Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

"Πόρτα" στις ανεμογεννήτριες από μαζική κινητοποίηση

... προδημοσίευση άρθρου από το τεύχος της εφημερίδας "εργατική αλληλεγγύη", που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 7/9. Το ίδιο πρόβλημα που εμφανίστηκε στην Ικαρία με τις ανεμογεννήτριες, παρουσιάστηκε και αλλού. Ας ενημερωθούμε και ας πάρουμε τα μέτρα μας...
της Τόνιας Λαχανιώτη, εργαζόμενης από τη Ζάκυνθο και περιφερειακής συμβούλου στην περιφέρεια Ιονίου, εκλεγμένης με την "Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια".
Έγινε στις 27/08/11 η συνεδρίαση του Π.Σ. στην Κέρκυρα. Κυριότερο θέμα της συνεδρίασης ήτανε το ζήτημα του Αιολικού Πάρκου στον Παντοκράτορα το οποίο ανέδειξε συνολικότερα το πρόβλημα της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια άνοιξε το ζήτημα ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ. αντιμετωπίζοντας την προκλητικά αντιφατική στάση της πλειοψηφίας (Ν.Δ.) στο Π.Σ. (συνεχείς αναβολές της συζήτησης, αυθαίρετη αφαίρεση του θέματος από την ημερήσια διάταξη, ημερίδα στο Τ.Ε.Ε. που σχεδιάστηκε να γίνει σε "κλειστό κύκλο"). Την ίδια στάση αντιμετωπίσαμε και στη συνεδρίαση, όπου η επιμονή του Περιφερειάρχη να υπάρξει οπωσδήποτε θετική γνωμοδότηση για το έργο δεν μας άφησε την παραμικρή αμφιβολία για την επιλογή της Ν.Δ. να στηρίξει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της αιολικής ενέργειας που ακολουθείται από το ΠΑΣΟΚ μέσα στα πλαίσια της αντίληψης για την "πράσινη ανάπτυξη".
Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον "ξενοδόχο". Παρά την επιλογή τους, η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί 10 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη για να μη μπορεί ο κόσμος να πάει εύκολα και παρότι είχαν διαδώσει ότι ο χώρος θα φρουρείται (αφού επρόκειτο για το πιο "ακριβό" ξενοδοχείο του νησιού!!!) δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Η αίθουσα γέμισε από τον κόσμο όπου διεκδίκησε και μαζί με τη στήριξη της Αριστεράς το κατάφερε, να έχει το λόγο και να τοποθετηθεί για κάτι που αφορούσε τη ζωή του άμεσα.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φορείς που συμμετείχαν (Τοπικά Συμβούλια μέσω των Λαϊκών τους Συνελεύσεων, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κέρκυρας, η Περιβαλλοντική Παρέμβαση Αντινιώτη, ο Εμπορικός - Ενιαίος Σύλλογος Κέρκυρας, η Ένωση Ξεναγών Κέρκυρας και Δυτικής Ελλάδας, η ένωση Αλιέων Κέρκυρας κτλ) περίμεναν "μιας αποφασιστικής σημασίας ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ κατά των Ανεμογεννητριών στην Κέρκυρα και τα άλλα νησιά που δεν θα μείνει στα χαρτιά αλλά θα δεσμεύει την πλειοψηφία του Π.Σ. να κάνει όλες τις επείγουσες άμεσες ενέργειες για την θωράκιση των νησιών μας ενάντια στην επερχόμενη αιολική λαίλαπα'.
Η δημόσια συζήτηση ήτανε τόσο έντονη όπου μετά από 13 ώρες συνεδρίασης καταφέραμε να υπάρξει αρνητική απόφαση για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου. Με τον ίδιο τρόπο όπου δώσαμε και κερδίσαμε μαζί με τον κόσμο τη μάχη για να σταματήσει ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, 5 μήνες μετά έχουμε άλλη μια νίκη ενάντια στη λύσσα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των φίλων της (ΝΔ και ΛΑΟΣ) να κατασπαράξουν τα πάντα ιδιωτικοποιώντας τα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι όλη η Αριστερά ενωμένη έδωσε αυτή τη μάχη καταφέρνοντας έστω και μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις να βρει κοινά σημεία. Πλην της Δημοκρατικής Αριστεράς όπου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα επέλεξε να ψηφίσει "λευκό"!!! Η αντίθεση από την πλευρά του κόσμου ήτανε τέτοια όπου κατάφερε να διασπάσει την πλειοψηφία του Π.Σ. 9 περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ στην Κέρκυρα ψήφισαν κατά του έργου για να αποφύγουν την οργή των κατοίκων.
