Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Εκδηλώσεις στη Σάμο

Ημέρα εκδηλώσεων η σημερινή στη Σάμο και αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα www.samostimes.gr το ιστορικό τους.
Σάμος, 6 Αυγούστου 1824 - 6 Αυγούστου 2012: 188 χρόνια περηφάνιας
Δευτέρα, 06 Αύγουστος 2012
Παρά το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και απέχει πολύ από την Αθήνα, οι Σαμιώτες ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στον αγώνα κατά τον τουρκικό ζυγό. Την 8η Μαίου 1821 ο Λυκούργος Λογοθέτης αφού πρώτα οργάνωσε τους ικανούς να πολεμήσουν κατοίκους του νησιού, που με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκαν τον ξεσηκωμό της λευτεριάς, μαζί με τον Δεσπότη της Σάμου Κύριλλο κήρυξε, στο Καρλόβασι, κι επίσημα την Επανάσταση. Οι τουρκικές φρουρές διώχτηκαν κι ένα νέο διοικητικό καθεστώς οργανώθηκε. Οι Σάμιοι συνέχισαν πολλά χρόνια τον αγώνα και αντιμετώπισαν πολλές τουρκικές επιθέσεις.
Την 6η Αυγούστου 1824 η Σάμος γλύτωσε για μία ακόμα φορά. Ο τουρκικός στόλος, με ναύαρχο τον Χοσρέφ Πασά και πολύ στρατό, έφτασε στην Σάμο. Οι Τούρκοι επι ένα μήνα, με συνεχείς και αλλεπάλληλες επιθέσεις και αποβάσεις τις οποίες απέκρουαν οι Σάμιοι, προσπαθούσαν να πατήσουν το νησί. Πολλοί απο τους Σαμίους μαχητές που ήταν οχυρωμένοι στον λόφο Καστέλι του Πυθαγορείου είχαν έλλειψη νερού, η πηγή που βρισκόταν εκεί κοντά, έβγαζε αλμυρό νερό. Τις ημέρες όμως εκείνες υπερίσχυσε η φλέβα του πόσιμου νερού κι αυτό θεωρήθηκε απο τους αμυνόμενους θεϊκή βοήθεια. Στο μεταξύ έφτασε κι ο ελληνικός στόλος, που ανάγκασε τους Τούρκους να εγκαταλείψουν την Σάμο και να προσπαθήσουν να βρούν καταφύγιο στα μικρασιατικά παράλια.
Η ναυμαχία όμως που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού στόλου. Στην εκκλησία της μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο υπάρχει η επιγραφή που θυμίζει το γεγονός αυτό, "ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΣΩΣΕΝ ΣΑΜΟΝ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824"
Με αρχηγό τον Λυκούργο Λογοθέτη και τον θαρραλέο Καπετάν Σταμάτη οι Τούρκοι μένουν μακριά για πολλά χρόνια. Με την απελευθέρωση το νησί μένει εκτός ελληνικού κράτους, όμως γίνεται ανεξάρτητο και αποκτά την αυτονομία του. Παρά την επιτυχία των Σαμίων, το 1830 οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής αποφασίζουν το νησί να δοθεί στην Τουρκία με την παρηγοριά να διατηρήσει την αυτονομία του.