Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Επιστολή στον Α. Λοβέρδο

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε από το μπλόγκ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου-Κ.Υ. Ικαρίας
Επιστολή της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής για το Νοσοκομείο Ικαρίας
Ο Πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ζητά να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο Ικαρίας και αναφέρει τις ευεργεσίες και τις προσπάθειες της Αδελφότητας για το θέμα της Υγείας στο νησί, από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.
11 Αυγούστου 2011
Αγαπητέ κε Υπουργέ Λοβέρδο,
Εκ μέρους της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής ‘ Ίκαρος’ θα ήθελα να καταθέσω επίσημα τις αντιθέσεις μας στα σχέδια για συρρίκνωση των υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Ικαρίας και την μετατροπή του σε ένα μέτριο ιατρικό κέντρο. Παρόλο που αναγνωρίζουμε τις παρούσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συνειδητοποιούμε ότι ο υπουργός Υγείας πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών, εντούτοις πιστεύουμε με πάθος ότι αυτή η απόφαση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση για τους κατοίκους της Ικαρίας και της Διασποράς.
Το 1958 η Πανικαριακή κοινότητα της Αμερικής ‘ Ίκαρος’ πρωτοστάτησε στη βοήθεια για την ίδρυση το νοσοκομείο της Ικαρίας μέσω οικονομικών συνεισφορών των μελών της στην Αμερική και τον Καναδά. Με το πέρασμα των χρόνων, συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε με σθένος την ανάπτυξη και την επέκτασή του. Εκείνο το διάστημα το νοσοκομείο θεωρείτο ότι κάλυπτε τις ζωτικές ανάγκες μιας νησιωτικής κοινότητας πραγματικά απομονωμένης λόγω της περιορισμένης πρόσβασης από μεταφορικά μέσα. Αναγνωριζόταν ότι η μεταφορά των ασθενών και τραυματιών στην γειτονική Σάμο ή στην Αθήνα θα καθυστερούσε σημαντικά την παροχή έγκαιρης επαγγελματικής φροντίδας. Η γρήγορη πρόσβαση στην έμπειρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υψίστης σημασίας για την υγεία του ασθενούς. Οι ώρες που σπαταλούνται για τη μεταφορά των ασθενών σε κακή ή κρίσιμη κατάσταση υγείας , μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Τα σχέδια για συρρίκνωση δεν είναι προοδευτικά και αποτελούν μια πικρή επιστροφή στις αδύναμες συνθήκες παροχής υγείας που επικρατούσαν στα μέσα του αιώνα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε βήματα πίσω αφήνοντας 53 χρόνια εξέλιξης και να πιστεύουμε ότι οι ανάγκες των Ικαριωτών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα εξυπηρετούνται αποτελεσματικά. Πολλοί Ικαριώτες γνωρίζουν αναρίθμητες ιστορίες στις οποίες η παροχή βοήθειας στο νοσοκομείο της Ικαρίας αποδείχτηκε σωτήρια για αγαπημένα πρόσωπα. Πού θα στραφούν για βοήθεια σε έκτακτες περιπτώσεις ή τραγικά ατυχήματα; Θα πρέπει να μεταφέρονται μακριά κοινές περιπτώσεις όπως πχ γέννα, επειδή δεν θα υπάρχουν ειδικοί γιατροί και παροχές για να τις αντιμετωπίσουν;
Εκτός από πάνω από 8.000 μόνιμους κατοίκους, χιλιάδες επισκέπτες- Έλληνες και ξένοι- επιστρέφουν στο νησί κάθε χρόνο. Καθώς η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό, θα έχει μόνο οφέλη από ένα περιβάλλον όπου οι ταξιδιώτες δεν θα χρειαστεί να σκεφτούν εναλλακτικούς προορισμούς λόγω της ανεπαρκούς πρόσβασης στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να ποντάρουν στο ότι δεν θα τους συμβεί κάτι από πλευράς υγείας, επειδή δεν θα υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση αν συμβεί κάτι απρόοπτο;
Η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής « Ίκαρος» προτρέπει τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει το θέμα και να πάρει μέτρα προστασίας για το νοσοκομείο της Ικαρίας χωρίς σημαντική μείωση των παροχών του. Ελπίζουμε ότι θα εκτιμήσετε ειλικρινώς τις φιλάνθρωπες προσπάθειες αναρίθμητων ανθρώπων οι οποίοι αφιέρωσαν τον εαυτό τους στο να εκπληρωθεί η ανάγκη για αξιόπιστη και ανεξάρτητη τοπική περίθαλψη μέσω του νοσοκομείου στο αγαπημένο τους νησί. Επίσης ζητούμε τη στήριξή σας στους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους τεχνικούς και το βοηθητικό προσωπικό, για τους οποίους είναι σκοπός ζωής να συνεχίσουν να προστατεύουν τη ζωή των ανθρώπων της Ικαρίας.
Υπό το φως της παρούσας κατάστασης, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσω ότι η συμμετοχή της Πανικαριακής Αδελφότητας δεν θα σταματήσει και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη στήριξη για βοήθεια στην Ικαρία.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας απευθυνθώ και αναμένω την απάντησή σας για αυτό το θέμα.
Με εκτίμηση,
Νικόλαος Πασαμιχάλης
Ανωτ. Πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής «Ίκαρος»