Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ανατροπή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση βασικών επιδομάτων και μισθούς-λάστιχο θέλει η διοίκηση της Vodafone

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. απόφασης Πρωτοδικείου 5215/2008)
Αρ. Πρωτ.: 28/2012
Aθήνα, 17 Μαΐου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανατροπή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση βασικών επιδομάτων και μισθούς-λάστιχο θέλει η διοίκηση της Vodafone
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις του Σωματείου με την Διοίκηση της VODAFONE για την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), η οποία είχε ισχύ μέχρι τα τέλη Μάρτη και τώρα διανύουμε την περίοδο της μετενέργειας, η οποία λήγει στις 30/6/12. Την ευθύνη φέρει η Διοίκηση της εταιρίας, που εμμένει στην θέση της για:
- Κατάργηση των επιδομάτων γάμου, ξένης γλώσσας, τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (ακουστικού) και ταμείου, και μετατροπή τους σε «οικειοθελή» παροχή. Πρόκειται για βασικά επιδόματα που παίρνει η πλειοψηφία των συναδέλφων και αφορούν στο 5% έως και 20% του μισθού. Έτσι, ένα σημαντικό μέρος του μισθού παύει πια να κατοχυρώνεται από την ΕΣΣΕ και μετατρέπεται σε «δωράκι» του εργοδότη, που μπορεί σε μελλοντικό διάστημα μονομερώς να περικόψει ή να καταργήσει.
- Πάγωμα των βασικών μισθών και των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπει η ΕΣΣΕ 2011-2012. Δηλαδή, δεν θα δοθεί καμία αύξηση στους βασικούς μισθούς, παρά την υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης, η οποία προφανώς θα μοιραστεί μεταξύ των μετόχων χωρίς οι εργαζόμενοι να δούμε κανένα όφελος. Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν προχωρήσει μονομερώς στο πάγωμα των ωριμάνσεων, αντίθετα με τις προβλέψεις της ΕΣΣΕ.
- Πάγωμα των καταβαλλόμενων μισθών. Δηλαδή, κανένας συνάδελφος δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην τσέπη του το επόμενο έτος, ακόμη κι αν αυξηθούν οι υποχρεώσεις του (πχ. αν παντρευτεί κλπ.) ή οι ικανότητές του (πχ. απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας).
Με αυτή την πρόταση η Διοίκηση της VODAFONE, μιας από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες στην Ελλάδα, προστρέχει να εφαρμόσει την νέα Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο ΙΙ που συμφώνησαν Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, με μια πρόταση-κόλαφο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση, που ανατρέπει κεκτημένα της ΕΣΣΕ 2011-2012 και των προηγούμενων ετών και μειώνει σημαντικά τους μισθούς.
Ο απώτερος στόχος της Διοίκησης της VODAFONE -όπως ομολογούν πια ανοιχτά- είναι η σταδιακή μετάβαση από τους σταθερούς στους μεταβλητούς μισθούς, η σύνδεση του μισθού με «μεταβλητά μεγέθη» (βλ. κερδοφορία επιχείρησης, οικονομική πορεία της χώρας κλπ).
Εκτός από το ωράριο θέλουν να κάνουν «λάστιχο» και τον μισθό, ο κάθε εργαζόμενος να περιμένει το τέλος κάθε μήνα για να δει πόσα (λιγότερα) χρήματα θα πάρει, ανάλογα πόσα θα περισσεύουν από τα κέρδη των μετόχων και των ιδιοκτητών. Για αυτό θέλουν να μετατρέψουν τα κατοχυρωμένα επιδόματα σε «οικειοθελή» παροχή. Για αυτό, την ίδια στιγμή που ζητούν να πετσοκόψουν την ΕΣΣΕ, δηλώνουν προκλητικά ότι θα δώσουν μισθολογικό bonus τον Ιούνιο, αφού μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια όλοι οι στόχοι της εταιρείας έχουν επιτευχθεί!
Πρέπει να σημειωθεί πως η Vodafone που έχει το θράσος να καταθέτει αυτές τις προτάσεις και να καλεί τους εργαζόμενους να συνυπογράψουν τη μνημονιακή νομοθεσία και τις μονομερείς ενέργειές της, ταυτόχρονα:
- Είναι από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα. Το 2011 σύμφωνα με τον ισολογισμό της μοίρασε μετοχικά κέρδη 247 εκ.
- Είναι η πρώτη εταιρεία από τις τρεις του κλάδου που αξιώνει σημαντική μείωση των μισθών ΣΣΕ, αποχαρακτηρίζει τον μισθό και τον μετατρέπει σε «οικειοθελή παροχή».
- Ασκώντας πιέσεις στο προσωπικό για να αποχωρήσει και ταυτόχρονα με πρακτικές outsoursing και ευθείες απολύσεις έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση μόνιμων θέσεων εργασίας την τελευταία 2ετία. Τα κενά που δημιουργούνται τα καλύπτει με «επενοικιαζόμενους» ουσιαστικά εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται συνήθως με εκβιαστικές συμβάσεις μήνα και τελευταία ακόμη και με μισθούς των 250€ καθαρά για το 4ώρο.
Με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων απέρριψαν κατηγορηματικά τις αξιώσεις της Διοίκησης της εταιρίας. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται να υπογράψουμε, δεν θα συναινέσουμε σε τίποτα λιγότερο από τα κεκτημένα της ισχύουσας ΕΣΣΕ, που με τόσο κόπο και αγώνα κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Καλούμε την Διοίκηση της εταιρίας να αποσύρει τις απαράδεκτες προτάσεις της και να διασφαλίσει τα κεκτημένα της ισχύουσας ΕΣΣΕ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρουν απέναντί τους, τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που με την συσπείρωση στο Σωματείο μας, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους θα ματαιώσουμε τα σχέδια της εργοδοσίας.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
www.pasevodafone.gr - info@pasevodafone.gr
Για επ/νία:
- Σοφία Θεοδωροπούλου 6944600019
- Γκόρου Ζακλίν 6944796105
- Δημήτριος Χατζηστέλιος 6941580409