Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πιλαφομαχίες από το παρελθόν

Στο περιθώριο των Πανικαριακών Αγώνων, υπάρχουν πολλές παράλληλες ιστορίες με ευτράπελα περιστατικά. Ένα από αυτά, συνέβη περίπου πριν από τρεις δεκαετίες. «Θύμα» νεολαίος (σχολικής εφηβικής ηλικίας) με καταγωγή από το νησί, με δράστες τότε συνομήλικούς του, που τον έπεισαν ότι μετά τους αγώνες και πριν το πανηγύρι που θα ακολουθούσε, θα γίνονταν αγώνας πιλαφιού!!
Δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο εκείνη την εποχή, ο διαγωνισμός μακαρονάδας σε ντισκοτέκ της εποχής, οπότε ο αγώνας πιλαφιού, δεν ακούστηκε και πολύ περίεργα. Πράγματι ο υποψήφιος πιλαφομάχος έμεινε δύο μέρες νηστικός για να μπορέσει να ανταγωνιστεί δύο ευτραφή αδέλφια που είχε μάθει ότι θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό και λογικά θα «χτύπαγαν» δύο από τα τρία μετάλλια. Φυσικά τα αδέλφια δεν ήξεραν καν για την πιλαφομαχία. Στο κόλπο μπήκαν και ενήλικα άτομα που ήταν μέλη της οργανωτικής επιτροπής του πανηγυριού στα οποία πήγε να δηλώσει συμμετοχή ο υποψήφιος πιλαφομάχος και επιβεβαίωσαν στον υποψήφιο ότι θα γίνονταν η πιλαφομαχία και τον έγραψαν μάλιστα και στο μητρώο των διαγωνιζομένων.
Το βράδυ του πανηγυριού, με την πείνα να έχει χτυπήσει κόκκινο, γυρόφερνε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και ρώταγε πότε θα αρχίσει ο διαγωνισμός κατανάλωσης πιλαφιού. "Το μαγειρεύουμε", "σε λίγο", "ψήνεται", "βράζεται" ήταν η απάντηση, αρκετές φορές, μέχρι που το περασμένο της ώρας οδήγησε στο να του αποκαλυφθεί η πλάκα και να φύγει τρέχοντας προς το σπίτι του για να φάει ό, τι βρει. Όσοι τον ακολουθήσαμε, διαπιστώσαμε ότι μπροστά στην πείνα έφαγε σχεδόν άψητα τα μακαρόνια που είχε ρίξει στην κατσαρόλα, αφού δεν μπορούσε να περιμένει άλλο για να βράσουν περισσότερο. Όταν χόρτασε και συνήλθε, «στόλισε» όσους τον είχαμε πείσει για την υποτιθέμενη πιλαφομαχία.