Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Για το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ νομού Σάμου

... από το Blog των εργαζομένων στο Πανικάριο Νοσοκομείο...
Η γενική συνέλευση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου πραγματοποιήθηκε 2 εβδομάδες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι οποίες ανέδειξαν ως κυβέρνηση τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το αντιδραστικό αυτό μπλοκ θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση κρίθηκε επιτακτική από πολλά σωματεία (ΕΛΜΕ Σάμου και Ικαρίας-Φούρνων, σύλλογο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύλλογο εργαζομένων νοσοκομείου Ικαρίας) η ανάγκη συντονισμού όλων των δυνάμεων με αναφορά στο κίνημα και τη μαζική πάλη, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να αναδειχτούν τα σωματεία ως κέντρα του αγώνα.
Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε η από κοινού συγκρότηση προεδρείου της γραμματείας του ΝΤ από τις δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης και της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας (ΠΑΜΕ), με στόχους την κοινή πάλη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών μέτρων, την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την ανάληψη-προώθηση αντιφασιστικών πρωτοβουλιών στους χώρους δουλειάς και την κοινωνία. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κινήθηκαν για άλλη μια φορά στη λογική συνεργασιών με τον εαυτό τους και με σωματεία στα οποία έχουν την πλειοψηφία.
Στις εκλογές που ακολούθησαν, η ΠΑΣΚΕ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο (το 2009 είχε 1 έδρα) και η ΔΑΚΕ πήρε 4 ψήφους και καμία έδρα (από 2 που είχε πριν). Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) πήρε 27 (από 17 το 2009) ψήφους και κατέλαβε τις 6 (από 3 το 2009) από τις 9 έδρες της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ Αγωνιστική Συσπείρωση πήρε 16 ψήφους και 3 έδρες (από 3) στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία.
Κατά την συγκρότηση της νέας εκτελεστικής γραμματείας το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε στη γραμμή της κοινής δράσης όπως περιγράφηκε αρχικά, μιας και είναι βέβαιο ότι οι αγώνες είναι μπροστά μας. Ωστόσο, ανακοινώσεις σαν και αυτές του Ριζοσπάστη στις 5 Ιουλίου (…«Αυτή η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων ήρθε μετά από σκληρή μάχη με τις δυνάμεις εκείνες που στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης “ενότητας” έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να μην έχει τον αγωνιστικό προσανατολισμό που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα το Νομαρχιακό Τμήμα, προκειμένου να μην υπάρχει η κοινή αγωνιστική δράση και συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τις άλλες ταξικές δυνάμεις…») που κινούνται στη λογική «πας μη ΠΑΜΕ βάρβαρος» δεν βοηθούν και υπονομεύουν κάθε διάθεση για ενιαίο-μαζικό-ενωτικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Εμείς από την πλευρά μας ως σύλλογος εργαζομένων θα συνεχίσουμε στο δρόμο του συντονισμού και της κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι. Τώρα, εάν το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη θεωρεί ως αγωνιστικό προσανατολισμό τη μετατροπή του Ν.Τ. σε παραταξιακή ουρά των σωματείων του ΠΑΜΕ, προτιμώντας τη συμμετοχή του καθ΄όλη την προηγούμενη 3ετία σε παραταξιακές συγκεντρώσεις και όχι στις πρωτοβουλίες που πήραν τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου, τότε μάλλον για αυτούς ο γιαλός είναι στραβός και όχι η ρότα που έχουν πάρει.