Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση της Ικαριακής Παροικίας στην Αθήνα για την κινητοποίηση της Τετάρτης

Φίλοι συμπατριώτες,
Είναι γνωστό σε όλους πια ότι με απόφαση της εταιρίας Hellenic seaways και με τη συναίνεση του Υπουργείου διακόπηκε η δρομολόγηση του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» και στη θέση του δρομολογήθηκε το υπέργηρο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» (37 ετών και με την μισή ταχύτητα του «ΜΥΚΟΝΟΣ») το οποίο εδώ και ένα μήνα πλέον εκτελεί δρομολόγια προς τα νησιά μας. Και αυτό έγινε στο όνομα της «μείωσης του κόστους» καθώς λένε οι εφοπλιστές και η συγκεκριμένη εταιρία ότι «δεν βγαίνουν» και ότι «σημειώνουν ζημιές», όταν τόσα πολλά χρόνια έχουν μπουκώσει, έχουν γεμίσει τα σεντούκια τους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πληρωμένα ακόμα και με τις ζωές μας (ποιος έχει ξεχάσει άλλωστε το έγκλημα του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»;;)
Τον Δεκέμβρη σαν πρώτη απάντηση εκατοντάδες Ικαριώτες, Φουρνιώτες και Σαμιώτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, των συλλόγων μας και των σωματείων μας, πήραν μέρος σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στον Πειραιά, στην Ικαρία (με μπλόκα στα λιμάνια) και στη Σάμο.
Σήμερα στον ένα μήνα από τη δρομολόγηση του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» οι καθυστερήσεις είναι μόνιμες, έχει δυσκολίες στην πρόσδεση, στο Βαθύ έσπασαν κάβοι (20/12) και παραλίγο να υπάρξουν τραυματισμοί, κακό σημάδι αποτελεί και το ότι έχουν σβήσει τα φώτα εν πλω.
Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού, αντί άλλης απάντησης στα δίκαια αιτήματα μας, και αφού χαρακτήρισε αξιόπλοο το πλοίο, προχώρησε σε ωμό εκβιασμό λέγοντας: «Εάν, όμως, δεν το πράξετε και αν συνεχίσετε αυτά τα οποία κάνετε, εάν δεν έρθει άλλη εταιρεία να βάλει πλοίο στη γραμμή και εάν εσείς συνεχώς κάνετε κινητοποιήσεις στα λιμάνια είτε στον απόπλου είτε όπου πηγαίνει το πλοίο η εταιρεία θα σταματήσει να εκτελεί το δρομολόγιο και ως αποτέλεσμα αυτού δεν θα υπάρχει κανένα άλλο πλοίο στη γραμμή.»
Δηλαδή πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την εφοπλιστική αυθαιρεσία, να ταξιδεύουμε χωρίς ανθρώπινες συνθήκες, στριμωγμένοι για ώρες στις καρέκλες των deck ή κατάχαμα με το ίδιο πάντα πανάκριβο εισιτήριο. Θυμόμαστε ακόμα ότι και το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» αξιόπλοο είχε κριθεί και πήρε στον πάτο 80 επιβάτες και ναυτεργάτες.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δυο επιλογές έχουμε: ή θα σηκώσουμε τα χέρια και θα αρχίσουμε τις προσευχές στο θεό ή τα παρακάλια στον εφοπλιστή για να λύσει το πρόβλημα ή θα επιλέξουμε την αντίσταση στις επιλογές τους. Διαλέξαμε το δεύτερο δρόμο. Γι αυτό και παίρνουμε το νήμα από τον Δεκέμβρη- όπως αποφασίσαμε και στη συνάντηση των συλλόγων μας στις 9 του Γενάρη- και συνεχίζουμε συντονισμένα και στον Πειραιά, και στην Ικαρία, και στους Φούρνους και στη Σάμο. Τα νησιά μας θα βρίσκονται σε 48ωρη κινητοποίηση στις 18 και στις 19 του Γενάρη. Στον ΠΕΙΡΑΙΑ: στις 18 του Γενάρη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στον καταπέλτη του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» στις 2 το μεσημέρι.
Φίλοι συμπατριώτες, αγαπητοί επιβάτες,
Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις μπροστά στον καταπέλτη του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 του Γενάρη στις 2 το μεσημέρι. Καλούμε τους ταξιδιώτες της γραμμής και τους μεταφορείς να μην βγάλει κανείς εισιτήριο, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο την αγανάκτηση μας, αλλά και επειδή το ταξίδι εκείνες τις μέρες δεν θα είναι χωρίς εμπόδια.
Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στα σχέδια των εφοπλιστών και παλεύουμε για:
Φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία μέσα από έναν φορέα ανάπτυξης της ναυπηγικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Πλοίο 365 μέρες το χρόνο και εξυπηρέτηση των εσωτερικών γραμμών Όχι στην άρση του καμποτάζ. Πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που αυτό είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.