Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Με γιουχαΐσματα έφυγε (όπως ήρθε) το ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ

...αναδημοσίευση από το www.limnosnea.com...
Είναι δύσκολο τη νύχτα να βγει μια καλή φωτογραφία, οπότε τώρα είμαι αναγκασμένος να γράψω 1000 λέξεις για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, την ώρα άφιξης του ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ στο λιμάνι Μύρινας.
1000 λέξεις για τα 1000 άτομα, τόσα υπολογίζω ότι αψήφησαν τον παγωμένο καιρό και ήρθαν για να στείλουν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στηρίζοντας την προσπάθεια απαλλαγής από πλοία που θα έπρεπε να έχουν βγει από καιρό στη σύνταξη… Ήταν τέτοιος ο όγκος και το πάθος της συγκέντρωσης που μας γεμίζει αισιοδοξία για κάτι καλύτερο και ενισχύει την αυτοεκτίμηση μας για μια Λήμνο που μπορεί να αναπτύσσει αγώνες και να διεκδικεί αυτά που δικαιούται.
Ο χώρος του λιμανιού ήταν γνέματος από κόσμο. Ήταν από όλο το νησί, ήταν πολλοί, ήταν νέοι, ήταν πολλές γυναίκες. Ήταν αυτό που λέγεται παλλαϊκή συγκέντρωση. . Αυτή τη φορά είχε «σκοπιά» στην παλιά προβλήματα, που το Σάββατο ο καπετάνιος του ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ πλησίασε και έβγαλε επιβάτες με πειρατικό ρεσάλτο…κάτω από τις «ευλογίες» του Λιμεναρχείου…
Το πλοίο έφτασε έξω από το λιμάνι στις 7 το βράδυ κάνοντας το ταξίδι από την Καβάλα σε 5,5 ώρες ( τι άλλη απόδειξη θέλουμε ότι το πλοίο τρέχει με ταχύτητες του 1960). Στη συνέχεια έμεινε με πολύ χαμηλή ταχύτητα έξω από το λιμάνι σα να έλεγε: και τώρα τι κάνουμε; και τελικά μπήκε πλησίασε την προβλήτα, όπου το υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα και βεγγαλικά. Το ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ ανέκρουσε πρυμναν, όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι μας προγονοί και έφυγε από το λιμάνι της Μυρίνας με την αγωνιστική ευχή: ποτέ πια!!!
Μίλησαν ο Δήμαρχος Α. Χατζηδιαμαντής και ο Αντιδήμαρχος Π. Τσανταρλιώτης ευχαριστώντας τον κόσμο για την παρουσία του και καλώντας τον σε επιφυλακή για τη συνέχεια.
Ειδικά πρέπει να αναφερθώ στην παρουσία των κατοίκων της Παναγιάς (σαν τους Γαλάτες του ΑΣΤΕΡΙΞ) , που μέσα σε λίγες ώρες συμπληρώσαν ένα λεωφορείο 50 ατόμων, ενώ είχαμε κόσμο που ήρθε μαζικά και από την Πλακά, το Πορτιανού και τα γύρω χωριά.
Ηλίας Κότσαλης