Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Συναγερμός για την Υγεία

Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους.
Ικαρία, 18 Ιουλίου 2011
Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος
Κυρίες και κύριοι του Δ.Σ
Έχοντας υπόψη την κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο 15μερο στα νησιά μας σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (όπως κατ’ ευφημισμό ονομάζεται το Υπουργείο Υγείας). Απέναντι στις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ, εξαγγελίες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω, καταδικάζοντας ουσιαστικά τα νησιά μας στην ανασφάλεια και στον μαρασμό. Εξαγγελίες που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το είδη οξύ δημογραφικό πρόβλημα.
Πιστεύοντας ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι συνολική απέναντι στην σχεδιαζόμενη αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ. Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας να συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την επικαιροποιηση των θέσεων του δήμου Ικαρίας (συμπληρώνοντας στης υπάρχουσες αποφάσεις των τριών προϋφιστάμενων δήμων του νησιού ) δηλώνοντας την αντίθεση του δήμου και διεκδικώντας την ανάκληση του νομοσχεδίου συνολικά .
Σας κοινοποιούμε το πλαίσιο αιτημάτων που μέχρι σήμερα υποστηρίζονταν μέσω του «Συντονιστικού φορέων για την υγειά» και από τους 3 ΟΤΑ του νησιού μας . Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις: Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας .
Όχι στο πεντάευρο χαράτσι. Δεν πληρώνουμε!
Όλη η λογική μας περικλείεται/ περιγράφεται με τη φράση:
Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγειάς.
Απέναντι στις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας διεκδικώντας την ανάκληση του νομοσχεδίου. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΑΤΡΕΙΩΝ του ΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Κ.Υ ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών. Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες (ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθμός Αιμοδοσίας. Μονάδα αυξημένης φροντίδας. Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός. Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης. Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο. Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου των Φούρνων σε Κ.Υ. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι). Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας. Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες. Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών. Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες. Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία Καρκιναγρίου και Χρυσομηλιάς και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. Να χαρακτηριστεί τα αγροτικό ιατρείο της Χρυσομηλιάς άγονο και δυσπρόσιτο. Να προκηρυχτεί οργανική θέση για το αγροτικό ιατρείο Μαγγανίτη.
Για το ΕΚΑΒ:
Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου- δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.
Πρόνοια:
Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με μόνιμο προσωπικό. Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
Πρόληψη:
Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
Το παραπάνω πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το 2009 προτείνουμε να συμπληρωθεί με τα παρακάτω:
Να μην συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, κανένα κρεβάτι, κανένα νοσοκομείο, ή μονάδα υγείας. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με βάση τις ανάγκες. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόγραμμα ενημερωτικών συνελεύσεων σε Ικαρία & Φούρνους, Κυριακή 10/7/2011 Φούρνοι, Δευτέρα 11/7/2011 Φραντατο, Τρίτη 12/7/2011 Καρκιναγρι, Τετάρτη 13/7/2011 Δάφνη – Αγ. Πολύκαρπος, Πέμπτη 14/7/2011 Αρέθουσα, Παρασκευή 15/7/2011 Καραβοσταμο Κυριακή 17/7/2011 Σύσκεψη με παροικιακές οργανώσεις Αττικής, Δευτέρα 18/7/2011 Γιαλισκαρι - Περδίκι, Τρίτη 19/7/2011 ………….., Τετάρτη 20/7/2011 Συλλαλητήριο στον Άγιο Κηρυκο, Πέμπτη 21/7/2011 Συλλαλητήριο στον Χριστό Ραχών
Θα ακολουθήσουν Συλλαλητήρια σε Ευδηλο & Φούρνους