Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Ανταρσία στο Αιγαίο για τις συγχωνεύσεις

Ανταρσία στο Αιγαίο
αντικαπιταλιστική αριστερά
http://aegeanantarsia.blogspot.com
τηλ. επικοινωνίας: 6972728845, 6976152518
Δελτίο τύπου
Μυτιλήνη, 14.3.2011
Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων
Όχι στην εκπαίδευση της αμάθειας και το σχολείο της αγοράς
Σε αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωση της συχγώνευσης-κλεισίματος και της υποβάθμισης πάνω από 2.000 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεκάδες από τα οποία βρίσκονται στο Β. Αιγαίο. Μόνο κριτήριο των συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων είναι το λογιστικό. Όπως έδειξε η κυβέρνηση ενόψει της συνόδου κορύφης της ΕΕ για το λεγόμενο “σύμφωνο για το ευρώ”, όλες οι δημόσιες δαπάνες έχουν πια μία προτεραιότητα: την εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή της συνεχνίας τραπεζών και βιομηχάνων. Το κλείσιμο σχολείων εμποδίζει την πρόσβαση σε χιλιάδες μαθητές στην εκπαίδευση, σε βαθμό που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση της εγκατάλειψης του σχολείου. Το γεγονός ότι τις ίδιες μέρες μεθοδεύεται η διακοπή της χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών, όπως ήδη γίνεται στην Ικαρία, σημαίνει ότι το οικονομικό κόστος μεταφέρεται στην οικογένεια, δηλαδή την εργαζόμενη πλειοψηφία που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο.
Το παιδαγωγικό κόστος, το οποίο δε μετριέται με ευρώ και γι’ αυτό σύμφωνα με τη Διαμαντοπούλου και την αυλή της δεν υπάρχει, είναι ανυπολόγιστο και οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και του επιπέδου ζωής συνολικά για τα φτωχά στρώματα των πόλεων και τον πληθυσμό της υπαίθρου και των νησιών. Η ίδια λογιστική λογική και τα δόγματά της επιδίωξαν την κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Όχι γιατί κοστίζουν πολύ, αλλά επειδή για την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ δεν αξίζει να ξοδεύονται λεφτά για μισθούς μάχιμων εκπαιδευτικών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται υπεράριθμοι μόνο στις κοινωνικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα χιλιάδες εκπαιδευτικοί πληρώνονται για να βρίσκονται σε διοικητικές υπηρεσίες, κομματικά γραφεία ή για να απασχολούνται με τη διεκπεραίωση δαπανηρών προγραμμάτων, «επιμορφωτικών» και άλλων, τα οποία ελάχιστα έχουν προσφέρει στην παρεχόμενη εκπαίδευση.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, αντικοινωνική και αντιεκπαιδευτική. Πρέπει να ανακληθεί. Η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί, και στην εκπαίδευση και συνολικά. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πια επικίνδυνη για τα στοιχειώδη δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας και πρέπει να φύγει. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε εκπαιδευτικό, κάθε γονιό να παλέψει ενάντια στις συγχωνεύσεις-κλεισίματα. Είναι η ώρα των λαϊκών συνελεύσεων για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης. Σε αυτή τη μάχη μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και κάθε σωματείο και κοινωνικός φορέας. Το Περιφεριακό Συμβούλιο και οι δήμοι επιβάλλεται να πάρουν σαφή θέση ενάντια στις συγχωνεύσεις-κλεισίματα. Η σύγκρουση για το δικαίωμα στο δημόσιο δωρεάν σχολείο άρχισε και θα κρατήσει για καιρό, μέχρι τη νίκη.