Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Κλείνει το γηροκομείο

...αναδημοσίευση από την ικαριακή ραδιοφωνία (www.ikariaki.gr)...
Επιστολή των εργαζομένων στο Γηροκομείο Ικαρίας προς τον Δήμο
Εμείς οι εργαζόμενοι του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας κάνουμε γνωστό στον Δήμο Ικαρίας, στην Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής, στους φορείς και τους δημότες του νησιού τα εξής:
· Στις 29/04/2011 ενημερωθήκαμε από την προϊσταμένη του Γηροκομείου ότι στις 29 Μαϊου θα κλείσει.
· Έχουμε να πληρωθούμε από τον Γενάρη. Η Επιθεώρηση Εργασίας μας ενημέρωσε ότι ο λογιστής του Γηροκομείου έχει βγάλει τις αποζημιώσεις μας.
· Μέχρι τώρα καμία γραπτή ενημέρωση δεν είχαμε ότι θα απολυθούμε, όπως προβλέπει ο νόμος.
· Παράλληλα η προϊσταμένη ενημερώνει τους 14 ηλικιωμένους που περιθάλπουμε αυτή την ώρα (κι άλλοι ηλικιωμένοι θέλουν να έρθουν αλλά η διεύθυνση δεν τους δέχεται) ότι θα φύγουν.
Ο λόγος που θα κλείσει όπως μας ενημερώνει η Μητρόπολη Σάμου είναι ότι χρειάζεται να γίνουν εργασίες συντήρησης. Μηχανικός βεβαιώνει ότι μπορούν να γίνουν οι εργασίες χωρίς να κλείσει, αρκεί να μεταφερθούν οι ηλικιωμένοι στην πτέρυγα που δεν έχει πρόβλημα. Άλλος λόγος είναι ,σύμφωνα με την Μητρόπολη- ότι το κλείνει το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας όμως δε μας επέδειξαν κανένα σχετικό έγγραφο.
Επιπλέον η Μητρόπολη ισχυρίζεται ότι το Γηροκομείο θα ξαναλειτουργήσει όταν και όποτε τελειώσουν οι εργασίες, οι οποίες θα γίνουν με δωρεά συμπατριωτών μας από την Αμερική. Ωστόσο αποσιωπάται το γεγονός ότι ο εκλειπών συμπατριώτης μας Ιωάννης Σουρουμάνης έχει αφήσει ήδη το ποσό του $1,000,000 με αποκλειστικό σκοπό την επέκταση του Γηροκομείου Ικαρίας. Παραμένει όμως άξιο απορίας πώς η Μητρόπολη Σάμου διεκδικεί δικαστικά τη δωρεά του συμπατριώτη μας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας.
Επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε ότι το Γηροκομείο έχει γίνει με δωρεές των ντόπιων και απανταχού της γης Ικαριωτών. Στηρίζεται από τους Ικαριώτες σε χρήμα και σε είδος. Οι συντάξεις των ηλικιωμένων εισπράτονται από την Διοίκηση του Γηροκομείου.
Η επίσημη προφορική ανακοίνωση ότι κλείνει έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση, απορία, αγωνία, ανησυχία και στους τρόφιμους και στους εργαζόμενους.
Ρωτάμε
· Γιατί να κλείσει το Γηροκομείο και οι τρόφιμοι να μεταφέρονται εδώ κι εκεί σαν ''πακέτα'';
· Γιατί να απολυθούμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι , σύνολον μόνο 7, που λειτουργούμε το Γηροκομείο χρόνια τώρα σε 24ωρη βάση;
· Πότε έχει ξανασυμβεί όταν ένα Γηροκομείο, Νοσοκομείο, Σχολείο χρειάζεται συντήρηση να κλείνει;
· Ποια ανάγκη επιβάλλει στη Διοίκηση του Γηροκομείου να το κλείσει;
Ζητάμε από την Μητρόπολη Σάμου από κοινού με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τον Δήμο Ικαρίας και την Υγειονομική Περιφέρεια να βρουν λύση ώστε:
· Το Γηροκομείο να μη σταματήσει τη λειτουργία του ούτε μια μέρα.
· Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των Σωματείων, των Συλλόγων και του συνόλου των Ικαριωτών ώστε το Γηροκομείο να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του.
Τηλ. Επικοινωνιας 22750 23488, 6979210504, 6981038646