουν στην υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων.