Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Έφυγε» σήμερα από κοντά μας η μεγάλη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου, ο σπουδαίος καλλιτέχνης κι άνθρωπος Δ। Μητροπάνος. Στα τραγούδια του βρήκαν έκφραση οι αγώνες, οι έρωτες, η ιστορία, η περηφάνια και η μυθολογία της εργατικής τάξης, η αγωνία ενός ολόκληρου λαού για ζωή.
Δίπλα στην Ελλάδα των μνημονίων, της οικονομικής λεηλασίας, της κοινωνικής μιζέριας και πολιτιστικής παρακμής, ο Μητροπάνος θα εκφράζει πάντοτε τη λεβεντιά και την προοπτική που θα μας συντροφεύει ιδιαίτερα σ' αυτή την περίοδο της σκληρής δοκιμασίας. Οργανωμένος στη νεολαία Λαμπράκη από τα μαθητικά του χρόνια, παρέμεινε μέχρι τέλους κομμουνιστής, παρά τις πικρίες και τους προβληματισμούς του για την πορεία της αριστεράς.
Η προσωπική του διαδρομή, η στάση ζωής και η μεγάλη του συμβολή στο τραγούδι του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, του εργατικού πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης. Θα είναι για πάντα στα χείλη και τη σκέψη του λαού μας, στο δάκρυ και στο γέλιο του, σε όλες εκείνες τις στιγμές που «μετράνε».
Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία και η ιστορία γίνεται σιωπή. Αθάνατος στις καρδιές και τη μνήμη μας.
Αθήνα, 17.4.12