Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Να δοθεί αμέσως λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών στη Λέσβο

Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά
http://aegeanantarsia.blogspot.com
τηλ. επικοινωνίας: 6972728845, 6976152518
Δελτίο τύπου
Μυτιλήνη, 12.1.2012
Όχι στο μεθοδευόμενο χαράτσι ― όχι παιχνίδια σε βάρος των μαθητών και της εκπαίδευσης Παρέλυσε η εκπαίδευση στη Λέσβο, αφού έληξε η προθεσμία που στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου έδωσαν οι απλήρωτοι λεωφοριούχοι. Οι δήθεν αρμόδιοι απλά περίμεναν να περάσουν οι μέρες χωρίς να αναλάβουν καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος. Είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι μεθοδεύεται η επιβολή εισιτηρίου στους μαθητές, μαζί με τη μετακίνηση της ευθύνης για τη μεταφορά τους από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στο Δήμο Λέσβου.
Καλούνται δηλαδή να πληρώσουν το μάρμαρο οι γονείς, το εισόδημα των οποίων λεηλατείται καθημερινά από τα χαράτσια, τους φόρους, την ακρίβεια και την ανεργία. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η μετακίνηση των μαθητών αφορά τις αγροτικές, δυσπρόσιτες περιοχές, εκεί όπου ο πληθυσμός υποφέρει από τις χαμηλές τιμές για το αγροτοκτηνοτροφικό προϊόν και τα μικρά μεροκάματα.
Με δυο λόγια αυτοί που κλείνουν τα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, αφού πρώτα με την πολιτική τους αδειάζουν τα χωριά από τη νεολαία, τώρα ζητάνε τα ρέστα.
Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης. Είναι φανερό ότι η κυβερνητική επιλογή να αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών οι χρεοκοπημένοι καλλικρατικοί δήμοι ήταν μια μεθόδευση που στόχο έχει την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση γίνεται προνόμιο για όσους έχουν να πληρώνουν, ενώ τα χωριά δέχονται ένα ακόμη χτύπημα που προσθέτει στην καθημερινότητα ένα επιπλέον εμπόδιο. Σήμερα η μεταφορά των μαθητών, χτες το πετρέλαιο και τα αναλώσιμα, αυτές οι επιλογές είναι κομμάτι της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για κατάργηση της δωρεάν παιδείας και κάθε κοινωνικής υπηρεσίας.
Είναι η υπολειτουργία των σχολείων που υπονομεύει και απαξιώνει την εκπαίδευση και όχι οι κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών όπως λένε τα φερέφωνα της κυβέρνησης που σηκώνουν σαματά στις απεργίες και τις καταλήψεις.
Καλούμε τους γονείς να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και αρνηθούν οργανωμένα το νέο χαράτσι. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εμποδίσουν κυβέρνηση, Γιακαλή και Βουνάτσο να δώσουν ένα χτύπημα στη δωρεάν παιδεία και στη ζωή των χωριών. Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα, λεφτά υπάρχουν, τα δίνει καθημερινά ο λαός. Οι πόροι της αυτοδιοίκησης να προσανατολιστούν άμεσα στις κοινωνικές ανάγκες και να μπει τέλος στον οικονομικό στραγγαλισμό της από κράτος.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, την κοινωνία της Λέσβου, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να στηρίξουν τον αγώνα αυτό για να μην αρχίσει από τη νησί μας η επιβολή εισιτηρίου στους μαθητές. Η δωρεάν παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα!