Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Μια χρήσιμη υπενθύμιση

Λίγο πριν ξεκινήσω για τη σημερινή παρακολούθηση των μπαράζ ανόδου, είπα να γράψω για το ποιός ήταν ο Γ. Μελισσηνός, που προς τιμή του ονόμασαν έτσι το γήπεδο στο οποίο εξελίσσεται η διοργάνωση.
Ο Γιώργος Μελισσηνός (στην ταμπέλα του γηπέδου γράφεται με «η» και όχι με «ι», όπως το βλέπω σε άλλες αναφορές), όταν ήταν εν ζωή, υπήρξε σημαντικός αθλητής στη Νήαρ Ήστ. «Έφυγε» από τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας, αν δεν κάνω λάθος στα 29 του χρόνια. Συμμετείχε σε μια σπουδαία φουρνιά της Νήαρ Ήστ, μαζί με το σημερινή της προπονητή Τόλη Καρνέση, τον Παναγιώτη Αριδά, το Γιώργο Ζευγώλη, τον Αντώνη Κλήμη (που επίσης δεν είναι εν ζωή) και άλλους αθλητές όπως οι Σκαραφίγκας, Πανσεληνάς, κλπ
Τότε δεν υπήρχε η δομή των κατηγοριών όπως σήμερα (δηλαδή Α2 και όμιλοι της Γ΄), αλλά Α και Β εθνική, με αποτέλεσμα οι «πιο κάτω» κατηγορίες, όπως η Α΄ κέντρου (σημερινή Α΄ ΕΣΚΑ) να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Η φουρνιά του Μελισσηνού, ανέβασε από την Α΄ κέντρου (με βασικό αντίπαλο τότε το Παγκράτι των Μπακατσιά, Καλαμπάκου, Τζαλαλή) τη Νήαρ Ήστ στην Α΄ εθνική το 1985.
Ο γράφων τη χρονιά 82-83 είχε την ευκαιρία να δει από κοντά αρκετές φορές αγώνες της Νήαρ Ήστ (έπαιζε κάθε Δευτέρα βράδυ) καθώς λόγω συμμετοχής σε ερασιτεχνικό σωματείο βόλλει, με έδρα το γήπεδο της Νήαρ Ήστ, όταν τελείωνε η προπόνηση, άρχιζαν οι αγώνες του μπάσκετ.
Σαν φόρο τιμής στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αθλητή, δόθηκε το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο, που φέτος γίνονται οι αγώνες μπαράζ των πρωταθλητών Αιγαίου. Διευκρινίζουμε ότι δεν γίνονταν εκεί οι αγώνες της Νήαρ Ήστ (δεν ξέρω αν υπήρχε καν τότε το συγκεκριμένο γήπεδο), αλλά στο «κανονικό» κλειστό στο οποίο παίζει και σήμερα και επί εποχής Μελισσηνού είχε μόνο μια λυόμενη κερκίδα. Σήμερα στο "Γ. Μελισσηνός" παίζουν τοπικές ομάδες της ΕΣΚΑ, ενώ το χρησιμοποιεί και ο Δούκας, όταν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες στο "Δαΐς", που είναι η κανονική του έδρα.