Όπως τονίσαμε και στην τοποθέτησή μας, η χρήση της αιολικής ενέργειας δεν είναι προς το κοινωνικό συμφέρον γενικά και αόριστα. Σημαντικά ανθρώπινα αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η ηλεκτρική ενέργεια, το πόσιμο νερό πρέπει να ανήκουν στη δημόσια σφαίρα, να είναι δωρεάν και να έχουνε πρόσβαση όλοι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας. Για μας, η πρώτη και βασικότερη πτυχή του ζητήματος της ενέργειας είναι ταξική, γι' αυτό και διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παροχή σε όλους.
Τα αιολικά πάρκα - βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι μορφή της περίφημης "πράσινης επιχειρηματικότητας" που ωφελούν ξεκάθαρα τις εταιρίες. Ο καπιταλισμός για να σώσει τα κέρδη του κεφαλαίου αναζητά σαν ζόμπι διαρκώς φρέσκο ζωτικό χώρο για να επεκταθεί διεκδικώντας το δημόσιο και φυσικό πλούτο από τα λιμάνια και τη γη, μέχρι την ενέργεια και το νερό, προσπαθώντας να αντλήσει αν μπορεί και την τελευταία σταγόνα του αίματός μας.
Και όλα αυτά για να δημιουργήσει μια νέα αγορά για επενδύσεις και κερδοφορία με τον ιδεολογικό μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και φυσικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ με το ΛΑΟΣ προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους στα ζόμπι του καπιταλισμού. Την ίδια ώρα που πετσοκόβουνε μισθούς και συντάξεις προσπαθούν να ξεπουλήσουνε τα πάντα. Η εγκατάστασή τους καταστρέφει ανεπανόρθωτα τον περιβάλλοντα χώρο (διάνοιξη δρόμων σε δασικές εκτάσεις, “φύτεμα” όγκων από μπετόν σε κορυφογραμμές βουνών, όπου το έδαφος είναι “λεπτό” και σε θαλάσσιες περιοχές) και μετά από 15-20 χρόνια χρήσης αφήνουν πίσω τους ένα βιομηχανικό νεκροταφείο.
Το ενεργειακό κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών δεν ισοσταθμίζεται από την παραγόμενη ενέργεια, που κακώς ονομάστηκε εναλλακτική, γιατί σε τέτοια κλίμακα είναι πάντοτε συμπληρωματική. Εταιρίες όπως η ENOVA είτε λυμαίνονται έναντι εξευτελιστικών ενοικίων δημόσιες εκτάσεις, είτε ψευδώς τις παρουσιάζουν ως ιδιωτικές, διευκολυνόμενες από την κεντρική και τις τοπικές εξουσίες στο πλαίσιο της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Το σημαντικότερο απ' όλα, εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου και υπό παρόμοιες συνθήκες σήμερα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την πλήρη άλωση της Δ.Ε.Η. από το ιδιωτικό κεφάλαιο και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.Επειδή η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να βρίσκεται κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και τις λαϊκές ανάγκες και να σχεδιάζεται μετά από προσεκτική μελέτη των ενεργειακών αναγκών της κάθε περιοχής και της χώρας γενικότερα.
Τα επιχειρήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρουσιάζονταν με επιστημονικοφανή μανδύα, δεν απέδειξαν την ωφελιμότητα του συγκεκριμένου έργου για το κοινωνικό σύνολο.
Επικαλούνται μελέτες που αφορούν σε άλλες περιοχές, προβαίνοντας σε αυθαίρετες γενικεύσεις και προωθούν την αντίληψη της “πράσινης ανάπτυξης” (διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στα πλαίσια της λογικής του κέρδους και της αγοράς).Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή η αδειοδότηση για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου αποφασίστηκε μονομερώς, αδιαφανώς και εσπευσμένα από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη και τον Υπερπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, διεκδικήσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να επιδιώξει την ανάκληση των πράξεων αυτών, σεβόμενο τη βούληση των κατοίκων και των συλλογικών φορέων.
Επιπλέον ζητήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την πολιτική βούληση ότι δε θα επιτρέψει να προχωρήσουν παρόμοιες διαδικασίες σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Περιφέρειας, γιατί δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και το συμφέρον της εργαζόμενης πλειοψηφίας
σημείωση του Blog: Δείτε και εδώ