Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση από τη Διεθνή Αμνηστία

29 Ιουνίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρίψη δακρυγόνων κατά τη σύγκρουση της ελληνικής αστυνομίας με τους διαδηλωτές στην Αθήνα
Οι ελληνικές δυνάμεις των ΜΑΤ δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, όταν διαχειρίζονται καταστάσεις βίας κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Αθήνα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, όταν η Αστυνομία έκανε μαζική χρήση δακρυγόνων.
Οι συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν κατά την διάρκεια διήμερης διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος εναντίον ενός μη δημοφιλούς νομοσχεδίου για μέτρα λιτότητας, που εγκρίθηκε σήμερα (29/06) από το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Οι κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων δυο ημερών αμαυρώθηκαν ξανά από μια μειονότητα ταραχοποιών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία», δήλωσε ο John Dalhuisen, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Η αστυνομία έχει καθήκον να εμποδίσει τη βία και να συλλάβει τους υπευθύνους, αλλά πρέπει, επίσης, να διασφαλίσει ότι η χρήση βίας είναι αναλογική και ότι κατευθύνεται μόνο εναντίον των βίαιων διαδηλωτών. Δεν πρέπει να παρεμποδίζει το νόμιμο δικαίωμα της μεγάλης πλειονότητας των ειρηνικών διαδηλωτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν στην Πλατεία Συντάγματος».
Συνδικαλιστικοί φορείς κήρυξαν εχθές (28/06) 48ωρη γενική απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει νέα μέτρα λιτότητας. Η Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, απέναντι από το κοινοβούλιο, είναι το σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων διαδηλωτών κατά την διάρκεια της απεργίας. Το ελληνικό κίνημα των ‘’αγανακτισμένων’’ συγκεντρώνεται ειρηνικά στην πλατεία επί πολλές εβδομάδες.
Υλικό βίντεο και μαρτυρίες καταδεικνύουν την επαναλαμβανόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης δακρυγόνων ουσιών και άλλων χημικών εναντίον ειρηνικών στην μεγάλη τους πλειονότητα διαδηλωτών. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στη Πλατεία Συντάγματος έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου ειρηνικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν από αστυνομικούς.
Το νέφος των δακρυγόνων ουσιών στην Πλατεία Συντάγματος ανάγκασε μεγάλο μέρος διαδηλωτών να υποχωρήσει στο εσωτερικό του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος και τους παρακείμενους δρόμους, από όπου συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους. Πολλοί διαδηλωτές φέρονται να έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα που προκλήθηκαν από την εισπνοή δακρυγόνων ουσιών και αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Γραφείο Τύπου και Προβολής