Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ


Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

"Βουλιάζει" η Σάμος από μετανάστες 2/10/2007 6:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2007 8:46:13 μμ)

Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος





Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

Επίσκεψη στη Σάμο και συνάντηση με τις τοπικές αρχές πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, με την συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και τοπικών κινήσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων και μεταναστών, στο "κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών Σάμου". Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Γιώργο Τσαρμπόπουλο: "Οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών στη Σάμο, προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας από πλευράς διαβίωσης, υγιεινής και κτιριακού εξοπλισμού, εκθέτουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Το κέντρο της Σάμου έχει δυνατότητα για παραμονή 120 ατόμων, ενώ σήμερα συνωστίζονται σε αυτό 391 άτομα, ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά. Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, μέχρι το οριστικό κλείσιμό του. Ιδιαίτερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που περνάνε στη χώρα μας από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Στα πλαίσια των απαιτούμενων ενεργειών η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει, ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι ασθενείς, τα θύματα βασανιστηρίων ή οι υπερήλικες. Απαιτούμενες ενέργειες είναι να γίνεται ενημέρωση στους αλλοδαπούς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ειδικότερα για το δικαίωμα στο άσυλο, στη γλώσσα τους και με τη βοήθεια διερμηνέων, να τους παρέχεται η κατάλληλη νομική συνδρομή, καθώς επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενδεχομένως ψυχολογική υποστήριξη.




KINHΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙKΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Σάμος, 3 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε Δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χτες, Τρίτη 2 Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, μετά από επίσκεψη κλιμακίου της στο κέντρο Κράτησης Σάμου τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, ζητά:
• ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
• ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
• ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ

«Οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών στη Σάμο, προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, από πλευράς διαβίωσης, υγιεινής και κτιριακού εξοπλισμού, εκθέτουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.)

Παρολ’ αυτά και παρά τις κινήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε τοπικό, πανελλαδικό αλλά και σε διεθνή επίπεδο για τις άθλιες συνθήκες του Κέντρου Κράτησης Σάμου, αυτές εξακολουθούν να παραμένον απάνθρωπες. Αυτή τη στιγμή στο χώρο κρατούνται 391 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες με μωρά παιδιά - τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι για 120 άτομα.
Επειδή, λοιπόν, μιλάμε για ανθρώπινες υπάρξεις και ανθρώπινα δικαιώματα, ζητάμε από κάθε αρμόδια αρχή και πολιτική ηγεσία το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Σάμου και τη επίσπευση όλων των ενεργειών για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Κράτησης.

Ενδεικτικό του παραλογισμού της κατάστασης που επικρατεί και της αδιαφορίας τοπικών αρχών, είναι πως, για μία βδομάδα, παρέμενε στο Νοσοκομείο Σάμου ,άθαφτο, ένα παιδί, που βρέθηκε πνιγμένο στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου. Οι δήμοι Βαθέως και Πυθαγορείου αρνούνταν την ενταφίαση του ανηλίκου, ισχυριζόμενοι την έλλειψη χώρου. Μόνο μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας Σάμου, ο δήμος Βαθέως δέχτηκε σήμερα να θαφτεί ο αλλοδαπός ανήλικoς!