Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ξεπούλημα της ΕΒΖ

Αντίθετο με την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), είναι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Χαρακτηρίζοντας «παραλογικό» γεγονός, την πώληση των πέντε εργοστασίων (Λάρισα, Πλατύ, Σέρρες, Ξάνθη, Ορεστιάδα) της ΕΒΖ, που «απαξιώνονται και ξεπουλιούνται», επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση, να αυξήσουν τις εξαγωγές και να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΘ τονίζει ότι: «Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης της ΑΤΕ, που μεθοδικά τα τελευταία χρόνια, απαξιώνει μόνη της την περιουσία της, μειώνοντας σταδιακά την παραγωγή των εργοστασίων στο 1/10 των εθνικών μας αναγκών». Επίσης, το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το ζαχαρουργείο της Αλεξάνδρειας, για αύριο Τετάρτη, στις 7.30΄ το απόγευμα.
...αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της ΕΒΖ...
Προφιλ της Εταιρείας
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών ζάχαρης στην Ευρώπη. Αποτελεί την σημαντικότερη γεωργική βιομηχανία της χώρας, καθώς πάνω από 10.000 τευτλοπαραγωγοί εξαρτούν το εισόδημα τους από την λειτουργία της.
Η εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε." με διακριτικό τίτλο "Ε.Β.Ζ. Α.Ε.", ιδρύθηκε το 1960 (ΦΕΚ 153/9.5.1960) και έχει έδρα τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως 34, 54 110 Θεσσαλονίκη, τηλ. 031-269 555) όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της γραφεία. Στα Κεντρικά Γραφεία έχουν την έδρα τους το Διοικητικό Συμβούλιο, η Γενική Διεύθυνση και οι επιτελικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες της ΕΒΖ. Η Εταιρεία είναι καταχωρημένη στα Μητρώα Ανωνύμων Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης, με αριθμό Μ.Α.Ε. 8246/ 62/ Β/ 86/ 61. Η διάρκεια της Εταιρείας ορίστηκε αρχικώς σε 30 χρόνια μέχρι 31/12/1990 ενώ από την 1/1/1991 παρατάθηκε για 20 ακόμη χρόνια μέχρι την 31/12/2010. Η διάρκεια της Εταιρείας μπορεί να παρατείνεται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.
Ο κύριος σκοπός της Εταιρείας σύμφωνα με το καταστατικό της είναι η ίδρυση, ο εξοπλισμός, η εκμετάλλευση και λειτουργία Εργοστασίων Ζάχαρης. Κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας αποτελεί η παραγωγή και η εμπορία ζάχαρης, καθώς και η εμπορία των παραπροϊόντων της ζάχαρης. Η Εταιρεία παράγει λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, ενώ κατά την διαδικασία της παραγωγής προκύπτει μια σειρά από παραπροϊόντα, τα οποία ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία διατίθενται στην αγορά. Συγκεκριμένα τα προϊόντα που παράγει ή εμπορεύεται η Εταιρεία είναι τα εξής: Λευκή Κρυσταλλική Ζάχαρη Μελάσα Ζαχαρόπιτα Νουτρίκα (Nutrica) 135 Νωπός Πολτός Τευτλόσπορος